Επανερχόμενο στη συζήτηση για το διαδίκτυο και την ανωνυμία, το tvxs.gr ζήτησε από γνωστούς bloggers την άποψή τους. Μετά τη δημοσίευση των απόψεων των e-cannibals, e-lawyer, neolaia.gr, nylon.gr, digital-era.org/blog, Πρέζα TV, Stakon’s Blog, Πολιτικό blog, και του arkoudos.com, σήμερα δημοσιεύουμε τις απόψεις της Cyberella από το cyberella.info.

Ads

1. Διατυπώθηκαν τελευταία διάφορες απόψεις που περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για την blogόσφαιρα (ή ένα μέρος της) στην Ελλάδα. Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές και, αν ναι, πού αποδίδετε την κατάσταση;

Το διαδίκτυο δεν είναι ένας παράλληλος κόσμος. Είναι η ίδια κοινωνία, η ανθρωπότητα σε άλλο μέσο. Οι bloggers δεν είναι άνθρωποι από άλλη διάσταση. Είναι πολίτες που μοιράζονται τις σκέψεις τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους ελεύθερα. Μα εντελώς ελεύθερα, όπως το κατοχυρώνει το άρθρο 14 του Συντάγματος. Όπως στην εκτός διαδικτύου κοινωνία, έτσι και στην blogόσφαιρα υπάρχουν συμφεροντολόγοι, εκμεταλλευτές καταστάσεων, σπουδαία και δημιουργικά μυαλά, κιτρινισμός, ρατσιστικές νοοτροπίες, καινοτόμες ιδέες, κοινωνικές δράσεις κ.λ.π.

Όταν χαρακτηρίζεται η εικόνα της ελληνικής blogόσφαιρας χαρακτηρίζεται ως ζοφερή, είναι σαν να αγνοούμε όλα τα προηγούμενα να τα τοποθετούμε σε ένα τσουβάλι και να “κολλάμε” μία ωραιότατη ταμπέλα για να “διευκολυνθεί” ο πολίτης που έχει ελάχιστη γνώση γύρω από τα blogs, εισπράττοντας μία εντελώς λανθασμένη εικόνα.

Καλύτερα να αναλογιστούμε γιατί ο κόσμος προτιμά να διαβάζει τα ελάχιστα blogs – ναι είναι ελάχιστα – που ευθύνονται γι αυτή τη δήθεν πανελλαδική “ζοφερή εικόνα” στη blogόσφαιρα καθώς και ποιος αναπαραγάγει αυτόν τον μαζικό χαρακτηρισμό και γιατί.

Ads

2. Μια από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την βελτίωση της κατάστασης είναι η συμφωνία γύρω από ένα κώδικα “δεοντολογίας” πάνω στο τρίπτυχο ελευθερία δημοσιεύσεων- διαφάνεια- επωνυμία. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε και συμφωνείτε με το τρίπτυχο;

Είναι πραγματικά απαραίτητο να υπάρχουν γραμμένα τα αυτονόητα; Είναι απαραίτητο να οριστεί, έστω άτυπα, τι είναι ηθικό – και πολύ φοβάμαι στο μέλλον – τι είναι νόμιμο; Γιατί; Για να δημιουργηθούν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ εκείνων που ακολουθούν τους άτυπους κανόνες από εκείνους που δεν τους ακολουθούν; Να δημιουργηθούν τεχνητά χάσματα; Για να εδραιωθεί το politicaly correct κλίμα στα blogs; Οι κώδικες αυτοί, είναι σαν ένα δάχτυλο που δείχνει: “αυτός είναι καλός”, “αυτός είναι κακός” λες και ο αναγνώστης δεν έχει κρίση να αντιληφθεί τι είναι μαύρο, τι είναι άσπρο ή τι είναι κίτρινο.

Γιατί πρέπει το ονοματεπώνυμό μου να με ορίζει; Δεν με ορίζουν τα γραπτά μου; Όσοι με διαβάζουν δεν με γνωρίζουν; Αφού είμαι επώνυμος/η, γράφω, με διαβάζουν, ξέρουν ποιός/ποιά είμαι. Είμαι επώνυμος/η, με άλλο όνομα, αυτό που επιλέγω. Φαντάζομαι πως τα λόγια είναι αυτά που ενοχλούν “κάποιους” και όχι ο συγγραφέας τους. Μήπως συμβαίνει το αντίστροφο; Διότι αν ισχύει το αντίστροφο, μάλλον τις σκοτεινές και εφιαλτικές εποχές της Ελλάδας θυμίζουν όλα αυτά…

3. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις (όπως η παραβίαση νόμου) στις οποίες θα πρέπει να αίρεται η ανωνυμία;

Ας θεωρήσουμε πως υπάρχει εισαγγελική εντολή για σύλληψη ενός blogger που έχει εγκληματίσει. Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί πέρα από τις νομικές διαδικασίες και τις διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης η άρση της ανωνυμίας του; Στο να διασυρθεί από τα ΜΜΕ; Η άρση της ανωνυμίας προβλέπεται από τους υπάρχοντες νόμους. Πιστεύω θα πρέπει να αίρεται αποκλειστικά γι αυτές τις διαδικασίες νόμου και δικαιοσύνης, και φυσικά να διαφυλάσσεται η ταυτότητά του όπως προβλέπει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

4. Αν συμβουλεύατε την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για το ίντερνετ και τα blog, ποια θα ήταν αυτά;

Πώς είναι δυνατόν να οριστούν μέτρα στην ελεύθερη έκφραση; Μέτρα, σίγουρα όχι. Διαφύλαξη της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών επώνυμα ή ψευδώνυμα μέσω διαδικτύου, ναι! Το διαδίκτυο είναι ο δημοκρατικότερος κοινωνικός χώρος που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής μέτρων στον παγκόσμιο ιστό μόνο σε αντίθεση έρχεται με την ελευθερία της έκφρασης, της δημιουργίας και ανάπτυξης ιδεών, παραβιάζει στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα ενώ δεν είναι διόλου αποτρεπτική σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη ή συκοφαντία .

*Όποιος μπλόγκερ επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, είναι ευπρόσδεκτος να μας στείλει τις απαντήσεις του [email protected]. Μείνετε συντονισμένοι και για άλλες απόψεις.

Διαβάστε επίσης: