Πρόσθετα μέτρα της τάξης των 4 δισ. ευρώ φέρεται να επιφυλάσσει η τρόικα στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, λόγω της μεγάλης απόκλισης που παρουσιάζει το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 7,8% του ΑΕΠ, που ανέφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Ετσι αναμένονται δραματικές περικοπές στις δαπάνες νοσοκομείων, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Χθες πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων από το Δημόσιο. Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε ότι «ασφαλώς, δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις, δοθέντος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Συντάγματος». Την ίδια στιγμή η ΑΔΕΔΥ απειλεί με κινητοποιήσεις.

Ads

Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την αντιπροσωπεία της τρόικας που θα φτάσει τη Δευτέρα τα μέτρα που θα ληφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, μέλη της αντιπροσωπείας της τρόικας που βρίσκονται από προχθές στην Αθήνα, διεμήνυσαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι το έλλειμμα του 2010 θα διαμορφωθεί σε επίπεδο πάνω από 9% του ΑΕΠ. Η σημαντική αυτή απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, η οποία μεταφέρεται εν μέρει και στο 2010, σημειώνεται επίσης και σημαντική υστέρηση στα έσοδα. Για αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 9,3% κάνει λόγο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, , ενώ, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, το έλλειμμα του 2009 θα ανέλθει περίπου στο επίπεδο του 15,5% του ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση της Eurostat.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα”, οι περικοπές θα προέλθουν κυρίως από τον χώρο των ΔΕΚΟ, περιλαμβανομένων των αμοιβών των εργαζομένων σε αυτές ενώ θα περικοπεί επίσης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο CNN προανήγγειλε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, οι τεχνοκράτες της τρόικας επιμένουν στο να υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων, όχι μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες, όταν μια επιχείρηση κινδυνεύει με λουκέτο ή βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, όπως προτείνει η κ. Κατσέλη. Μάλιστα, σε αυτή τη σκληρή στάση συνηγορεί πρωτίστως ο ΣΕΒ, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει στο θέμα του ΟΜΕΔ, όπου οι αποφάσεις της Διαιτησίας θα είναι υποχρεωτικές, και στο θέμα της επέκτασης μιας σύμβασης.

Ads

Εν τω μεταξύ, «απαραίτητη» χαρακτήρισε τη λήψη νέων μέτρων ο σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας και η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι εύκολη και σύντομη χωρίς την λήψη γενναίων μέτρων. Επιπλέον, σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση χρέους που συζητιέται δεν είναι μια επιθυμητή λύση ούτε για την Ελλάδα αλλά ούτε και για την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε ότι «ασφαλώς, δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις, δοθέντος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Συντάγματος». «Η απασχόληση στο δημόσιο τομέα των μονίμων υπαλλήλων, δεν τίθεται σε κίνδυνο σε καμιά περίπτωση…», πρόσθεσε, μιλώντας στο ρ/σ «9,84». Την ίδια στιγμή η ΑΔΕΔΥ απειλεί με κινητοποιήσεις.

Ο Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ακόμη ότι δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη από τον προϋπολογισμό του 2011, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου σημείωσε πως «αυτό είναι θέμα που θα το χειριστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τον αρμόδιο υπουργό. Σημασία έχει να είναι και να αισθάνονται τόσο ισχυροί, ώστε να διαπραγματεύονται από μια θετική θέση απέναντι στους δανειστές. Αυτό αποτελεί έργο όλων μας. Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε, ώστε να αισθάνεται ισχυρός ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση, για να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους…».

Εκτός στόχων για έλλειμμα και έσοδα

Στο 30% υπολογίζεται η μείωση του ελλείμματος την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος του 2010, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο στόχος ήταν η μείωση κατά 32%. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 17,405 δισ. ευρώ από 24,833 δισ. πέρυσι παρουσιάζοντας μείωση 29,9%.

Οι δαπάνες στο δεκάμηνο έχουν μειωθεί 7% ενώ τα έσοδα έχουν αυξηθεί 3,7%, έναντι στόχου για αύξηση 8,7%. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για μεγάλη ανάκαμψη των εσόδων από ΦΠΑ και προσθέτει πως στο τελευταίο δίμηνο του έτους αναμένεται εισροή εσόδων που θα καλύψει ως ένα βαθμό την τρύπα του ελλείμματος.

Οι οίκοι ελέγχουν τα εν οίκω

Την ελληνική οικονομία ελέγχει από χθες κλιμάκιο του οίκου Fitch, θέλοντας να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί. Η αξιολόγηση που έχει δώσει ο εν λόγο οίκος στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα είναι BBB-, ενώ οι οίκοι Standard & Poor’s και Moody’s αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως junk.

Το κλιμάκιο της Fitch είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνάντηση – σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι- εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς και η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Χθες, περίπου 390 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από την έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας από το ελληνικό δημόσιο. Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν 4,82%, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το 4,54% του Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από 5,6% το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Την ίδια ώρα, μείωση 9,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές και μείωση 7,1% η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συγκροτούνται «ομάδες κρούσης» για την είσπραξη των φόρων

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά στη συγκρότηση «ομάδων κρούσης» για την είσπραξη των φόρων, κυρίως των παρακρατούμενων ΦΠΑ , αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών από τους οφειλέτες που δεν υπήχθησαν στην πρόσφατη ευνοϊκή ρύθμιση, καθώς επίσης και για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων στις χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η συγκρότηση των ειδικών ομάδων, η οποία πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την έλευση στην Αθήνα της τρόικας, που θα ζητήσει νέα μέτρα για τη μείωση του αναθεωρημένου ελλείμματος, εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολογούνται πλέον άμεσα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού και την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Η διάρκεια λειτουργίας των ομάδων αυτών θα είναι 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική στο σχετικό σημερινό άρθρο της, το έργο των πέντε εξειδικευμένων ομάδων «κρούσης» είναι:

  • Μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης (Ν. 3842/2010).
  • Μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
  • Μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων για τη διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων (οι χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις).
  • Μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης, κυρίως στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών.
  • Μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως ΦΠΑ & ΦΜΥ).

Εν τω μεταξύ, τρία μέτρα για αντιστάθμισμα στην αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μεταξύ των προτάσεων του , είναι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.