«Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος όμως ξανά στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι περιμένει τα αποτελέσματα της Eurostat.

Ads

Μιλώντας χθες στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς οι ελληνικές αρχές, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Για να προσθέσει όμως αμέσα μετά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Είναι η πρώτη φορά από τις 18 Οκτωβρίου, που αξιωματούχος της τρόικας μιλά για πρόσθετα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε, μέσω του εκπροσώπου του, ότι «θα περιμένουμε τη Eurostat». Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat αναμένεται να ανεβάσει το ύψος του ελλείμματος του 2009, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις περίπου 1,6 δισ. ευρώ και οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων.

Παπακωνσταντίνου: δεν είμαστε Ιρλανδία

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με εκείνο της Ιρλανδίας υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.“Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραπεζικής σταθερότητας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ads

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το έλλειμμα της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του 2010.

Morgan Stanley: Σε αρκετά χρόνια η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων

Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Ο οικονομολόγος του οίκου, Arnaud Mares, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για περισσότερο καιρό από ό,τι προβλέπεται στο σημερινό μνημόνιο. Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται η δημοπρασία των εξάμηνων έντοκων ομολόγων.

Βαρόμετρο για την δημοπρασία αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ελευθεροτυπία». Τα αποτελέσματα της θα δείξουν κατά πόσο εξομαλύνονται οι συνθήκες δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να προχωρήσει σταδιακά και σε εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ο στόχος αυτός απομακρύνθηκε καθώς τα spread των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν τις 900 μονάδες.

Ακολουθούν κι άλλες χώρες;

Η Morgan Stanley, σύμφωνα με την «Ισοτιμία», εκτιμά ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας, με πρώτη την Ιρλανδία να χρειάζεται μια ανάλογη διάσωση. Παράλληλα, μέσω αυτής της διαδικασίας, και με τις βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης να συνεχίζουν να παράσχουν βοήθεια, η Morgan Stanley εκτιμά ότι τελικά τα χρέη της περιοχής θα σταθεροποιηθούν, αν και σε υψηλότερα –αλλά διατηρήσιμα- επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος χαρακτηρίζει τη διάσωση της Ελλάδας σαν από μηχανής θεό. Όπως υπολογίζει, κάθε μόνιμη αύξηση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κατά 100μονάδες βάσης, θα αύξανε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται για να μπει το χρέος σε διατηρήσιμη τροχιά. Μάλιστα, εάν η χώρα έπρεπε να πληρώσει το κόστος δανεισμού που σήμερα της ζητά η αγορά, τότε, θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 14% του ΑΕΠ για να σταθεροποιήσει το χρέος της, μία προοπτική που χαρακτηρίζεται από τη Morgan Stanley ως μη ρεαλιστική.

Χθές αναμενόταν να φτάσει στην Αθήνα το πρώτο κλιμάκιο της Eurostat. Θα πρόκειται για το λεγόμενο διερευνητικό, το οποίο θα αναλάβει το δύσκολο έργο της προετοιμασίας του εδάφους, ενόψει του επόμενου βασικού κλιμακίου το οποίο αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα.

Στο δεύτερο και κυρίως κλιμάκιο, επικεφαλής θα είναι ο κ. Πόουλ Τόμσεν, από πλευράς ΔΝΤ και ο κ. Σερβάας Ντερόζ, από πλευράς Κομισιόν, οι οποίοι θα μεταφέρουν και το μήνυμα των επόμενων αποφάσεων αλλά ενδεχομένως και μέτρων που είναι πιθανόν να χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον.

Εν αναμονή της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009

Η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τα οριστικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος του 2009. Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το οικονομικό επιτελείο εκτιμά, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 15,5%, ποσοστό πάντως που δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις περίπου 1,6 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, που ήδη αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ανοίγει το δρόμο για την αύξηση των «βαρών» στους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση θα αποφύγει σε πρώτη τουλάχιστον φάση την αύξηση των φόρων, καθώς θα επιχειρήσει οι όποιες δημοσιονομικές «διορθώσεις» να γίνουν με την περαιτέρω περιστολή των δαπανών ειδικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και στους «προβληματικούς» Οργανισμούς.

Τα παραπάνω θα εξεταστούν κατά την άφιξη κλιμακίου της τρόικας αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, το οποίο θα ελέγξει την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και θα ενημερώσει άμεσα την κεντρική αντιπροσωπεία που καταφθάνει στις 15 Νοεμβρίου για να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου αλλά και για την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Την βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα λάβει κανονικά την τρίτη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84

Θα την πάρουμε την τρίτη δόση, να είστε σίγουροι ότι στο τέλος του χρόνου θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε βάλει, μολονότι υπήρξαν συνεχείς αναθεωρήσεις σε σχέση με το ύψος του ελλείμματος” ανέφερε ο κ.Κουσελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σημαντική υποχώρηση στα spread

Σημαντική υποχώρηση σημείωσε χθες το spread στα ομόλογα, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δίνοντας τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε μέχρι τις 875 μονάδες, από 904 στο άνοιγμα της συνεδρίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το spread είχε ξεπεράσει και τις 900 μονάδες, φθάνοντας στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, πριν την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νευρικότητα στην αγορά θα συνεχισθεί, καθώς στην αγορά κυριαρχούν τα σενάρια περί «αναπόφευκτης» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το Reuters, σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει ότι «πολλοί ανακουφίσθηκαν χθες το βράδυ» προσθέτοντας ότι «η μείωση της διαφοράς μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δείχνει ότι παραμένουν οι κίνδυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης».

«Oι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα δεν οδήγησαν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά η πιθανότητα αστάθειας κάνει νευρικούς τους επενδυτές» επισημαίνουν οι Financial Times.

Άνοδο σημείωσε και το Χρηματιστήριο. Στις 15:40 ο γενικός δείκτης ήταν υψηλότερα κατά 1,76% στις 1.534,34 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 63,3 εκατ. ευρώ. Υψηλό της συνεδρίασης είναι οι 1.552 μονάδες.

Τοκογλύφοι και ενεχυρίαση ακινήτων για ορισμένο χρονικό διάστημα

Η κρίση στην αγορά ακινήτων έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις ενώ σύμφωνα με την «Ημερησία», τους τελευταίους μήνες της μεγάλης κρίσης έχουν εμφανιστεί στην αγορά φαινόμενα ακόμη και ενεχυρίασης ακινήτων για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθούν χρήματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο ενεχυροδανειστήριο, το οποίο, εκμεταλλεύεται κατά κύριο λόγο την ανάγκη πολλών ιδιοκτητών ακινήτων. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν την ακίνητη περιουσία τους ενέχυρο, κάνοντας τις λεγόμενες αυτοσυμβάσεις. Ετσι, κάποιος με οικονομικά προβλήματα βρίσκει αγοραστή και του πουλάει ένα ακίνητο σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική του αξία. Υπογράφουν ένα προσύμφωνο συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (συνήθως λίγων μηνών) κατά την οποία ο πωλητής έχει δικαίωμα να εμφανιστεί και να πληρώσει το χρέος του. Αν δεν το κάνει, τότε ο αγοραστής μπορεί να κάνει μονομερώς οριστικό συμβόλαιο και να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του.

Επειδή, η πώληση ακινήτου κάτω από την αντικειμενική αξία είναι παράνομη και δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο, ακολουθείται η εξής πρακτική: Στο προσύμφωνο μπαίνει ως τιμή πώλησης η αντικειμενική ή κάποια πολύ κοντά σ’ αυτήν. Ωστόσο, υπάρχουν και κρυφές συμφωνίες για πώληση σε τιμή χαμηλότερη κατά 20%-30% ή και περισσότερο, σημειώνει η εφημερίδα.