Από τα μέσα Οκτωβρίου λειτουργεί στο Βρυσάκι Χώρο Τέχνης και Δράσης ένα ιδιότυπο σχολείο. Το πρόγραμμα κοινωνικής δράσης «Αλληλεγγύη» και το σεμιναριακό πρόγραμμα «Industry». Τα δυο προγράμματα λειτουργούν χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά 30 εθελοντών διδασκόντων – επαγγλεματιών, ενώ ήδη 350 μαθητές παρακολουθώντας τα μαθήματα αποκτούν νέες γνώσεις και δεξιότητες δωρεάν. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν και αυτοί ανιδιοτελώς σε δράσεις ή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τα μαθήματα είναι προσανατολισμένα στον πολιτιστικό τομέα, ενώ οι διοργανωτές έχουν δεχθεί προτάσεις για διεύρυνση των αντικειμένων που διδάσκονται, κάτι που θα πραγματοποιηθεί από το επόμενο έτος. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος / Φωτογραφίες: Άννα Αμπάτη

Ads

 
Το Βρυσάκι βρίσκεται στο τέρμα της οδού Βρυσακίου που ξεκινά πίσω από τον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο Μοναστηράκι. Είναι ένας χώρος που αναπτύσσεται περιμετρικά μιας εσωτερικής αυλής δημιουργώντας έτσι διάφορους χώρους, που χρησιμοποιούνται σαν αίθουσες διδασκαλίας.
 
image

image

image

Ads

Ο χώρος διαχειρίζεται από την Εταιρία Πολιτισμού Σύνθεση. Ο Γιώργος Νέρης, πρόεδρος της Εταιρίας, μιλώντας στο tvxs.gr, παρουσίασε το σκεπτικό δημιουργίας αλλά και τους στόχους αυτής της δράσης.
 
«Το σκεπτικό είναι διπλό: έχει να κάνει με την στιγμή και με τον τρόπο. Και προ κρίσης, όπως και τώρα, πιστεύαμε ότι πρέπει να λειτουργήσουμε βάσει ενός κοινοτικού μοντέλου. Και στο παρελθόν κάναμε πράγματα στην βάση αυτή και τώρα το πρόγραμμα αυτό πρόκειται για μια ομαλή εξέλιξη για εμάς στον χώρο της εκπαίδευσης», δηλώνει ο ίδιος.  
 
«Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα θεσμό, που δεν θα είναι κρατικός και θα έχει λόγο να υπάρχει στον χρόνο, ο οποίος θα εκτρέφει την προφανή ανάγκη για εκπαίδευση σε ένα πλαίσιο κοινοτικό ωθώντας ταυτόχρονα προς αυτή την αντίληψη», συμπλήρωσε ο κ. Νέρης. 
 
Αλληλεγγύη
 
Το Athens Fringe είναι ένα online δίκτυο, που προσπαθεί να συνενώσει όλες τις πολιτιστικές φωνές τις Αθήνας σε δράσεις πολιτιστικές. «Είναι ένα δίκτυο ενεργών πολιτών», όπως το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων είναι και η «Αλληλεγγύη», που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου.
 
image
 
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα κύκλο μαθημάτων δωρεάν, τα οποία περιλαμβάνουν τα αντικείμενα των τεχνών, των ξένων γλωσσών και της επαγγελματικής κατάρτισης», δηλώνει η Χριστίνα Ζαφειρούλη, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος. Τα μαθήματα είναι ανοικτά προς όλους και δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό κριτήριο.
 
Καθηγητές είναι άνθρωποι καταρτισμένοι και πετυχημένοι επαγγελματικά στον χώρο εφαρμογής του κάθε αντικειμένου. Τα μαθήματα είναι περίπου τριάντα και οι μαθητές τριακόσιοι πενήντα. Για τον λόγο αυτό έχει τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Οι ώρες διδασκαλίας διαφοροποιούνται ανάλογα με το αντικείμενο, ενώ ο αριθμός των μαθητών δεν ξεπερνά τους 25 ανά τμήμα.
 
image
 
«Η επιτυχία του προγράμματος έχει να κάνει αποκλειστικά με τους εθελοντές διδάσκοντες, που αφιερώνουν από μια έως τρεις ώρες ημερησίως για να διδάξουν και να μεταβιβάσουν τις γνώσεις τους σε εκείνους που ενδιαφέρονται», εξηγεί η κα Ζαφειρούλη. «Και πραγματικά, παρότι είναι δωρεάν το αποτέλεσμα είναι περισσότερο από ικανοποιητικό», συμπληρώνει η ίδια.
 
image
 
Ανάμεσα στον κατάλογο των μαθημάτων συγκαταλέγεται η φωτογραφία, το σχέδιο, είδη χορού, ξένες γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα τούρκικα τα σέρβικα, και άλλες δεξιότητες.
 
