Η Κομισιόν έκρινε σήμερα ότι η Ελλάδα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, οι δημοσιονομικές εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 υπήρξαν θετικές, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Διαβάστε επίσης: Αισιοδοξούν κυβέρνηση και ΤτΕ για την οικονομία και Ακόμη 1 χρόνος ύφεσης στην Ευρωζώνη

Ads

Σε γραπτή του δήλωση, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ελλάδα κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι. Η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευθεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης».

Στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ι το έλλειμμα μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμένονταν, στο 46%, ενώ σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο το 2009 οι δημόσιες δαπάνες περιορίστηκαν κατά 16,9%. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως τα συνολικά ταμειακά έσοδα αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 5,9%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης κατά 15,6%,«παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, λόγω του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τα προσδοκώμενα και της σχετικά μεγάλης βαρύτητας της φορολογίας στη σύνθεση της οικονομικής ανάπτυξης».

Η Επιτροπή τονίζει ότι πρόσθετους κινδύνους για τον στόχο εγκυμονούν η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι έως τώρα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η κάλυψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πτώσης των δαπανών, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο «ολίσθησης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ads

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, η Κομισιόν σημειώνει πως οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όμως και εδώ αφήνει ανοικτό παράθυρο για νέες παρεμβάσεις. «Ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις», σημειώνει.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκκρεμούν ακόμα προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο. Πρέπει να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας, τονίζει.