Ιδιαίτερα απειλητικός προς την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times Deutschland. Ο de Jager λέει ευθέως, πως σε περίπτωση που ο Α. Σαμαράς δε συναινέσει στα νέα μέτρα λιτότητας, η Ολλανδία θα διακόψει τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους

Ads

«Στην Ολλανδία, όπως και στη Γερμανία, οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εξηγήσουν στους πολίτες τους το λόγο που θα πρέπει να πληρώσουν για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Ο de Jager επιθυμεί να αφαιρεθεί από την Ελλάδα ο έλεγχος της δημοσιονομικής της εξυγίανσης. Επιπλέον, υποστηρίζει πως οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που είναι προς πώληση, θα πρέπει να μεταφερθούν στη δικαιοδοσία ενός ιδρύματος, όπως το γερμανικό Treuhand.

«Θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εγγύηση για τα δάνεια», σημείωσε. Από την περασμένη εβδομάδα, ο de Jager είχε απειλήσει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης, δεν θα δοθούν άλλα χρήματα από την Ολλανδία.

Ads

Στη συνομιλία που είχε με εκπροσώπους του FTD, υπογράμμισε πως θα πρέπει το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγγυηθεί επίσης πως θα στηρίξει το πακέτο διάσωσης. «Διαφορετικά δεν έχει λεφτά από την Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά. Μέχρι τώρα, η αντιπολίτευση δεν έχει στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη λύση τύπου Treuhand που προτείνει, ο de Jager σημείωσε πως «κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να αρέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θεωρώ όμως ότι τέτοιες ευαισθησίες δε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πλέον».

«Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή πρέπει να έχουν καθαρά στο μυαλό τους ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης θα έχει πολιτικό κόστος. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Ολλανδία και τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Ο de Jager αντέδρασε αυστηρά και στο επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα βύθιζαν περισσότερο την Ελλάδα στην ύφεση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και να δρομολογήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, πιστεύει ο υπουργός.

«Μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά σοσιαλιστικά, αλλά σχεδόν κομμουνιστικά οργανωμένο», δήλωσε. «Η φορολόγηση παραμένει ελλιπής, διατειρούνται η υπερβολική γραφειοκρατία και ρυθμιστικότητα, τα υπερβολικά μονοπώλια και η διαφθορά, ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι αρκετά ευέλικτη».

Επιπλέον, ο de Jager θεωρεί «πιθανή λύση» μια αναδιάταξη του χρέους, σε περίπτωση που ο έλεγχος του ΔΝΤ παρουσιάσει το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο. «Όσο το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη τη βιωσιμότητα, το καλύτερο είναι να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα. Οποιοδήποτε κούρεμα θα μείωνε την πίεση», υπογράμμισε.

Τέλος, de Jager σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις επιταγές του μέχρι τώρα προγράμματος των 110 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει σε ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. «Διαφορετικά η Ολλανδία δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα», καταλήγει».