Σε ισχύ τίθεται το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», το νέο καθεστώς για τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που ορίζει την κατάθεση στις Βρυξέλλες των εθνικών προϋπολογισμών τους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του πρώτου έτους. Το νέο καθεστώς τίθεται σε ισχύ από το 2011.Εν τω μεταξύ, σήμερα εγκρίθηκε και η δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Ads

Η Κομισιόν αναλαμβάνει ρόλο ελεγκτή. Το αποτέλεσμα του ελέγχου της θα παρουσιάζεται με έκθεση στο Ecofin, που θα έχει και τον τελικό λόγο έγκρισης ή απόρριψης των προϋπολογισμών.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών το «ευρωπαϊκό εξάμηνο, θα επιτρέψει οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών της ΕΕ να επιτηρούνται για μια περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να εντοπίζεται οποιαδήποτε ασυμβατότητα και οποιαδήποτε ανισορροπία εν τη γενέσει της». Βασικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι καμία χώρα δεν θα παρεκκλίνει επικίνδυνα.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση «ο νέος κύκλος επιτήρησης θα αρχίζει κάθε χρόνο το Μάρτιο, όταν, στη βάση μιας έκθεσης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (των κρατών της ΕΕ) θα εντοπίζει τις κύριες οικονομικές προκλήσεις και θα δίνει στρατηγικές συμβουλές για τις προς εφαρμογήν πολιτικές». Στη συνέχεια, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσουν τον Απρίλιο τους μείζονες μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς τους.

Ads

Τέλος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη θα καταθέτουν μια γνωμοδότηση, πριν οι κυβερνήσεις οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι «με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα τον Ιούλιο οι βασικές αρχές του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους θα χαράσσονται κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους».

Όπως ανακοίνωσε, την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόϊκας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

Διαβάστε επίσης:

* Έκδοση ευρωομολόγων και έργα υποδομής προτείνει ο Μπαρόζο

* Σταθερός στο 5.5% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο