Η έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ δίνεται και τυπικά σήμερα το συμβούλιο Ecofin των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης. Στην Αθήνα μεταβαίνει εκ νέου στις 13 Σεπτεμβρίου το κλιμάκιο της τρόικας.

Ads

Έτσι, στις 14 με 15 Σεπτεμβρίου θα εκταμιευτεί η δεύτερη δόση του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συμβουλίων, Eurogroup και Ecofin, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν κυρίως θέματα γύρω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και η φορολόγηση στις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα πάντως με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Ελευθεροτυπία, θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ενημερωθούν παράλληλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ads

Μαζί με την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα εξετάζονται πρώτα οι εθνικοί προϋπολογισμοί πλέον

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να εξετάζονται τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο την άνοιξη κάθε χρονιάς, αρχής γενομένης από το 2011, πριν υιοθετηθούν από τα κοινοβούλιά τους. Η πρωτοβουλία αυτή, που ονομάσθηκε “Ευρωπαϊκό Εξάμηνο“, θα επιτρέψει οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών της ΕΕ “να επιτηρούνται για μια περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να εντοπίζεται οποιαδήποτε ασυμβατότητα και οποιαδήποτε ανισορροπία εν τη γενέσει της“, υπογράμμισαν οι υπουργοί Οικονομικών σε ανακοίνωσή τους. Η πρωτοβουλία αυτή είχε υιοθετηθεί κατ’ αρχήν την άνοιξη, ενώ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί επισήμως.

Ο νέος κύκλος επιτήρησης θα αρχίζει κάθε χρόνο το Μάρτιο, όταν, στη βάση μιας έκθεσης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (των κρατών της ΕΕ) θα εντοπίζει τις κύριες οικονομικές προκλήσεις και θα δίνει στρατηγικές συμβουλές για τις προς εφαρμογήν πολιτικές“, διευκρινίζεται στη συμφωνία. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να παρουσιάσουν τον Απρίλιο τους μείζονες μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς τους. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη θα καταθέτουν μια γνωμοδότηση, πριν οι κυβερνήσεις οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να επιτραπεί ένας καλύτερος δημοσιονομικός συντονισμός ώστε να εξασφαλιστεί ότι ουδείς θα παρεκκλίνει επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τους γείτονες.

Παπακωνσταντίνου: Ανάκαμψη της οικονομίας από το 2011

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Libre Belgique», μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου EcoFin που θα επικυρώσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2011, χρονιά στην οποία είναι πιθανό το ελληνικό δημόσιο να ξαναβγεί στις αγορές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνοντας όμως πως τα μέτρα θα επικαιροποιηθούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν. Ειδικότερα για τη συλλογή του ΦΠΑ σημειώνει ότι φόροι όπως στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν, εν μέρει, τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις αλλαγές που έρχονται στην φορολόγηση του πετρελαίου.

«Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση», επισημαίνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τονίζει δε πως αν και ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αποδείχθηκε τελικά ότι είχαν άδικο. «Φυσικά υπήρξαν διαμαρτυρίες και είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν, αλλά δεν θα υπάρξουν πιο δραματικές εξελίξεις», εκτίμησε ο υπουργός.

«Ημι-αυτόματες» κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου

Οι κυρώσεις για τις χώρες – παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) «θα πρέπει να είναι μια φυσιολογική επίπτωση, μια ημι-αυτόματη επίπτωση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Όλι Ρεν.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις κυρώσεις που θα αντιμετωπίζουν οι παραβάτες του ΣΣΑ, ο κ. Ρεν εξήγησε ότι «είναι λίγο σαν ποδοσφαιρικό παιχνίδι, οπότε δεν θα δουλέψει αν οι παίκτες αρχίζουν να διαφωνούν και να συζητούν τους κανόνες του παιχνιδιού με τον διαιτητή κάθε φορά που σφυρίζει φάουλ».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα γίνουν περισσότερο αυτόματες, ότι θα μπορούν να επισπευστούν, έτσι ώστε να παίξουν ρόλο στο επονομαζόμενο αποτρεπτικό βραχίονα (του ΣΣΑ)».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη, ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι «θα είναι ίσως καλύτερα να επαναπρογραμματίσουμε τη συζήτηση για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης». «Μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε αυτή τη συζήτηση, (αλλά) έχουμε ένα αξιόπιστο μηχανισμό που δουλεύει και μπορούμε να το σκεφτούμε για λίγο», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Τρισέ. «Θα απαιτούσε, κατά την αντίληψη μερικών από εμάς, μια βασική αλλαγή στη συνθήκη. Δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την συνθήκη. Θα δούμε αν “Ναι” ή “Όχι”…Ο μηχανισμός ενδέχεται να συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ή ίσως είναι σοφότερο να αναβάλουμε το ερώτημα σε ένα επόμενο στάδιο», επεσήμανε.

Διαβάστε σχετικά:
Έκδοση ευρωομολόγων και έργα υποδομής προτείνει ο Μπαρόζο