Η ταινία-ντοκιμαντέρ «Το συρματόπλεγμα, Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης» θα προβληθεί στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 17.30, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στις 13.00, στην ίδια αίθουσα. Επίσης στο πλαίσιο της προβολής των ταινιών του Φεστιβάλ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί στη Σταυρούπολη, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Παύλου Μελά, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 20.00.

Ads

Η ταινία είναι το φιλμικό προϊόν του σεμιναρίου κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ που διεξήχθη στην Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, το 2016. Την ομάδα των μαθητών απαρτίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σοφία Γκορτζή, Κατερίνα Καστάνη, Βαρβάρα Μπούα, Ελένη Σταυροπούλου, Κατερίνα Τζίκα και Κορίνα Τσινίδου. Διδάσκοντες ήταν οι Αναστασία Χριστοφορίδου (σκηνοθέτης-μοντέρ) και Γιάννης Φραγκούλης (θεωρητικός του κινηματογράφου). Η ταινία που παρήχθη ήταν συλλογική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, από την έρευνα και τη συγγραφή του σεναρίου μέχρι τη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Επιβλέποντες των εργασιών ήταν οι διδάσκοντες στο σεμινάριο.

Με αφορμή την ενοικίαση των καπέλων στους επισκέπτες των φυλακισμένων στο Γεντί Κουλέ στο καφενείο που ήταν μπροστά από αυτές τις φυλακές -στον ίδιο χώρο όπου σήμερα είναι το Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ- διερευνάται το θέμα, το πώς βασανίζει το θέμα της ελευθερίας έναν πολιτικό κρατούμενο.

Η αφήγηση είναι μινιμαλιστική. Τα καπέλα είναι το συμβολικό όχημα για να μιλήσουμε για αυτή την ιστορία και, μέσα από τη δραματοποίηση, να αναδείξουμε τα συναισθήματα των κρατουμένων, να αφήσουμε να εννοηθούν αυτά των συγγενών τους, να αφηγηθούμε μία ξεχασμένη ιστορία και, τελικά, να δώσουμε την αίσθηση ότι ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται.

Οι διδάσκοντες θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους μαθητές για την προσοχή τους και τη θέλησή τους να μάθουν τι είναι και πως παράγεται ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2016, και να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις στην πράξη, όπως επίσης και για την ομαδική εργασία που έφεραν σε πέρας. Ακόμη θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Δήμο Νεάπολης-Συκεών για την παραχώρηση του χώρου στην Πολιτιστική Γειτονιά, κοντά στο Τσινάρι, και για τις διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ads

image

Τέλος όλοι θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους συμμετέχοντες στην ταινία Ηλία Καρρά και Αδάμ Δράγα, που έδωσαν συνέντευξη, τον Κωνσταντίνο Νίγδελη, συγγραφέα-ερευνητή και διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νεάπολη, τη Δήμητρα Γρηγοριάδου, για την παραχώρηση του χώρου του Αίθριου στο Γεντί Κουλέ, τη συνέντευξη που μας έδωσε και τις διευκολύνσεις κατά την προετοιμασία της ταινίας και των γυρισμάτων, και το προσωπικό του ιστορικού μνημείου του Γεντί Κουλέ.

Αυτή η ταινία είναι η δεύτερη σεμιναριακή παραγωγή της filmfabrik Productions και του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών. Έχει πάρει το δρόμο της προβολής από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει αυτή την πορεία τόσο στον ελλαδικό όσο και στο διεθνή χώρο.

Αναμένοντας την προβολή και στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και ελπίζοντας σε μία δεύτερη συνεργασία με αυτό το Δήμο σε αυτή την κατεύθυνση, οι διδάσκοντες στο σεμινάριο εύχονται αυτό το φιλμικό προϊόν να μιλήσει στην καρδιά όσων μάχονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Στην ολοκλήρωση της ταινίας την επιμέλεια στη σκηνοθεσία και το μοντάζ είχε η Αναστασία Χριστοφορίδου και στο σενάριο ο Γιάννης Φραγκούλης.