Σε μια ανοιχτή επιστολή τον Ιούνιο του 2023, περισσότερα από 250 δημόσια πρόσωπα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και υποστηρικτές της, απαίτησαν από τη Meta και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίσουν την επιδημία μίσους κατά των τρανς ανθρώπων στις πλατφόρμες τους.

Ads

Όπως καταγράφει μια νέα έκθεση της οργάνωσης GLAAD, η οποία μάχεται για τα δικαιώματα της κοινότητας και ασχολείται και με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εννέα μήνες μετά, ακραίο περιεχόμενο μίσους κατά των τρανς παραμένει ευρέως διαδεδομένο στο Instagram, το Facebook και το Threads.

Μάλιστα, η οργάνωση παραθέτει και συγκεκριμένες αναρτήσεις, για τις οποίες, όπως υπογραμμίζει, προχώρησε σε αναφορά στη Meta, η οποία είτε απάντησε πως δεν παραβίαζαν τους όρους της κοινότητας, είτε απλώς δεν έλαβε καμία δράση.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, την ώρα που τα έσοδα της εταιρείας εκτοξεύονται, η Meta βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε αναποτελεσματικά συστήματα τεχνικής νοημοσύνης όσον αφορά τον έλεγχο του περιεχομένου. Αυτή ακριβώς η αποτυχία είναι που προκαλεί ανησυχία, ενώ πολλοί χρήστες αναφέρουν πως τα αιτήματά τους για έρευνα συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, δεν εξετάζονται καθόλου.

Ads

Ένα από τα κύρια ζητήματα, το οποίο αναδεικνύει η GLAAD, είναι πως υπάρχουν αρκετοί λογαριασμοί με πολλούς ακόλουθους, κερδίζουν ακόμη και έσοδα μέσω της διασποράς ψευδών αφηγήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, με δημοσιεύσεις γεμάτες θεωρίες συνομωσίας και τρομολαγνεία, και εκφράσεις μίσους.

Επωφελούνται λοιπόν από αυτό το μίσος, όπως και η ίδια η εταιρεία και οι μέτοχοί της. «Εντωμεταξύ, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και άλλες ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο βιώνουν έναν αυξανόμενο αριθμό τεκμηριωμένων κινδύνων στον πραγματικό κόσμο, που απορρέουν από αυτές τις μακροχρόνιες εκστρατείες προπαγάνδας, οι οποίες καθοδηγούνται από τους εξτρεμιστές κατά των ΛΟΑΤΚΙ που η Meta επιτρέπει να ευδοκιμούν στις πλατφόρμες της», αναφέρει η οργάνωση.

Εκφράσεις μίσους, στοχοποίηση και απανθρωποποίηση

Στην έκθεση της οργάνωσης αναφέρονται οι βασικοί τρόποι με τους οποίος τα παραπάνω άτομα επιτίθενται κατά της συγκεκριμένης μειονότητας, προσπαθώντας να τη μειώσουν.

Αρχικά, χρησιμοποιούν υποτιμητικούς όρους (π.χ. «tranny»), θέλοντας να προσβάλλουν την ταυτότητα φύλου τους, ενώ πολλές φορές τη συνδέουν και με κάποια ψυχική ασθένεια.

Επιπλέον, δημοσιεύσεις χαρακτηρίζουν τα τρανς άτομα «διαβολικά» και «σατανικά», σε μια προσπάθεια απανθρωποποίησής τους, ενώ μια ακόμη τακτική της ακροδεξιάς είναι να παρομοιάζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τους υποστηρικτές της με «σεξουαλικά αρπακτικά», παρουσιάζοντάς τη και ως «κίνδυνο» για τα παιδιά.

Η έκθεση επικαλείται ένα βίντεο μιας ώρας που αναρτήθηκε από μια ακροδεξιά ομάδα με την ονομασία Media Research Center, με 1,7 εκατομμύρια ακόλουθους. Στο βίντεο, η Brittany Hughes, οικοδέσποινα του podcast “Brittany Hughes Show”, το οποίο έχει 3,2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Facebook, περιγράφει τα τρανς άτομα ως παιδόφιλους.

Πηγή: GLAAD

Όπως υπενθυμίζει η οργάνωση στην έκθεσή της, αυτή η ρητορική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς σύμφωνα με το Dangerous Speech Project, «σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι κατηγορίες για απειλές κατά των παιδιών έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα εναντίον μειονοτικών ομάδων, οδηγώντας πολλές φορές σε βία».

Το 2023, το Media Matters for America διαπίστωσε ότι η Meta επωφελήθηκε από περισσότερες από 150 διαφημίσεις που προωθούσαν τέτοιους χαρακτηρισμούς, την ώρα που υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δέχτηκαν επίθεση αφού είχε προηγηθεί κάποια εκστρατεία εναντίον τους στα social media.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram για παράδειγμα, που αναφέρεται στην έκθεση, το σώμα ενός τρανς ατόμου φαίνεται καθηλωμένο στο έδαφος, ενώ το χτυπούν με πέτρες, οι οποίες έχουν αντικατασταθεί με το emoji γέλιου.

Κάποιοι ακόμη τρόποι με τους οποίους αντι-ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμοί επιτίθενται κατά της μειονότητας, είναι ο χαρακτηρισμός των μελών της ως «τρομοκράτες», «βίαιους», «ψυχικά άρρωστους» και «ανώμαλους», ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και ο όρος «τρανσεξουαλισμός», έτσι ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως πρόκειται για ιδεολογία, η οποία μάλιστα όπως αναφέρουν πρέπει να «εξαληφθεί».

Πηγή: GLAAD

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως παρά το γεγονός πως οι μεγάλες πλατφόρμες απαγορεύουν την προώθηση των λεγόμενων «θεραπειών μεταστροφής», των ψευδοεπιστημονικών πρακτικών της προσπάθειας αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου, πράγμα που ισοδυναμεί με βασανιστήριο, η GLAAD τονίζει πως η Meta αποτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό να ελέγξει τέτοιου είδους περιεχόμενο.

Μια ακόμη πρακτική παρενόχλησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, είναι το στοχευμένο misgendering, δηλαδή η συνειδητή χρήση λανθασμένων αντωνυμιών όταν αναφέρονται σε τρανς άτομα, ενώ υπάρχουν και ακόμη πιο ακραίες μορφές, όπως λογαριασμοί να χλευάζουν ένα άτομο της κοινότητας που αυτοκτόνησε, με τα σχόλιά τους να παραμένουν αναρτημένα στις πλατφόρμες, όπως αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, είναι σύνηθες το φαινόμενο λογαριασμών που ξερνούν μίσος κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, να στοχοποιούν ακόμη και γιατρούς που μπορεί να προβαίνουν σε επεμβάσεις αλλαγής φύλου.

Επανειλημμένη αποτυχία ελέγχου του περιεχομένου

Η Meta έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «η ρητορική μίσους δεν έχει θέση στις πλατφόρμες μας», και πως «πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φωνή τους και συνδέονται πιο ελεύθερα όταν δεν αισθάνονται ότι τους επιτίθενται με βάση το ποιοι είναι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπουμε τη ρητορική μίσους στο Facebook, το Instagram ή το Threads».

Αντιθέτως, όπως αναδεικνύει η οργάνωση στην έκθεσή της, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έρχονται αντιμέτωπα ακόμα και σήμερα με μεγάλες ποσότητες τέτοιου μίσους στις πλατφόρμες.

Όπως μάλιστα υπογράμμισε πρόσφατα το Εποπτικό Συμβούλιο της Meta, αναφορικά με το περιεχόμενο μίσους κατά των τρανς ατόμων: «Το θεμελιώδες ζήτημα σε αυτή την υπόθεση δεν αφορά τις πολιτικές, αλλά την επιβολή τους. Η επανειλημμένη αποτυχία της Meta να λάβει τα σωστά μέτρα επιβολής… οδηγεί το Συμβούλιο στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στα ιδανικά που έχει διατυπώσει σχετικά με την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+».

Η GLAAD δήλωσε ότι οι προσπάθειές της να πείσει τη Meta να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τέτοιου είδους αναρτήσεις ήταν ανεπιτυχείς.

Η ίδια η Meta άλλωστε αναγνωρίζει στις δημόσιες δηλώσεις της ότι η ρητορική μίσους «δημιουργεί ένα περιβάλλον εκφοβισμού και αποκλεισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προωθήσει τη βία στον πραγματικό κόσμο», υπογραμμίζει η GLAAD σε δήλωσή της σχετικά με την έκθεση. «Τέτοιες αναγνωρίσεις της δικής της ενοχής κάνουν την αμέλεια και την άρνηση της Meta να προστατεύσει τους ανθρώπους από τέτοιο μίσος… ακόμα πιο σοκαριστική», καταλήγει.