Το μέλλον των συνιστωσών στο ενιαίο κόμμα, ο απόηχος του συνδικαλιστικού Βατερλό στα σχολεία, η αντιπαράθεση για το Ευρώ, η στρατηγική των συνεργασιών και οι διαδικαστικές προτεραιότητες στο επικείμενο συνέδριο τίθενται επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.

Ads

 
Συνιστώσες
 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτή η ύπαρξη «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις συνιστώσες οι οποίες αντιτάσσονται στη διάλυσή τους.
 
Κύκλοι της Κουμουνδούρου προσδίδουν αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά στη σθεναρή θέση των συνιστωσών υπέρ της αυτοτέλειάς τους, διαψεύδοντας πιθανά οικονομικά κίνητρα πίσω από αυτήν τη στάση βάσει των ποσοστών της κρατικής επιχορήγησης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν ότι από τον περασμένο Ιανουάριο ισχύει κοινό ταμείο για όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξη (Real), ο Γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει σχετικά:
 
«Οι συνιστώσες δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τα οικονομικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ενιαίος φορέας, όλοι οι οικονομικοί πόροι του ανήκουν και τους διαθέτει για τους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Τελεία. Η οικονομική μας δραστηριότητα ελέγχεται κατ’ έτος από ορκωτούς λογιστές και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι διάφανη, «τσιγγούνικη» και πολιτικά αποτελεσματική».
 
ΟΛΜΕ
 
Τη συζήτηση στην ΚΠΕ αναμένεται να απασχολήσουν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εξαγγελία κινητοποίησης της ΟΛΜΕ μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η Αριστερή Πρωτοβουλία αλλά και η πασοκογενής πτέρυγα θεωρούν ότι κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της αναστολής της απεργίας, ιδίως μετά τη συντριπτική υπερψήφιση της κινητοποίησης από τις ΕΛΜΕ. Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση – παρέμβαση προχώρησε η νεολαία του ΣΥΝ:
 
«Στη ριζοσπαστική αριστερά, που αντικειμενικά έχει γίνει ο άλλος πόλος, ο πόλος της συσπείρωσης του αγώνα, της ελπίδας και της ανατροπής, της αρμόζει να στηρίζει τους μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες, ασχέτως του τιμήματος και να φτιάχνει άμεσους και υλικούς όρους για τη νίκη τους και την ανατροπή του εκφοβισμού και της καταστολής του αγωνιζόμενου λαού. Της αρμόζει να είναι η πολιτική ενσάρκωση του αγωνιστικού φρονήματος του κόσμου της εργασίας για τη συνέχιση των αγώνων για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας, για τη συνολική ανατροπή κυβέρνησης και μνημονίων. Τους αγώνες αυτούς τους έχουμε ανάγκη άμεσα και πρέπει να τους δώσουμε. Μας έχουν πετάξει το γάντι και πρέπει να το σηκώσουμε. Δεν μπορούμε και δε θα κάνουμε πίσω».
 
Ευρώ
 
Ιδίως μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου το ΑΚΕΛ ανοίγει διάλογο για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, στην επιφάνεια παραμένει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.
 
Ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της διαμόρφωσης της νέας πολιτικής συμφωνίας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη συνεδρίαση αυτής της ΚΠΕ η αναμέτρηση της «ευρωπαϊστικής» προσέγγισης της ηγεσίας του ΣΥΝ με τη ριζοσπαστικότερη ανάλυση της Αριστερής Πρωτοβουλίας η οποία συζητά ανοιχτά την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
 
Συμμαχίες
 
Ανάμεσα στις θέσεις τις οποίες επίσης θα επιχειρήσει να «κρεμάσει» στις κεντρικές εισηγήσεις η Αριστερή Πρωτοβουλία είναι η επιμονή στον στόχο κυβέρνησης συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απέναντι στον προσανατολισμό της ηγεσίας του ΣΥΝ προς τον κενό, όπως εκτιμάται, χώρο του κέντρου.
 
Συνέδριο
 
Την ΚΠΕ θα απασχολήσουν και διαδικαστικά ζητήματα ουσίας του επικείμενου συνεδρίου, όπως ο τρόπος εκλογής προέδρου του νέου κόμματος (από το συνέδριο ή από την ΚΠΕ), όπου καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις.