Ένταση επικράτησε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου.

Ads

Την ανάγκη να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει με κανένα τρόπο αναθεώρηση της συμφωνίας.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Κόριν Κολ τόνισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέδειξαν την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητά τους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες.

Μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης ο Χάνες Σβόμποντα από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τονίζοντας ότι το μήνυμα που εστάλη στις αγορές δεν ήταν θετικό.

Ads

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ, εξέφρασε τις σοβαρές αμφιβολίες της Ομάδας του, σχετικά με το μηχανισμό στήριξης. «Ελπίζω να σφάλω, αλλά δεν νομίζω ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να δουλέψει», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει στο θέμα αυτό, το συντομότερο δυνατό, προτείνοντας τη χορήγηση ευρωπαϊκού δανείου και τόνισε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.

Η Ρεμπέκα Xάρμς από τους Πράσινους τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι αποτελεσματικός και άρα δεν αποτελεί δίχτυ ασφαλείας. Τέλος, ο Νάιτζελ Φάρατζ από την Ομάδα της Ευρώπης των Εθνών, δήλωσε ότι η Ευρώπη απέτυχε πολιτικά στο πρώτο εμπόδιο, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