Τα αποτελέσματα έρευνας Ελλήνων επιστημόνων για την θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων, παρουσιάζει άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Γιατί πρέπει να τρως σαν Έλληνας».

Ads

Αρκετές έρευνες και εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει και στο παρελθόν πως η μεσογειακή διατροφή περιορίζει τα επίπεδα θνησιμότητα από καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο. Τώρα, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν πως οι αντιοξειδωτικές και οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις αυτών των τροφών μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία σε σχέση με έναν ευρύ αριθμό ασθενειών.

Σε μια νέα ανάλυση που εξέτασε τα αποτελέσματα 50 διαφορετικών ερευνών, που περιλάμβαναν περισσότερους από 500.000 ασθενείς, οι ερευνητές Δημοσθένης Παναγιωτάκος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσε πως η μεσογειακή διατροφή – και ειδικότερα οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του ελαιόλαδου, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων και των λαχανικών – έχει επίσης ευεργετικές επιπτώσεις κατά του Μεταβολικού Συνδρόμου.

«Ο επιπολασμός του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνει γρήγορα σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με την αύξηση των επιπτώσεων για τους διαβητικούς και τους υπέρβαρους, και θεωρείται πλέον ένα σημαντικό δημόσιο πρόβλημα υγείας. Επιπλέον, το μεταβολικό σύνδρομο είναι μία από τις σοβαρότερες αιτίες πρόκλησης καρδιαγγειακών ασθενειών, συνδεόμενο με τα προσωπικά και κοινωνικοπολιτκά βάρη. Το αποτέλεσμα είναι, η πρόληψή του να είναι εξαιρετικής σημασίας».

Ads

Ο κ. Παναγιωτάκος τονίζει πάντως και τον οικονομικό παράγοντα, επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα σημαντικό κόστος σε σχέση με νέες δίαιτες και άλλες θεραπείες απώλειας βάρους. Η καλύτερη διατροφή μοιάζει με έναν αποτελεσματικό και πιο οικονομικό τρόπο πρόληψης από καρδιαγγειακές ασθένειες, σε επίπεδο πληθυσμού, υπογραμμίζει.

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ένα συνδυασμό μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και την καρδιαγγειακή νόσο. Βασικές ψηφίδες αυτού του παζλ είναι η παχυσαρκία (κυρίως η κεντρικού τύπου), η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επηρεάζει έναν στους 5 ανθρώπους και ο επιπολασμός του αυξάνει με την ηλικία. Έρευνες εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ πλήττει το 25% του πληθυσμού.