«Η αποφυγή της τάσης των συγχωνεύσεων σχολείων θα επιτευχθεί μόνο αν γίνει δεκτό το αίτημα μας για ολιγομελή τμήματα, που να περιλαμβάνουν έως 20 παιδιά» λέει στο tvxs ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος.

Ads

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινή γνώμη, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη να προχωρήσει σε συγχώνευση του 4ου με το 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, και στη Θεσσαλονίκη του 13ου Γυμνάσιου με το 4ο γυμνάσιο, του 4ο λυκείου με το 17ο λύκειο, και του 30ου γυμνάσιου με το 12ο Γυμνάσιο.

Αντιδράσεις που οξύνθηκαν μετά και τη δήλωση της υφυπουργού Παιδείας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου στη βουλή πως «Δεν είναι πρόβλημα να περπατούν 2χλμ τα παιδιά για το σχολείο, γιατί ο ΠΟΥ λέει να περπατάμε 8χλμ τη μέρα».

Όσα είπε η υφυπουργός θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ, ωστόσο ο κ. Τσούχλος θεωρεί πως πρόκειται για ατυχές παράδειγμα και υπογραμμίζει πως υπάρχει καλύτερη συνεργασία με το υπουργείο μετά την αποχώρηση της κ. Κεραμέως.

Ads

«Οι συγχωνεύσεις δεν είναι κάτι καλό» λέει ο Θ. Τσούχλος. Ιδιαίτερα όταν είναι σε ευαίσθητες περιοχές. Σε κάποια ορεινά μικρά νησιά, έχουμε γυμνάσια με τάξεις λυκείου. Με έναν διευθυντή. Έτσι μπορεί να είναι καθηγητής κανείς  και στο γυμνάσιο και στο λύκειο»

Γιατί γίνονται οι συγχωνεύσεις

«Γιατί στο ένα σχολείο έχουν 3 τμήματα, στο άλλο 5 και σου λένε: ας κάνουμε ένα σχολείο πιο ισχυρό. Δεν είναι αυτή η λύση για τα παιδιά που πηγαίνουν σε σχολεία που δεν βγαίνουν τα τμήματα. Έχουμε πει ως ΟΛΜΕ πως το πρόβλημα θα λυθεί αν αντί για 28μελή τμήματα έχουμε 20μελή. Αυτό χρειάζεται μόνιμους διορισμούς, κάτι που θεωρούμε επείγον» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ υπογραμμίζοντας πως το καθεστώς στην εκπαίδευση παραμένει μνημονιακό ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια.

«Ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε δηλώσει όταν αύξησε τα ωράρια μας,  ότι είναι μνημονιακό μέτρο και θα καταργηθεί με την έξοδο από τα μνημόνια. Βγήκαμε πριν 5 χρόνια αλλά το αυξημένο ωράριο έχει μείνει. Οι αναπληρωτές έως το 2010 ήταν 10.000 σήμερα είναι πάνω από 45.000. Δηλαδή από το 5% πήγαμε στο 45%. Οι δε μόνιμοι είναι 145.000.»

Γονείς: Θα φτάσουμε μέχρι τέλους

«Η εκπαίδευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Τα παιδιά δεν γίνεται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε τάξεις με 30 μαθητές. Δυστυχώς βλέπουμε στάση περιφερειακής διεύθυνσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για υλοποίηση  πρότασης συγχωνεύσεων χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις γονιών και εκπαιδευτικών. Δεν μας εκπλήσσει τίποτα πια. Βλέπουμε να μην υλοποιείται η μεταφορά μαθητών μέχρι και σήμερα σε σχολικές μονάδες, συγχωνεύσεις και άλλα ζητήματα. Τελικά ο σχεδιασμός υπουργείου Παιδείας θα βάλει και άλλα εμπόδια στην μόρφωση των παιδιών μας;» ανέφερε το πρωί ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου υπογραμμίζοντας ότι οι γονείς δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας την επόμενη Τετάρτη.

«Το σχολείο μας μπορεί να έχει μικρό αριθμό μαθητών ανά τάξη όμως έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, αγγίζοντας το 70%. Μας είπαν ότι δεν είναι βιώσιμο….Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε μέχρι τέλους. Έχουμε ήδη ενημερώσει βουλευτές, συναντηθήκαμε και με τον κ. Κόπτση…» πρόσθεσε  η πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 17ου Λυκείου Αλεξάνδρα Πουλιοπούλου.