Ο Χρήστος Αραζός, ο καθηγητής φωτογραφίας, διοργανώνει ακόμη και φωτογραφικές εκδρομές για τους μαθητές. «Την Κυριακή πήγαμε στο πάρκο σιδηροδρόμου έξω από την Λαμία. Κάναμε και περίπατο στο βουνό που είναι από πάνω από το πάρκο», αναφέρει ο ίδιος. «Για μένα υπάρχει άλλο κίνητρο εκτός από την αλληλεγγύη. Αν είχα δει προκήρυξη για έμμισθη θέση κατά πάσα πιθανότητα να μην είχα ανταποκριθεί», σχολιάζει ο φωτογράφος παρουσιάζοντας την δικιά του εικόνα για το πρόγραμμα.
 
«Οι δικοί μου μαθητές είναι πολύ ενθουσιασμένοι. Πολλοί είναι αυτοί που λόγω οικονομικής δυσκολίας δεν κατάφεραν να μπουν σε κάποιο κολέγιο ή σε κάποια σχολή, ενώ η φωτογραφία ήταν το όνειρό τους. Έχω μαθητές από 19 ετών μέχρι 32 και μια κυρία ετών 52, που πάντα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό. Και εγώ προσπαθώ να τους βοηθήσω όσο περισσότερο γίνεται και πλέον έχουμε γίνει μια ομάδα, που θα διατηρηθεί και μετά το πέρας των μαθημάτων», δηλώνει ο κ. Αραζός. 
 
Στις 15 Ιανουρίου, που ξεκινά ο επόμενος κύκλος μαθημάτων θα προστεθούν και νέα μαθήματα, όπως γαλλικά, πιάνο, παιδικό τμήμα, σενάριο και σκηνοθεσία και άλλα. «Έχουμε 50 προτάσεις και καθηγητές σε αναμονή», αναφέρουν οι οργανωτές.
 
Industry
 
Το σεμιναριακό πρόγραμμα Industry, που ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου, είναι μια συνέχεια της «Αλληλεγγύης», πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και αποσκοπεί στην επαγγελματική κατάρτιση όσον αφορά τα πολιτιστικά, όπως είναι η επικοινωνία του πολιτιστικού προϊόντος.
 
Σε πρώτο στάδιο γίνεται η κατάρτιση των συμμετεχόντων και η άσκησή τους σε πρακτικό επίπεδο, ώστε σε δεύτερο χρόνο να μπορέσουν να απευθυνθούν σε πολιτιστικούς φορείς, όπως η Λυρική Σκηνή και να παρουσιάσουν έναν φάκελο με την δουλειά τους.
 
Παρουσίαση της δουλειάς τους, όπως και η έκθεση φωτογραφίας των μαθητών του αντίστοιχου μαθήματος, θα πραγματοποιηθεί και τον Ιούνιο στο Athens Fringe Live.
 
«Στο μάθημα του marketing προσπαθούμε να τους διδάξουμε εκείνες τις βασικές αρχές και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν στην προώθηση της δουλειάς τους μετά», εξηγεί ο Νίκος Κλάδης, εισηγητής του αντίστοιχου σεμιναρίου. «Δηλαδή, έχουμε διαλέξει εκείνα τα εργαλεία του marketing που μπορούν να εφαρμοστούν στον χώρο του πολιτιστικού προϊόντος», συμπληρώνει ο ίδιος. «Αυτό γιατί στην τέχνη εσύ και το προϊόν σου είστε το ίδιο, και η προώθηση του προϊόντος είναι το ήμισυ του παντός, άσχετα εάν οι καλλιτέχνες αποστρέφονται αυτές τις πρακτικές», τονίζει ο ίδιος.
 
Προσφορά
 
«Εδώ όμως δεν είναι δωρεάν με την έννοια του έρχεσαι και φεύγεις. Ως αντάλλαγμα βοηθάς και εσύ συμμετέχοντας σε δράσεις ή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό δίκτυο ενεργών πολιτών. Μια κοινότητα που να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα σε μια τέτοια δύσκολη εποχή», αναφέρουν οι διοργανωτές.