Το ένα μετά το άλλο φτάνουν τα κλιμάκια ελεγκτών στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η χώρα με την τρόικα των δανειστών. Στελέχη του ιδιωτικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Χθες πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ευθέως πως τα μέτρα λιτότητας για το 2011 και οι διαρθρωτικές αλλαγές για το 2011 είναι αναγκαία.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Fitch έχει κατατάξει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου οριακά εκτός της κατηγορίας «σκουπίδια» («junk»), στην κατηγορία «ΒΒΒ-». Από αυτή την επίσκεψη θα εξαρτηθεί και το εάν η Fitch θα αλλάξει ή όχι τη βαθμολογία της για την Ελλάδα. Ο αναλυτής της Fitch Κρις Πράις, ο οποίος ηγείται του κλιμακίου που βρίσκεται στην Αθήνα για να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει δηλώσει προ ημερών πως η Ελλάδα κρατά την αξιολόγηση investment grade «με νύχια και με δόντια».

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται και οι επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας, προκειμένου και θα αποφανθεί για την τρίτη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί τον Δεκέμβριο. Την ίδια μέρα η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει το εύρος της ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο φετινό έλλειμμα.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού έχει προαναγγελθεί διά στόματος του υπουργού Οικονομικών την επόμενη Πέμπτη 18 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι κ.κ. Π. Τόμσεν ΔΝΤ , Σ. Ντερόουζ (Ε.Ε.) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ), θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου για τα «νέα δεδομένα» . Παράλληλα, η ηγεσία της τρόικας θα ενημερώνεται από τον εκάστοτε υπουργό, εκτός από την πορεία των δημοσιονομικών, και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Ads

Στα τέλη του μήνα θα καταφθάσουν στην Αθήνα και μέλη του οίκου Moody’s, αφού ολοκληρωθεί ο ενδιάμεσος έλεγχος της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος προ ολίγων ημερών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ενώ έχει υποβαθμίσει από το καλοκαίρι (14/6) την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba1.

«Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο» δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος όμως ξανά στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

«Κανένας νέος φόρος»

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN o υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός πάντως προανήγγειλε σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Οι νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, θα αποσαφηνιστούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών καθώς η οικονομία και κυρίως οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία κατάσταση που δεν μπορούν να αντέξουν νέους φόρους.

Στο 4,82% το επιτόκιο στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα σήμερα το πρωί προχώρησε σε μία ακόμα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου, εξάμηνης διάρκειας, ύψους 300 εκατ. ευρώ από τα οποία τελικά άντλησε 390 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο αυξήθηκε στο 4.82% όταν στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση, τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 4,54%. Στη δε δημοπρασία 6μηνων εντόκων που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,82% και τον Ιούλιο στο 4,65%.

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 5,15 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,22 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π.Χριστοδούλου, είπε στο Reuters ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη δημοπρασία ανήλθε στο 1/3 περίπου. Υπενθυμίζεται ότι στη δημοπρασία του Οκτωβρίου ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει συνολικά 1,17 δισ. ευρώ. Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε προς τις 920 μονάδες βάσης, μετά την υποχώρηση, την Δευτέρα, κάτω από τις 900 μονάδες βάσης.
«Θα την πάρουμε την τρίτη δόση»

Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για φέτος επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει κανονικά την τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας. Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 ανέφερε ότι «θα την πάρουμε την τρίτη δόση, να είστε σίγουροι ότι στο τέλος του χρόνου θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε βάλει, μολονότι υπήρξαν συνεχείς αναθεωρήσεις σε σχέση με το ύψος του ελλείμματος». Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός και σε σχέση με το στόχο των εσόδων εκτιμώντας ότι τελικά στο κλείσιμο του έτους η απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου δεν θα είναι μεγάλη. Τέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Διαβάστε επίσης:
Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο: Δεν υπάρχουν επενδύσεις με κλειστές αγορές