Με αφορμή τα σχέδια του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για επαναλειτουργία του ιστορικού κτιρίου του Σταθμού Επιβατών στον Πειραιά, ως ξενοδοχείο, τριάντα πέντε μέλη ΔΕΠ και εντεταλμένοι διδάσκοντες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ συνέταξαν κείμενο έκκληση προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητώντας τη «θεσμική θωράκιση του αρχιτεκτονήματος επιτρέποντας τη νέα χρήση υπό τον όρο της ομαλής ένταξης στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής δομής και μορφής του κτιρίου στην αρχική αυθεντική του μορφή».

Ads

Αναλυτικότερα, το κείμενο του ΕΘνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέρει:

«Ο Σταθμός Επιβατών Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Πειραιά, κτίστηκε το 1962- 1969 από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Είναι έργο των αρχιτεκτόνων Γιάννη Λιάπη και Ηλία Σκρουμπέλου, αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το πασίγνωστο κτίριο με τη χαρακτηριστική αναρτημένη καμπυλωμένη στέγη-μεμβράνη από προεντεταμένο σκυρόδεμα, δεσπόζει στο θαλάσσιο μέτωπο του λιμανιού, έχει αποκτήσει δε, έναν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την ελληνική αρχιτεκτονική και για το αστικό τοπίο του Πειραιά. Δημιουργήθηκε ως σταθμός αποχαιρετισμού των Ελλήνων μεταναστών της δεκαετίας του ΄60, λίγο αργότερα ταυτίστηκε με τα πρώτα κύματα της τουριστικής ανάπτυξης και στο τέλος του 20ου αιώνα αποτέλεσε μόνιμο εκθεσιακό χώρο για τις ναυτικές και εμπορικές εκθέσεις της πόλης.

Το κτίριο του Σταθμού Επιβατών, παρουσιάστηκε κατ’ επανάληψη σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις ως ένα από τα καλά δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής δημοσίων κτιρίων. Ταυτόχρονα είναι ένα από ελάχιστα έργα σύγχρονης δημόσιας αρχιτεκτονικής που κτίστηκαν στην πόλη του Πειραιά.

Ads

Ο ΟΛΠ έχει δρομολογήσει την επαναλειτουργία του κτιρίου και τον μετασχηματισμό του σε ξενοδοχείο. Αυτό είναι μία προοπτική αναβίωσης του, με συμβατή χρήση, απαραίτητη και στη λειτουργία του λιμένα. Όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο η συγκεκριμένη χρήση είναι δυνατόν να ενταχθεί σε ένα τέτοιο «ανοικτό» κτίριο. Για τούτο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική του μορφή. Απαιτείται ακόμη συστηματική και εξειδικευμένη επισκευή και όχι ανακατασκευή του ιδιόμορφου κελύφους και κυρίως της στέγης του.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, επισημαίνουμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο έργο και την ένταξη της νέας χρήσης, με στόχο αφενός την καλή λειτουργία του κτιρίου αλλά και αφετέρου τον σεβασμό όπως και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του αξίας.

Παράλληλα ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να προχωρήσει στη θεσμική θωράκιση του αρχιτεκτονήματος επιτρέποντας τη νέα χρήση υπό τον όρο της ομαλής ένταξης στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής δομής και μορφής του κτιρίου στην αρχική αυθεντική του μορφή».