Την πεποίθηση ότι «τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο» εξέφρασε επισκεπτόμενος τον πρωθυπουργό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Μικρή και συγκυριακή χαρακτηρίζουν την υστέρηση στα έσοδα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Αναφορικά με το «κοινωνικό πακέτο» της κυβέρνησης, όπως αυτό θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τονίζουν πως «τα περιθώρια είναι γνωστά».

Ads

Επί τάπητος στη συνάντηση Παπανδρέου – Προβόπουλου, υπό την παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τέθηκαν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο τομέας των εσόδων και οι γενικότερες εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας.

«Το ευχάριστο είναι ότι τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, παρά τις δυσκολίες, φυσικά, που εξακολουθούν να υπάρχουν. Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν ληφθεί πολύ τολμηρές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από εδώ και πέρα», δήλωσε -απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό- ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα αφήνει πίσω της ένα φαύλο κύκλο που την ταλαιπώρησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα», καταλήγοντας: «Επομένως, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

«Σημαντικό το μήνυμα», απάντησε ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει κατακτήσει τους πρώτους στόχους που έθεσε. «Υπάρχουν ακόμη βεβαίως στόχοι που θα δώσουν πρώτα απ’ όλα την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στον κάθε πολίτη», συμπλήρωσε.

Ads

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ρ/σ της ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τους ίδιους και ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, το 2012 θα ακολουθήσει ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και αύξηση της επιχειρηματικότητας.

ΥΠΟΙΚ: «Τα περιθώρια είναι γνωστά»

Αναφερόμενοι στα χαρακτηριστικά του λεγόμενου «κοινωνικού πακέτου» της ΔΕΘ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν με νόημα πως «τα περιθώρια είναι γνωστά» και προσθέτουν: «σημασία δεν έχει μόνο τι θα δώσεις αλλά πώς θα διαχειριστείς αυτό που θα δώσεις».

Ως προς την υστέρηση των εσόδων η οποία παρατηρήθηκε σε σχέση με τους στόχους του Μνημονίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, τη χαρακτηρίζουν μικρή και συγκυριακή (περίπου 800 εκ.ευρώ, επισημαίνουν) και σημειώνουν πως έπονται διαδικασίες όπως η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

«Η σημερινή αναφορά του κ. Πρωθυπουργού ότι «έχουμε κατακτήσει τους πρώτους μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει…» διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Η οικονομία δεν «υπακούει» στις επιθυμίες και τις συνεχείς εξαγγελίες της Κυβέρνησης», διαμηνύει η ΝΔ. Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Ο στόχος για ύφεση της τάξεως του 4% (να υπενθυμίσουμε ότι ο στόχος της Κυβέρνησης ήταν για ύφεση 0,3% τον Ιανουάριο και 2% τον Μάρτιο) είναι αμφίβολος στην επίτευξή του, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου. Σύμφωνα με αυτά το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και κατά 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών».

«Οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών και του κεφαλαίου στην ΕΕ και στην Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν ολόψυχα την κυβερνητική πολιτική. Το νέο πακέτο των 25 δις ευρώ συν τα 10 δις από το δάνειο ΕΕ-ΔΝΤ για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων είναι ένα μόνο στοιχείο που αποδεικνύει τη θέση του ΚΚΕ ότι οδηγούν το λαό στην πτώχευση για να υπηρετήσουν την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων», σχολίασε το ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Κατά τα άλλα η “αισιοδοξία” κυβέρνησης, κεφαλαίου, αλλά και της ΕΕ, ότι η οικονομία ξεφεύγει από τον φαύλο κύκλο είναι τεχνητή. Το κάνουν για να κρύψουν ότι τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας διευρύνονται, ότι η ύφεση βαθαίνει και η όποια ανάκαμψη της οικονομίας σημειωθεί θα είναι σύντομη και αναιμική. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα δεινά θα συνεχίζονται και θα μεγαλώνουν».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ ανακοίνωσε: «Η εικόνα του πλήρους αδιέξοδου στην οικονομία είναι προφανής. Η βαθιά ύφεση, που επιταχύνεται, όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του μνημονίου και της κυβέρνησης. Άλλωστε και η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, διαψεύδοντας τις τοποθετήσεις περί ενάρετου κύκλου που έχει δήθεν μπει η οικονομία μας, όπως εντελώς άστοχα αναφέρθηκε κατά τις σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού. Η μοναδική ορατή διέξοδος από την κρίση περνά μέσα από την απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας συμμερίζεται την ανάγκη μιας τέτοιας πολιτικής και είναι σίγουρο πως θα βρει τον τρόπο να το εκφράσει».

Τα παραπάνω συμπέφτουν με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αφήνοντας, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.