Οριστικά αποχώρησε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, για το Βατοπέδι.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, «το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη σύσταση προκαταρκτικής με σκοπό να παραπέμψει υπουργούς της ΝΔ σε ειδικό δικαστήριο και μάλιστα χωρίς να διαπιστωθεί οποιαδήποτε ζημιά του δημοσίου». Εν τω μεταξύ, ενώπιον της επιτροπής κατέθεσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ads

«Η περαιτέρω παρουσία μας θα εξυπηρετούσε μόνο το σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι η αναζήτηση της αλήθειας, αλλά η παραπομπή πολιτικών προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς στοιχεία», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ στη μικροπολιτική προσπάθειά του να συντηρήσει ένα σκάνδαλο-παρωδία χωρίς ίχνος πολιτικού χρήματος προχώρησε στη σύσταση της εξεταστικής με προφανή σκοπό την παραπομπή υπουργών της ΝΔ στο Ειδικό Δικαστήριο χωρίς να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε ζημία του Δημοσίου». Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει τρία προτάγματα που δεν έχουν γίνει αποδεκτά. Έτσι, κατά τον ίδιο:

  • Η συνέχιση των εργασιών καθίσταται άνευ αντικειμένου εφόσον δεν υπάρχει πορισματική έκθεση από την Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, ή άλλον αρμόδιο φορέα για την αποτίμηση της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου.
  • Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, το οποίο κατά τις διαβεβαιώσεις του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών είναι και το μόνο που λαμβάνει υπόψη το υπουργείο, δεν επαρκεί για την αποτίμηση της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τα διεθνώς ισχύοντα και τα επιστημονικώς παραδεκτά.
  • Η εμπορική αξία των ακινήτων που αντηλλάγησαν, δεν δύναται σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα να αποτιμηθεί και ως εκ τούτου καθίσταται ανέφικτος και αυθαίρετος ο προσδιορισμός τυχόν υπερεκτιμήσεων ή υποεκτιμήσεων, σε σχέση με την αντικειμενική και κατασκευαστική τους αξία.

Κατ’ ακολουθία καθίσταται αδύνατη η διερεύνηση ύπαρξης ποινικών ευθυνών και στοιχειοθέτηση κατηγορίας.

Ads

Επιπλέον, οι βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν ότι καρκινοβατεί ο φορολογικός έλεγχος της Μονής, ενώ δεν έχει καν υπογραφεί ο διαχειριστικός της έλεγχος, ούτε υπήρξε πρόοδος στον έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών, γεγονότα που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση συνιστούν εμπαιγμό.

Αναφορικά με την αποχώρηση της ΝΔ, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Τηλέμαχος Χυτήρης σχολίασε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν βάζει μυαλό. Σε συνέχεια της αποχώρησης της από τη Βουλή στις συζητήσεις για τα σκάνδαλα της προηγουμένης περιόδου, σήμερα αποχωρεί και από την προκαταρκτική επιτροπή, προσβάλλοντας έτσι τους θεσμούς, τη διαφάνεια και την κοινή λογική. Μετά δύο χρόνια ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου. Όταν ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι έγινε, ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου. Κι αυτό, όταν πέραν της προκαταρκτικής υπάρχει και η τακτική Δικαιοσύνη που εξετάζει το θέμα όσον αφορά υπηρεσιακούς παράγοντες. Ανεύθυνη η ΝΔ και πάλι εμπαίζει τον ελληνικό λαό κι ακόμη και τους οπαδούς της».

Την απόφαση της ΝΔ επικρίνει η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζοντας ότι «Η αποχώρηση της Ν.Δ. από την Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου υπονομεύει την από κοινού απόφαση για διερεύνηση του μεγαλύτερου σκανδάλου της τελευταίας εικοσαετίας».

Αντιπαράθεση και στη Βουλή για την αποχώρηση της ΝΔ

Η αποχώρηση της ΝΔ όξυνε τα πνεύματα και στη Βουλή, όπου κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ήρθαν σε αντιπαράθεση σχετικά με το ζήτημα.

Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι μετά την δήλωση αποχώρησης της ΝΔ η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τον κοινοβουλευτισμό και επιζήμια «διότι η ΝΔ, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα αξιωματική αντιπολίτευση, για μία ακόμη φορά αποφάσισε να συνταχθεί με όσους απαξιώνουν συστηματικά το πολιτικό σύστημα και το κοινοβούλιο συλλήβδην και να τους προσφέρει επιχειρήματα». Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε, επίσης, τον Αντώνη Σαμαρά ότι «ζήλεψε» τη δόξα του Κώστα Καραμανλή και «μπροστά στα δύσκολα διέταξε και αυτός σε άτακτη φυγή τους βουλευτές του για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια».

«Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες τα κόμματα δεν παίρνουν ατιμωτικές αποφάσεις. Είναι υποχρεωμένα να επιδεικνύουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η απόφαση του προέδρου και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στην Επιτροπή που εξετάζει αν συντρέχουν προϋποθέσεις για ποινική ευθύνη είναι απόφαση ευθύνης και περιφρουρεί κύρος κοινοβουλευτικών θεσμών. Διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το μήνυμα ότι κανένας δεν δικαιούται να παίζει με τους θεσμούς και να εμπαίζει το λαό. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Για «μέγα σκάνδαλο» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής γιατί – όπως είπε – υπάρχει αποδεδειγμένη ζημία του Δημοσίου. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα διαφορετικό. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Έχουν ευθύνες και τα δύο κόμματα. Η αποχώρηση της ΝΔ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγιστο γεγονός, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο πλαίσιο της δήθεν ουσιαστικής διαμάχης ανάμεσα στη Ν.Δ και στο ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Χαλβατζής.

«Εφόσον ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο θα ζητήσετε συγγνώμη από τον Βουλγαράκη;» ρώτησε προς την πτέρυγα της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Η δήλωση αποχώρησης της Ν.Δ είναι πανηγυρική επιβεβαίωση της τακτικής της συγκάλυψης και της απενοχοποίησης των ευθυνών που έχουν πρόσωπα και πολιτικοί οργανισμοί που κυβέρνησαν τη χώρα. Είναι η τακτική της παραγραφής από την ευθύνη που έχουν αυτά τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους που σήκωσαν το βάρος της συναλλαγής» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.

«Σειρά παραβάσεων σε συναλλαγές της Μονής με τραπεζικά ιδρύματα»

Ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι κατέθεσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γ. Προβόπουλος χαρακτήρισε ως μία από τις υποθέσεις που «όζουν» την εικόνα μιας μονής που συνδιαλέγεται με εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ με το Χρηματιστήριο και εξωχώριες εταιρείες, σε συναλλαγές τουλάχιστον περίεργες, αν όχι ύποπτες, από τις οποίες υπολογίζεται ότι έχασε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

Κατά τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη και σύμφωνα με υπόμνημά του, προκύπτει σειρά παραβάσεων σε συναλλαγές της Μονής με τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι περισσότερες από τις παραβάσεις για τις οποίες η Τράπεζα Ελλάδος έχει επιβάλει αυστηρά πρόστιμα, αφορά σε πλημμελείς ελέγχους κατά παράβαση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε ότι, όπως προκύπτει από έκθεση του κ. Προβόπουλου, καταγράφεται σειρά παρανομιών και παρατυπιών στις συναλλαγές της Μονής, αλλά και στις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν με την Μαρφίν Εγνατία Μπάνκ.

Η Τράπεζα είχε χορηγήσει, όπως προκύπτει, δάνεια ύψους 801 εκατ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG και είχε υπαγάγει τα δάνεια αυτά σε διατάξεις που αφορούν την κάλυψη προσωπικών αναγκών και στη χρηματοδότηση νομικών προσώπων για κεφάλαιο κίνησης με ελεύθερους όρους.

Ο Γ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στο άνοιγμα των λογαριασμών και τη διαβίβαση στοιχείων για τις εξωχώριες εταιρίες με τις οποίες συναλλασσόταν η Μονή, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στις Κυπριακές αρχές «που κινούνται δύσκολα». Ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπληρωματική παραγγελία για έλεγχο της κίνησης των λογαριασμών της Μονής μέχρι 50.000 ευρώ που θα χρειαστεί περί τους τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.