Στον απόηχο του κυβερνητικού ανασχηματισμού και του «κυβερνητικού γάμου» με το ΠΑΣΟΚ, άρχισε το απόγευμα στο Φάληρο το 9ο τακτικό Συνέδριο της ΝΔ. Yπό το κεντρικό Σύνθημα «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα». Με την εκλογολογία να συνεχίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι αν γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να γίνουν και με λίστα, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στελεχών. Η μουρμούρα από τους «ριγμένους» του ανασχηματισμού και κάποιους καραμανλικούς ίσως εκφραστεί με μερικές λευκές ψήφους στην εκλογή του γραμματέα το επόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά δεν αναμένεται καμιά ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε ένα ανιαρό συνέδριο. Παρακολουθείστε ζωντανά στο tvxs.gr την ομιλία του Α.Σαμαρά

Ads

Άλλωστε οι πρόσφατες κινήσεις του προέδρου της ΝΔ, από την τοποθέτηση του κ. Χ.Αθανασίου στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης μέχρι αυτήν του Α. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, καταγράφουν σαφώς την ακροδεξιά κατεύθυνση που έχει χαράξει, η οποία ελάχιστα θα καλυφθεί αν ο Γ. Στουρνάρας εμφανιστεί ως συνοδοιπόρος της παράταξης.
 
Το Μαξίμου διαρρέει πάντως, ότι στην ομιλία του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20.00, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από τη ΝΔ των κεντροδεξιών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
 
Κεντρικό ρόλο στην ομιλία του αναμένεται να παίξει η προβολή της συμφωνίας για τον αγωγό TAP και η οποία θα διαφημιστεί ως «success story» μετά το ναυάγιο με τη Gazprom και τον ΟΠΑΠ που ίσως ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. 
 
Στο συνέδριο αναμένεται να δώσουν το «παρών» πάνω από 4.000 στελέχη από όλη τη χώρα. Κεντρικοί ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, καθώς και ο επικεφαλής της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ ρόλο θα έχει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ.         
 
Σε επίπεδο καταστατικών αλλαγών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Οργανωτική Επιτροπή θα εισηγηθεί την απευθείας εκλογή των συνέδρων από την κομματική βάση.
 
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αναδειχθεί ο νέος γραμματέας του κόμματος και η Εκτελεστική Επιτροπή.