Υψηλή διείσδυση ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων στο ποδόσφαιρο της Γερμανίας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με σκοπό οι ομάδες αυτές να περάσουν τις ιδέες τους στους ερασιτεχνικούς συλλόγους και να προσηλιτίσουν τους φιλάθλους.

Ads

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά τη “Νύχτα των Κρυστάλλων” (09.11.38) κατά την οποία υπερασπιστές του Χίτλερ προέβησαν σε κάψιμο εβραϊκών μαγαζιών και συναγωγών, καθώς και  σε προπηλακισμό και δολοφονία Εβραίων, νεοναζί προσπαθούν να επέμβουν ξανά στην πολιτική και την κοινωνική ζωή της χώρας, αλλά και στον αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο.

Ο δημοσιογράφος Ρόνι Μπλάσκε ερεύνησε συστηματικά τη δράση των ακροδεξιών και νεοναζιστών στο εν λόγω άθλημα και έγραψε βιβλίο με τίτλο «Επίθεση από έξω δεξιά – πως οι νεοναζί χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο».

Στο βιβλίο αυτό, επισημαίνεται ότι όλα τα κόμματα επιδιώκουν να επηρεάζουν τους φιλάθλους, διότι πρόκειται για «30 εκατ. θεατές», τους οποίους διεκδικούν οι πολιτικοί από την άκρα αριστερά έως την ακροδεξιά.

Ads

Οι σύγχρονοι νεοναζί δεν μοιάζουν με εκείνους των προηγούμενων δεκαετιών. Δεν έχουν πια ξυρισμένο κεφάλι, ούτε φορούν στρατιωτικές μπότες και μαύρα ή φαιά τζάκετ. Φορούν όμως συγκεκριμένες μάρκες ρούχων και χρησιμοποιούν συγκεκριμένα, αλλά όχι τόσο σαφή σύμβολα για τον πολύ κόσμο, όπως π.χ. τον αριθμό 88.

Ο Μπλάσκε εξηγεί ότι το συγκεκριμένο σύμβολο περνά συχνά απαρατήρητο, εφόσον μπορεί να είναι η χρονιά που γεννήθηκε κάποιος, η ηλικία της γιαγιάς του ή η χρονιά αποφοίτησής του από το σχολείο. Στην ουσία όμως όλοι ξέρουν πως παραπέμπει στο 8ο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου που είναι το Χ. Το διπλό Χ σημαίνει λοιπόν Χάιλ Χίτλερ.»

Οι νεοναζί εκμεταλλεύονται το ομαδικό πνεύμα, την αγάπη για την πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπεια, που κυριαρχούν και καλλιεργούνται στους αθλητικούς συλλόγους. Παρασύρουν λοιπόν και χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς τους φιλάθλους. Παράλληλα, έχουν διεισδύσει σε όλα τα πόστα των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων και επηρεάζουν συστηματικά την αθλητική κουλτούρα.

Αυτός είναι, εξάλλου, ο λόγος που ο δήμος της Κολωνίας, επιδοτεί προγράμματα κατά της ακροδεξιάς επιρροής στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρότζεκτ ‘Φίλαθλοι της Κολωνίας’, μια οργάνωση που καλλιεργεί το πραγματικό αθλητικό πνεύμα και αποδυναμώνει τον εύκολο στιγματισμό, την ρατσιστική φρασεολογία και την εχθρική αντιμετώπιση των αντίπαλων συλλόγων.