Στη σύναψη συμφωνίας με τη Nissan, για την προμήθεια 2.000 πλήρως ηλεκτρικών Nissan Leaf, προχώρησε η Uber. Τα εν λόγω αυτοκίνητα προορίζονται για οδηγούς που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Uber στο Λονδίνο.
 
Ο στόλος των Nissan Leaf, τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με την μπαταρία των 40 kWh, η οποία προσφέρει αυτονομία 389 χιλιόμετρα με μία φόρτιση (σε αστικό κύκλο οδήγησης και σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα WLTP) θα προσφερθεί στους οδηγούς ως μέρος του σχεδίου Clean Air Plan της Uber. Η Nissan θα προσφέρει στην Uber ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση, μια ειδική τιμή αγοράς, καθώς και με μια στρατηγική μάρκετινγκ για την προώθηση της οδήγησης οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει την Uber να πετύχει το στόχο που έχει θέσει, να έχει δηλαδή έναν πλήρως ηλεκτρικό – με οχήματα μπαταρίας (Battery Electric Vehicles – BEVs)- στόλο στην Βρετανική πρωτεύουσα, το 2025.
 
Εφαρμόζοντας το “Clean Air Plan” από τον Ιανουάριο του 2019, η Uber στοχεύει στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προτρέποντας τους οδηγούς να αντικαταστήσουν το συμβατικό όχημά τους με ένα ηλεκτρικό, μέσω της εισαγωγής ενός τέλους καθαρού αέρα ύψους 0,15 στερλινών ανά μίλι, σε όλα τα δρομολόγια του Λονδίνου. Κατά το πρώτο έτος, η Uber συγκέντρωσε πάνω από 80 εκατομμύρια στερλίνες για να υποστηρίξει τους οδηγούς που μεταβαίνουν σε ηλεκτρικά οχήματα, ενώ περισσότερα από 200 εκατομμύρια στερλίνες, αναμένεται να συγκεντρωθούν τα επόμενα χρόνια.
 
Μέσω του σχεδίου Clean Air Plan, κάθε οδηγός θα εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 4.500 στερλίνες, ανάλογα με τα μίλια που θα έχει οδηγήσει. Από την στιγμή που ένας οδηγός προτιμήσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το Τέλος Καθαρού Αέρα (Clean Air Fee) θα χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει το κόστος χρήσης του οχήματος.
 
Κατά το πρώτο έτος του σχεδίου Clean Air Plan της Uber, 900.000 δρομολόγια της υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρικά οχήματα, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 350%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τώρα, περισσότεροι από 500 οδηγοί κάθε εβδομάδα, χρησιμοποιούν ηλεκτρικά οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
 
Για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων στην Βρετανική πρωτεύουσα, η “Transport for London” έχει δημιουργήσει πάνω από 1.000 σημεία φόρτισης, μόνο το τελευταίο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο του Westminster είχε εγκαταστήσει 375 δημόσιους φορτιστές μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2019, περισσότερους από κάθε άλλη τοπική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Το 2016, η Nissan προμήθευσε την Uber με ένα στόλο 20 ηλεκτρικών Leaf, ως μέρος μιας εκτεταμένης δοκιμής ηλεκτρικών οχημάτων στην Βρετανική πρωτεύουσα. Ήταν η πρώτη φορά που αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταρίας ήταν διαθέσιμα για μίσθωση, μέσω της εφαρμογής Uber στο Λονδίνο. Η δοκιμή διεξήχθη σε συνεργασία με την “Energy Saving Trust” (EST), για να εξεταστεί η σκοπιμότητα της κυκλοφορίας ενός μεγάλου αριθμού μισθωμένων ηλεκτρικών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Θυμίζουμε ότι το Nissan Leaf πρώτης γενιάς, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής λανσαρίστηκε το 2010 και από τότε έχει πουλήσει περισσότερα από 450.000 «κομμάτια», σε παγκόσμια κλίμακα. Το νέο Nissan LEAF είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά με τιμή που ξεκινά από τις 33.990€.