Με εκπρόσωπο την Κορώνη, η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο, ζητούν από την UNESCO να αναγνωρίσει τη Μεσογειακή Διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Πρόκειται για μία προσπάθεια που οι τέσσερις χώρες έχουν ξεκινήσει μέσω σειράς πρωτοβουλιών από το 2008, η οποία στοχεύει στην προστασία και την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής, που θεωρείται πολύτιμη από ιατρικής, οικονομικής και πολιτιστικής άποψης.

Ads

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κορώνης, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και το Μαρόκο έχουν υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας και έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου η Μεσογειακή Διατροφή να αποκτήσει διεθνή ταυτότητα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν, οι εκπρόσωποι των χωρών και των πόλεων, που έχουν επιλεγεί, θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο Μαρόκο, 13 με 16 Μαρτίου, προκειμένου να κλιμακώσουν τις ενέργειες τους για την προβολή και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και η δημιουργία ενός δικτύου φορέων, που θα αναπτύσσουν κοινές δράσεις για την προστασία της μεσογειακής διατροφής ως πολιτισμικού κεφαλαίου, αλλά και ως εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

«Είναι η μέγιστη διάκριση που μπορούσε να έχει μια ελληνική πόλη» τονίζει ο δήμαρχος Κορώνης, Θοδωρής Σαλαντής, προσθέτοντας ότι «η Κορώνη επιλέχθηκε ως η πόλη που αποτελεί τη χαρακτηριστική εμβληματική-αντιπροσωπευτική περιοχή της χώρας μας».

Η διαδικασία ακολουθείται σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών, τα οποία στηρίζουν την προσπάθεια και συνεργάζονται με τα αντίστοιχα υπουργεία των άλλων χωρών που λαμβάνουν μέρος σε αυτή.

Ads

«Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί, ουσιαστικά, παράδειγμα του τρόπου ζωής. Δεν αφορά μόνο το κομμάτι των τροφίμων, αλλά συνδέεται με τα ήθη και έθιμα των χωρών της Μεσογειακής Λεκάνης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους των υπολοίπων χωρών του πλανήτη. Οι τέσσερις πόλεις και οι αντίστοιχες χώρες προέβλεψαν αυτή τη δυναμική που δίνει η έννοια της Μεσογειακής Διατροφής και ζητούν από την UNESCO να την αναγνωρίσει ως πολιτιστική τους κληρονομιά» εξηγεί ο κ. Σαλαντής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διεκδικεί την πατρότητα και τον ρόλο που της αναλογεί».

Η UNESCO πρόκειται να εξετάσει το φάκελο υποψηφιοτήτων που έχουν υποβάλει οι τέσσερις πόλεις τον Ιούνιο, ενώ είναι πολύ πιθανό, μετά τη συνάντηση του Μαρόκου, να συμμετάσχουν στη διαδικασία και άλλες χώρες.