Να υποβαθμίσει τη φημολογία ότι η Αθήνα επιδιώκει να τροποποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παρακάμπτοντας την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιχειρεί το Μαξίμου. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν χαρακτηριστικά για «ανοησίες». Στο μεταξύ, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες θα «κατασκηνώσουν» στην οδό Νίκης οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, οι οποίοι στις πρώτες επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να μην έχουν εισηγηθεί νέα μέτρα.

Ads

«Να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες γύρω από φημολογίες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου», παρότρυνε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργήσαμε και εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα αλλά και για κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Προσερχόμενος στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, δήλωσε πως «όποιος αναπαράγει τη φημολογία ρίχνει νερό στο μύλο των κερδοσκόπων». Τη δήθεν διαρροή, άλλωστε, έχει διαψεύσει το υπουργείο Οικονομικών: «Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης», βλέποντας χθες τα spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να εκτινάσσονται σε περισσότερες από 400 μονάδες βάσης.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκόπων και -απαντώντας στο ερώτημα γιατί καθυστέρησε να αντιδράσει στη διαβόητη πληροφορία- αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί σε καθημερινή βάση να διαψεύδει τόσες φήμες. Παράλληλα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, την Τετάρτη το πρωί -η οποία αποσκοπούσε στην εκπόνηση επικοινωνιακής στρατηγικής απέναντι στις εντεινόμενες κερδοσκοπικές πιέσεις σε βάρος της χώρας- κυκλοφόρησε η κυβερνητική εκτίμηση ότι οι αγορές ερμήνευσαν διαφορετικά δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πρόσφατο άτυπο υπουργικό συμβούλιο για έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Ανυπόστατες χαρακτηρίζει τις ανώνυμες δηλώσεις που μετέδωσε η ιστοσελίδα Market News International, εκτινάσσοντας στα ύψη τα spread για την Ελλάδα, και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμέλια Τόρες.

Ads

«Η Ελλάδα δεν ζήτησε με κανένα τρόπο επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας της 25ης Μαρτίου» δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy απαντώντας στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, η οποία ζήτησε να βάλει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τέλος στην σχετική φημολογία. Ο κ. Rompuy κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες επεσήμανε επίσης την ανάγκη να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Υπογραμμίζεται ότι την Τετάρτη η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ, διαμορφώθηκε στις 412 μονάδες βάσης. Στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από τις 2.000 μονάδες, στις 1.987,58 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2,98%.

Αντίθετη με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας η Bundesbank

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, επικαλούμενη έκθεση της Deutsche Bundesbank αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είναι αντίθετη με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που παρουσιάστηκε στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Σε προδημοσίευση άρθρου της η εφημερίδα σημειώνει ότι στην έκθεση ασκείται κριτική στο σχέδιο για το γεγονός ότι απέτυχε να προστατέψει την ρήτρα μη διάσωσης της συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ δεν διασφάλισε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από την Γερμανία για την διάσωση της Ελλάδας. Σημειώνεται επίσης ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τελικά αναγκαστεί να διαθέσει βοήθεια στην Ελλάδα, θα το κάνει διατάσσοντας την Bundesbank, μεταξύ άλλων, να μεταφέρει «κάποια εκατομμύρια ευρώ απευθείας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών».

Εκπρόσωπος της Bundesbank διευκρίνισε ότι τη έκθεση αποτελεί ανεπίσημο έγγραφο για διαβούλευση στο ανώτατο επίπεδο.

Συναντήσεις Παπακωνσταντίνου με ΔΝΤ και Προβόπουλο

Την Τετάρτη το μεσημέρι, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών (όπως και ο υφυπουργός) είχε επαφές με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να παράσχουν «τεχνική βοήθεια». Επί τάπητος τέθηκαν η εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου (με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής) και η εκτέλεση του προϋπολογισμού (δημοσιονομικοί κανόνες, παρακολούθηση δαπανών κ.ο.κ.).

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν εισηγήθηκε νέα οικονομικά μέτρα αλλά ασχολήθηκε με το πρακτικό μέρος της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος, διαμήνυσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ως προς τη συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, ανέφερε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας (28 δις ευρώ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση που δέχεται η οικονομία. «Προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) έχουν υποβάλει αίτημα για να λάβουν εγγυήσεις (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 3-4 δις ευρώ για κάθε τράπεζα).

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Να εντοπίσει το κυβερνητικό στέλεχος το οποίο φέρεται να έχει προβεί στην «εντελώς απαράδεκτη» δήλωση κάλεσε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Ο πρωθυπουργός οφείλει να βρει και να κατονομάσει ποιο είναι αυτό το στέλεχος, αλλιώς θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη ζημιά που υφίσταται η ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Το ΚΚΕ σχολιάζει: «Η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος (…) Το δημόσιο χρέος το δημιούργησαν και το διογκώνουν οι φοροαπαλλαγές της (πλουτοκρατίας) και η κρατική χρηματοδότησή της, ενώ τα υψηλά spread είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων εντός και εκτός της ΕΕ».

«Η κυβέρνηση υπόσχεται πτώση των σπρεντ και σε κάθε παρέμβασή της τα ανεβάζει.Τώρα λέει ότι θα πέσουν τα σπρεντ εάν διαλύσουμε το ασφαλιστικό, ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία και καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή δίνει στις τράπεζες 15 από τα 28 δις βοήθειας, για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν πάνω στο ελληνικό χρέος και χωρίς καμία εγγύηση ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με τις επιλογές και τις παλινωδίες της, οδηγεί τη χώρα σε μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης και εν τέλει στις δαγκάνες του ΔΝΤ».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι τα spread δεν «φλερτάρουν» με τις 400 μονάδες βάσεως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά εξαιτίας της κυβερνητικής ακρισίας. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, αν μη τι άλλο, δείχνει ζαλισμένη», τόνισε.

Ανεπαρκή σε ποσότητα τα νέα μέτρα

Την ίδια στιγμή, ανεπαρκή σε ποσότητα θεωρούν τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα πάνω από οκτώ στους δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρηματίες-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σύμφωνα με έρευνα της “Palmos Analysis”, σε δείγμα 269 επιχειρήσεων, στο διάστημα 17-24 Μαρτίου. Από αυτούς, το 43% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι μεν αποτελεσματικά, αλλά δεν φτάνουν και θα χρειαστούν περισσότερα, ενώ το 40% τα χαρακτηρίζει «και ανεπαρκή και αναποτελεσματικά». Το 10% θεωρεί, πάντως, ότι τα μέτρα είναι επαρκή και αποτελεσματικά.

*Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους χώρους. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δίνεται ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πλαίσιο για μεγάλες αναπλάσεις στις πόλεις, όπως στην Αθήνα, με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Φαλήρου και τη διπλή ανάπλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης: Αρχίζει η επιτήρηση από το ΔΝΤ