Στο που έζησε ανάμεσα στο 1942 και το 1944 προτού συλληφθεί από τους ναζί, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας πρόκειται να επιστρέψουν όλα τα χειρόγραφα και τα ημερολόγια της Άννας Φρανκ.
Η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας μάλιστα εγκαινίασε μία νέα αίθουσα, όπου θα φιλοξενούνται μόνιμα όλα τα πρωτότυπα κείμενα της Άννας Φρανκ, 65 χρόνια μετά από το θάνατο της.
«Όλα τα ημερολόγια της Άννας βρίσκονται τώρα πίσω στο σπίτι όπου είχαν συνταχθεί και οι επισκέπτες θα μπορούν να τα δουν από κοντά», δήλωσε ο διευθυντής μουσείου Χανς Βέστρα.
Το σπίτι της Άννας Φρανκ, το οποίο επισκέφθηκαν 9.000 άνθρωποι το πρώτο έτος που άνοιξε το 1960, τώρα δέχεται ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.
Η ιστορία της Άννας Φρανκ
Η Άννα Φρανκ, ήταν μια έφηβος, η οποία «έζησε» το ναζιστικό καθεστώς, το οποίο και της κόστισε τη ζωή. Πρόλαβε όμως, αυτά τα λίγα χρόνια της ζωής της, να μας αφήσει αξιόλογη κληρονομιά. Το ημερολόγιό της θα παραμείνει για πάντα μια υπενθύμιση του ανθρώπινου κόστους των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Το ημερολόγιο διηγείται την ιστορία της νεαρής που πρέπει να μεγαλώσει με περιορισμούς και να επιβιώσει μέσα από απάνθρωπες καταστάσεις. Η ιστορία της καθημερινής της ζωής, το κρύψιμο, η διαβίωση με εφηβικές συναισθηματικές συγκρούσεις και οικογενειακές λογομαχίες σε συνδυασμό με την προσπάθεια να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε στον εξωτερικό κόσμο, συνθέτουν μια ζωή που είχε μόλις αρχίσει.
Η οικογένειά της είχε μετακομίσει από τη Γερμανία στο Άμστερνταμ το 1933, όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη χώρα. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα της. Μετά από δυο χρόνια τους κατέδωσαν, και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Μετά από μακροχρόνια παραμονή στο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, η Άννα και η αδερφή της μεταφέρθηκαν στο Μπέργκεν – Μπέλσεν. Εκεί, η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή. Τον Φεβρουάριο του 1945 όμως και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο με τη Μαργκό Φρανκ να χάνει τη ζωή της λίγο αργότερα. Ο χαμός της αδερφής της λύγισε την Άννα η οποία πέθανε στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους.
Ο πατέρας της, Όττο, ήταν ο μόνος που επέζησε από την οικογένεια Φρανκ. «Ξανά και ξανά μικρές ομάδες επιζώντων επέστρεφαν από διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και προσπαθούσα να ακούσω κάτι από τις για τη Μαργκό και την Άννα. Βρήκα δύο αδελφές που ήταν με τα κορίτσια μου στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μου είπαν για το τελικό βάσανο που πέρασαν και το θάνατο των παιδιών μου,» είπε σε μια από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες.
Ο Όττο Φρανκ γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε περισωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του αρχικά στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «The Diary of a Young Girl», κάνοντας την Άννα ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >