Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, όταν οι δύο μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της χώρας, Γαλατασαράι και Φενέρμπαχτσε, αρνήθηκαν να παίξουν στον τελικό του Σούπερ Καπ στο Ριάντ (Σαουδική Αραβία), ήταν σαφές σε όλους ότι δεν επρόκειτο απλώς για ένα αθλητικό ζήτημα. Ο κοσμικισμός, η εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας, ο Ατατούρκ, το δολοφονικό βασιλικό καθεστώς… ήταν οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο στις ειδήσεις και τα σχόλια για τη σύγκρουση αυτή.

Ads

Η συζήτηση ήταν στην ημερήσια διάταξη για τουλάχιστον δύο μήνες. Η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (TFF) είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο τελικός του Σούπερ Καπ μεταξύ Γαλατάσαραϊ και Φενέρμπαχτσε, των πρωταθλητών της τουρκικής Σούπερ Λίγκας και του Κυπέλλου αντίστοιχα, θα διεξαγόταν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ο αθλητικός κόσμος και όλοι όσοι αντιτίθενται στο καθεστώς διαμαρτυρήθηκαν:

  • Στο εκατοστό έτος από την ίδρυση της Δημοκρατίας, ο τελικός θα έπρεπε να διεξαχθεί στην Τουρκία και όχι σε μια ξένη χώρα.
  • Οι δημοκρατικές αξίες και ο κεμαλισμός δεν πρέπει να θυσιαστούν για χάρη μερικών πενταροδεκάρων.
  • Οι παίκτες και οι θεατές δεν ήθελαν να πάνε στη χώρα ενός μονάρχη που κυβερνάται από τη Σαρία (ισλαμικό καθεστώς) και κατηγορείται για τη δολοφονία ενός Άραβα δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη (ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018).

Το καθεστώς του Ερντογάν καθώς και η TFF είχαν αγνοήσει πλήρως αυτές τις αντιρρήσεις και ήθελαν να ”ενισχύσουν το κύρος του τουρκικού ποδοσφαίρου και να βγάλουν πολλά χρήματα”.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο συλλόγων εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσαν την TFF να αναθεωρήσει την απόφαση και να διεξαχθεί ο αγώνας σε μια τουρκική πόλη.

Ads

Ορισμένοι αρθρογράφοι είχαν ήδη αποκαλύψει τα σχέδια του καθεστώτος: οι αρχές γνώριζαν πολύ καλά την ατμόσφαιρα και τις συνθήκες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που θα διεξαγόταν στη Σαουδική Αραβία. Ο Ερντογάν ήθελε να χρησιμοποιήσει τον αγώνα ως προπαγάνδα για το ισλαμιστικό καθεστώς.

Μόλις 2 ή 3 ώρες πριν από τον αγώνα, οι διοργανωτές στο Ριάντ δήλωσαν ότι οι παίκτες και οι θεατές που φορούσαν μπλουζάκια με φωτογραφία του Ατατούρκ και τα πλακάτ που θα έφεραν οι ομάδες στην τελετή έναρξης με αποσπάσματα του Ατατούρκ (Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο/ Ζήτω η εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας) απαγορεύονταν και θα κατασχεθούν. Έτσι, οι διευθυντές των δύο συλλόγων αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τον αγώνα. Αυτά τα μπλουζάκια και τα πανό είναι κοινός τόπος στα τουρκικά γήπεδα.

  • Όπου δεν υπάρχει Ατατούρκ, δεν υπάρχει Τουρκία. Θα επιστρέψουμε στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε ο κ. Αλι Κοτς, Πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε.
  • Πρέπει να προστατεύσουμε τις αξίες της Δημοκρατίας και αυτές του Ατατούρκ παντού”, δήλωσε ο Ντουρσούν Οζμπέκ, πρόεδρος της Γαλατασαράι.

Σκάνδαλο, φιάσκο, Μπερεζίνα… Οι φιλο-Ερντογανικοί ηγέτες και συγγραφείς δεν μπορούσαν να ανοίξουν ούτε το στόμα τους. Κάποιοι αναγκάστηκαν να εκστομίσουν φράσεις που εξυμνούσαν τις αρετές του Ατατούρκ.

Η τουρκική αντιπολίτευση ήταν μεθυσμένη από τη νίκη:

  • Ο Ατατούρκ είχε κερδίσει τον αγώνα!
  • Ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που κατάφερε να ακυρώσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα από το μαυσωλείο του!
  • Η Δημοκρατία είχε σωθεί, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της Σαρία!

Χρειάζεται να προσθέσουμε ότι ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Γκερτ Γουίλντερς έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ το αποτέλεσμα του αγώνα: ”Ατατούρκ 10 – Σαουδική Αραβία 0”.

Ο Ερντογάν μπόρεσε να μιλήσει μόλις 5 ημέρες μετά την ήττα και κατηγόρησε την κεμαλική αντιπολίτευση. Μίλησε επίσης για ”μια φιλική χώρα”, μια χώρα με την οποία έχουμε άριστες πολιτικές και εμπορικές σχέσεις.

Το θέμα βρίσκεται ακόμη στην ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ δεν έχει ακόμη παραιτηθεί. Και κανένας αξιωματούχος δεν έχει αναφερθεί στις συνέπειες του σκανδάλου. Το TFF δήλωσε απλώς ότι ο αγώνας αναβλήθηκε “λόγω ορισμένων οργανωτικών προβλημάτων”, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Τώρα εργάζεται για τη διοργάνωση του αγώνα σε νέα ημερομηνία και σε νέα πόλη, στην Τουρκία φυσικά. Βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση, διότι πρέπει να καταβάλει 40 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ως αποζημίωση στους Σαουδάραβες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπεγράφη.

Τέλος, σε μια σπάνια κίνηση, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, η λέσχη της Φενέρμπαχτσε δημοσίευσε μια πολύ σκληρή, ακόμη και βίαιη ανακοίνωση κατά του Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ανεπίσημου εκπροσώπου του Ερντογάν, αρθρογράφου της εφημερίδας Hurriyet και πολιτικού σχολιαστή του τηλεοπτικού καναλιού CNN Turk. Αναφέροντας το όνομά του, ο Σελβί κατηγορείται ότι διαδίδει “ψέματα, συκοφαντίες και θεωρίες συνωμοσίας κατ’ εντολή άλλων”. Πρόκειται για μια έμμεση επίθεση κατά του Ερντογάν.

Η συντριπτική πλειονότητα των αθλητικών και πολιτικών αρθρογράφων θυμίζει τη διάσημη ρήση ενός Βρετανού δημοσιογράφου (Σιμον Κουπερ): “Το ποδόσφαιρο δεν είναι ποτέ μόνο ποδόσφαιρο”.