Προς εξομάλυνση φαίνεται να οδεύει η κατάσταση στα αεροδρόμια καθώς από τη μία η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακάλεσε την απόφασή της για «ανάκληση καλοκαιρινών αδειών», η οποία αποτελούσε και κόκκινη γραμμή για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, και από την άλλη οι ελεγκτές, μετά τη συνάντηση που είχαν με υφυπουργό μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη, και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για το Σάββατο 31 Ιουλίου.

Ads

Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές διαβεβαίωσαν ότι μέχρι την Τρίτη 27 Ιουλίου θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στα αεροδρόμια, ενώ οι εκπρόσωποι του Υπουργείου υποσχέθηκαν ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας του κλάδου που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ελεγκτών.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι του υπουργείου κατέστησαν σαφές ότι στο νέο νομοσχέδιο θα ενισχυθεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του κλάδου, πράγμα που αποτελεί πάγιο αίτημα των Ελεγκτών.

Η απόφαση της ΥΠΑ για ανάκληση των καλοκαιρινών αδειών ακολούθησε την «λευκή απεργία», που είχαν κηρύξει οι ελεγκτές τηρώντας αυστηρά τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, που προκάλεσε πολλές καθυστερήσεις ή και αναβολές πτήσεων (Σε περισσότερες από 110 πτήσεις παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις που έφταναν έως και τη μία ώρα). Νωρίτερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν απειλήσει με μήνυση την διοίκηση της ΥΠΑ.

Ads

Υπουργείο και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να έχουν την Τρίτη 27 Ιουλίου νέα συνάντηση για να συζητήσουν ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου.