Η Δέσποινα Μητροπούλου, ερευνήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, παρουσιάζει τα οφέλη από την ορθή χρήση αλλά και τις επιπτώσεις της κατάχρησης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε δέκα διαφορετικούς τομείς.

Ads

Συγκεκριμένα, στον τομέα της Υγείας μπορεί να βελτιώσει την έγκαιρη διάγνωση ή και να παρέχει κατά περίπτωση διαγνώσεις, όμως μπορεί και να οδηγήσει σε λάθη ή και σε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Στον τομέα των αυτοματοποιημένων προσωπικών βοηθών, μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας, να αυτοματοποιήσει λειτουργίες του σπιτιού ή και να μας προσφέρει επιλογές multimedia περιεχομένου, ραμμένων στις προτιμήσεις μας. Την ίδια στιγμή, μπορεί να μας κάνει ευάλωτους σε παρακολούθηση ή χειραγώγηση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα συστήματα αυτόματης οδήγησης, που είναι σε θέση να κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους μειώνοντας τα ατυχήματα, όμως είναι ευάλωτα σε χακάρισμα.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, μπορεί να προσφέρει εκπαιδευτικά μοντέλα σχεδιασμένα στις ανάγκες του κάθε μαθητή, όμως μπορεί και να μειώσει την ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Στο μέτωπο της επιβολής του νόμου μπορεί να προβλέψει και να αποτρέψει το έγκλημα, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει συνθήκες κατάχρησης και παρακολούθησης.

Ads

Μπορεί να συνδιαμορφώσει ένα σύστημα προσλήψεων με διαφάνεια, δικαιοσύνη και ισότητα μεταξύ των φύλων, όμως μπορεί να οδηγήσει και σε διακρίσεις. Μπορεί να βελτιστοποιήσει την αγροτική παραγωγή, αλλά και να επιφέρει πλήγμα στην ποικιλότητα των καλλιεργειών. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των τάσεων των αγορών, όμως χωρίς βεβαιότητα. Ακόμη, την πιθανότητα φυσικών καταστροφών και άρα τις ανάγκες για συστήματα αντιμετώπισής τους, αλλά και να διαμορφώσει μονοπώλιο δεδομένων. Τέλος, με την ίδια ευκολία που μπορεί να προστατέψει από fake news, μπορεί επίσης να συμβάλλει στη διάδοση τους, ή και να χρησιμοποιηθεί για την χειραγώγηση εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία.

Η ομιλία της κας Μητροπούλου έγινε στην κατάμεστη αίθουσα «Μανώλης Γλέζος» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι αλλάζει στη ζωή μας;». Στην εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινότητα μας, τα θετικά τους αποτελέσματα και το πως βελτιώνουν τη ζωή μας, αλλά και οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν για την ιδιωτικότητα μας, τα θεμελιώδη δικαιώματα μας, τη Δημοκρατία, ακόμη και το περιβάλλον.

Δείτε την ομιλία της Δ. Μητροπούλου

https://www.youtube.com/watch?v=myjzGiVWGNU

 

  • H φωτογραφία του άρθρου παρήχθη από εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης με βάση λέξεις κλειδιά από την ομιλία της κας Μητροπούλου.