Η ανακάλυψη ότι το γέλιο μπορεί να έχει την ίδια επίδραση με την άσκηση αναφορικά με την όρεξη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «θεραπεία γέλιου» για όσους ασθενείς έχουν χάσει την όρεξή τους.

Ads

Φαίνεται πως ένα εγκάρδιο γέλιο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει στη χημεία του σώματος τις ίδιες αλλαγές που μπορεί να επιφέρει και η σωματική άσκηση. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν κωμικές ταινίες παρουσιάζουν ορμονικές αλλαγές που ενισχύουν την όρεξη. Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής στους ασθενείς που έχουν χάσει την όρεξή τους, λόγω κατάθλιψης ή κάποιας άλλης ιατρικής πάθησης.

Σύμφωνα με τη Guardian, η σχετική επιστημονική μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παρατεταμένο γέλιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. «Το γέλιο μπορεί πραγματικά να είναι ένα πολύ καλό φάρμακο» υποστηρίζει ο Lee Berk, επιστημονικός υπεύθυνος της τελευταίας έρευνας στο Loma Linda University της California.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι 14 εθελοντές παρακολούθησαν στην τύχη είτε ένα αγχώδες είτε ένα χιουμοριστικό βίντεο. Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα παρακολούθησαν τη βίαιη έναρξη της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Saving Private Ryan» κατά την οποία μία ομάδα Αμερικανών στρατιωτών αποβιβάζονται στην παραλία Omaha κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορες κωμικές ταινίες και stand-up comedies. Μία εβδομάδα μετά οι ομάδες άρχισαν να βλέπουν το αντίθετο είδος βίντεο ώστε να μπορούν να συγκριθούν τα αποτελέσματα.

Ads

Η ομάδα του Berk μέτρησε τα επίπεδα δύο ορμονών στο ανθρώπινο αίμα, της λεπτίνης και της γκρελίνης, οι οποίες συνδέονται με την όρεξη. Το βίντεο από την ταινία του Σπίλμπεργκ δεν είχε σαφή αντίκτυπο στις ορμόνες ενώ τα χιουμοριστικά βίντεο έριξαν κατά πολύ τα επίπεδα τις λεπτίνης και αντίθετα αύξησαν τις συγκεντρώσεις της γκρελίνης. Ανάλογο είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά από σωματική άσκηση η οποία τονώνει την όρεξη.

Η έρευνα, ωστόσο, δεν αποδεικνύει αν το γέλιο βελτιώνει την όρεξη ή την φυσική κατάσταση. Ο Berk πάντως υποστηρίζει ότι η έρευνά του προσφέρει πιο πολλές επιλογές στους ασθενείς που δεν έχουν την ευκαιρία να επιδίδονται σε σωματική άσκηση για την εξομάλυνση ή την ενίσχυση της όρεξής τους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιωθούν οι θεραπείες για τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους αλλά και για ηλικιωμένους ασθενείς οι οποίοι χάνουν την όρεξή τους. «Αρχίζουμε πλέον να συνειδητοποιούμε ότι οι καθημερινές συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το σώμα μας με πολλούς τρόπους» τονίζει ο Berk.