Πλημμυρισμένοι δρόμοι και υπόγεια κατοικιών, φανάρια εκτός λειτουργίας, διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Λεκανοπέδιο της Αττικής το πρωί της Παρασκευής εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης.

Ads

Η πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων σε Αιγάλεω, Νίκαια, Χαϊδάρι, Περιστέρι και γενικότερα στα δυτικά προάστια, καθώς και για απεγκλωβισμό οδηγών που ακινητοποιήθηκαν στα αυτοκίνητά τους στην Ιερά Οδό, στο Χαϊδάρι, στην Πειραιώς στο Γάζι και στη λεωφόριο Σχιστού στο Σακαραμαγκά, έξω από το Αττικό Νοσοκομείο.

Καλύτερη η κατάσταση στον Ιλισό που νωρίτερα είχε υπερχειλίσει και το νερό είχε βγει στο δρόμο. Υπερχείλισε και το ρέμα της Πικροδάφνης.

image
Επιχείρηση διάσωσης μιας γυναίκας στο Χαλάνδρι (Reuters/ John Kolesidis) 

Ads

Ειδικότερα, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, κλειστή είναι η οδός Πειραιώς από την Πέτρου Ράλλη έως τη Χαμοστέρνας, η λεωφόρος Δημοκρατίας από την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της γέφυρας Ασπροπύργου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, η λεωφόρος ΝΑΤΟ προς Ασπρόπυργο, η περιφερειακή του Αιγάλεω και η περιφερειακή Δραπετσώνας.

image

Στη γέφυρα της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος του παλαιού ιπποδρόμου, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας για όσα οχήματα κινούνται προς Γλυφάδα, ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία από Ποσειδώνος προς Συγγρού, στο ίδιο ύψος. 

Ακόμη ουρά που φτάνει τα 10 χιλιόμετρα έχει σχηματιστεί στην λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα προς Κόρινθο από Κηφισό έως λίμνη Κουμουνδούρου. Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα βρίσκονται στη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Αττικού Νοσοκομείου. Συσσώρευση υδάτων έχει σημειωθεί και έξω από το νοσοκομείο Γεννηματά.

image
Πειραιώς και Χαμοστέρνας (Φωτογραφία: Manolis Fatseas FB, via https://img.ly/images/mdenaxa)

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι βλάβες οφείλονται σε πτώσεις δέντρων στα δίκτυα της ΔΕΗ αλλά και σε πλημμύρες. Έξι γραμμές μέσης τάσης είναι εκτός λειτουργίας: Σε Κουκάκι, Νέο Κόσμο, Καλλιθέα προς Ταύρο, Φιλοθέη προς Αγ. Παρασκευή (Νομισματοκοπείο), Θρακομακεδόνες (προς Μενίδι) και Χολαργό.

Προβλήματα παρατηρούνται και στα μέσα μεταφοράς. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται το τραμ, ενώ στον ΗΣΑΠ έχουν διακοπεί τα δρομολόγια από Ομόνοια μέχρι Ταύρο λόγω πτώσης δέντρου. Τα δρομολόγια του ηλεκτρικού γίνονται από Πειραιά μέχρι Ταύρο και από Ομόνοια μέχρι Κηφισιά. Κλειστός είναι ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής. Με σημαντικές καθυστερήσεις τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
 
Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν το πρωί στα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια από Πειραιά για Αίγινα-Αγκρίστρι-Πόρο και Υδρα -Ερμιόνη- Σπέτσες. Επίσης, δεν εκτελέστηκε το πρωινό τοπικό δρομολόγιο από Σαλαμίνα για Πειραιά και από Ραφήνα για Μαρμάρι.
 
Ο καιρός σήμερα
 
Σε έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ, προειδοποιεί ότι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα στην Αττική, την Εύβοια και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες ενώ άμεσα θα επηρεάσουν την ανατολική Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία. Εξασθένηση των φαινόμενων αναμένεται στην Αττική από τη μία το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.