Μια ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ ανέπτυξε ένα ύφασμα που αλλάζει χρώμα με ενσωματωμένη μία μικροσκοπική κάμερα και χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Ads

Όπως υποστηρίζει η ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης στο Σχέδιο (AiDLab), η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης δίνοντας στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές χρωμάτων για ένα ρούχο.

Σύμφωνα με το Reuters, το ύφασμα, το οποίο είναι πλεγμένο με πολυμερικές οπτικές ίνες (POFs) και νήματα, μπορεί να φωτιστεί σε μια σειρά διαφορετικών αποχρώσεων.

Ένας ανυψωμένος αντίχειρας μπροστά από το ύφασμα ενεργοποιεί το βαθύ μπλε, ένα σημάδι της καρδιάς θα το κάνει ροζ ενώ ένα σημάδι «OK» θα το κάνει πράσινο.

Ads

Τα χρώματα μπορούν επίσης να αλλάξουν από εφαρμογή στο τηλέφωνο, αλλά και μέσω της κάμερας μπορούν να αλλάξουν από τις ανθρώπινες χειρονομίες.

Η καθηγήτρια Jeanne Tan, η οποία εργάζεται στη Σχολή Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας του Πολυτεχνείου και είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, σημειώνει ότι τα POF είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο υλικό και η δομή του υφάσματος επιτρέπει τον εύκολο διαχωρισμό των POF από τα νήματα για ανακύκλωση.

Το ύφασμα είναι επίσης απαλό, όπως επισημαίνει.

«Η αίσθηση του χεριού είναι ακριβώς όπως σε κάθε συνηθισμένο πλεκτό ύφασμα», είπε.

Το AiDLab ελπίζει ότι μια μέρα η τεχνολογία αυτή θα διατεθεί στο εμπόριο. Επί του παρόντος εκτίθεται σε εγκαταστάσεις σε εμπορικά κέντρα και σε άλλες τοποθεσίες στο Χονγκ Κονγκ.