Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο που μελετά η κυβέρνηση για πλήρη ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών μπροστά στο φόβο εκτροχιασμού του πληθωρισμού από τη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό του 23%, αποφάσισε την ματαίωση της εφαρμογής του μέτρου. Προκειμένου όμως να εισρεύσουν ισόποσα μεγέθη στα κρατικά ταμεία, η κυβέρνηση εξετάζει ως εναλλακτική την εξίσωση του ΕΦΚ των καυσίμων, όπου θα υπάρξουν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια. Βάσει των πρώτων σκέψεων του υπουργείου Οικονομικών, δικαιούχοι της επιστροφής του ειδικού φόρου θα είναι τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα (οικογενειακό) μέχρι 15.000 ευρώ. Το ποσό της επιδότησης θα αυξάνεται στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και σε ορεινές ζώνες της υπόλοιπης χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την προστασία του εισοδήματος του πολίτη και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο της εξίσωσης δημιουργεί κλίμα φόβου. «Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσεγγίζουμε το ζήτημα της προστασίας του Έλληνα πολίτη στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε και αυτό θα γίνει με τον δέοντα σεβασμό και στα οικονομικά της χώρας μας και στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και στο πετρέλαιο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών και την εξίσωση στον ΕΦΚ. «Αυτή τη στιγμή θέλουμε με κάθε τρόπο να προστατέψουμε τους καταναλωτές από μία ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στην οποία θα οδηγηθούμε σε περίπτωση που έχουμε μετάταξη όλων αυτών των προϊόντων στο ΦΠΑ», τόνισε.

Ads

«Η αύξηση του ΦΠΑ θα ήταν αρνητική για την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του χθες o υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ωστόσο πως «Μας λείπουν ακόμη 800 εκατομμύρια ευρώ εσόδων για να επιτύχουμε το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010. Σκεφτόμαστε ότι θα καταφέρουμε να τα συγκεντρώσουμε έως το τέλος του έτους».

Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του κόστους θέρμανσης για τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν 1,30 ευρώ το λίτρο τον φετινό χειμώνα. Αν το αντιλαϊκό αυτό μέτρο εφαρμοστεί, τότε θα αποφέρει άμεσα έσοδα της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν πως, εφόσον αποφασιστεί τελικά η ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό που «καίει» 1.000 λίτρα πετρελαίου ετησίως θα αυξηθεί από τα 650 ευρώ πέρυσι σε περίπου 1.300 ευρώ φέτος. Για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, όπου λόγω καιρικών συνθηκών η κατανάλωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, οι πολίτες θα φτάσουν να πληρώνουν συνολικά μέχρι και 4.000 ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους για θέρμανση.

Έντονες αντιδράσεις

Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε την άμεση και καταδικαστική αντίδραση από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος τονίζει πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για χιλιάδες πρατήρια, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ενώ ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για την έγκαιρη, πριν την νέα περίοδο, επίλυση των ζητημάτων του πετρελαίου θέρμανσης ώστε, όπως σημειώνει, να βρεθούν λύσεις που δεν στρέφονται κατά των καταναλωτών και των πρατηριούχων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ χαρακτηρίζει το μέτρο αντικοινωνικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία να ελέγξει το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση καυσίμων. Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η εξίσωση των φόρων, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στην κοινωνία και θα οδηγήσει σε φαινόμενα που δεν είχαμε δει επί δεκαετίες όπως επίσης ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τα πρατήρια καυσίμων, αφού η πλειοψηφία των καταναλωτών θα αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες θέρμανσης.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν ακόμα και εντός της κυβέρνησης για το προτεινόμενο μέτρο, με τον Χρήστο Παπουτσή να χαρακτηρίζει τη σκέψη για ενοποίηση του ΕΦΚ «αδιανόητη» υποστηρίζοντας ότι τέτοιες διαρροές δυναμιτίζουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση. Εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις θα είναι σοβαρές και πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Οξείες ήταν οι αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «καλά θα κάνει να ξεχάσει τέτοια σχέδια. Ακρίβεια, ανεργία, κομμένες συντάξεις και μισθοί έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Δεν πάει άλλο». «Η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση. Το λαϊκό κίνημα, το εργατικό, το αγροτικό, πρέπει να είναι σε εγρήγορση, διεκδικώντας αποφασιστικά κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή φθηνό πετρέλαιο για το λαό», υπογράμμισε το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο καλεί το λαό να «μη δώσει καμία σημασία σε αυτά που διαδίδει η κυβέρνηση για εξαίρεση και μειωμένα τιμολόγια για τους εξαθλιωμένους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε σήμερα: «Οι προτάσεις για μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αποκαλύπτουν τις ληστρικές προθέσεις της κυβέρνησης και επιβεβαιώνουν ότι έρχεται μέσα στο φθινόπωρο – και ιδιαίτερα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές- νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων. Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου καταστρέφει τον τόπο, λεηλατεί τους εργαζόμενους και έχει γίνει άκρως επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Η Ελλάδα αυτή την ώρα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα μεγάλο ενωτικό αναγεννητικό λαϊκό ρεύμα και κίνημα για να φύγει η επικίνδυνη για τον τόπο κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, για να ανατραπεί συνολικά το δικομματικό και κατεστημένο πολιτικό σκηνικό, για να προχωρήσει η χώρα, με τη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, σε μια προοδευτική πορεία αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου».

Το πραγματικό δίλλημα για την Ελλάδα είναι: Ή με τους πιστωτές και τα τοκοχρεολύσια Ή με την επιβίωση του τόπου και του ελληνικού λαού και ένα ανορθωτικό προοδευτικό πρόγραμμα.


Κερδοσκοπία στα πρατήρια

Κρούσματα κερδοσκοπίας με τις τιμές των καυσίμων εντοπίστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας από τους ελέγχους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ενώ το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τα στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης: