Οι δύο όψεις των αντιλήψεων που δημιούργησαν το χωροταξικό χάος στη χώρα και συνέβαλαν καθοριστικά σε τραγωδίες με αποκορύφωμα την Αττική και αυτών της διεξόδου με το βλέμμα στο μέλλον, απεικονίζονται στην υπόθεση με την καταπατημένη, τελικά, έκταση του οικοπέδου στο Μάτι όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 27 άνθρωποι, και στις κατεδαφίσεις που ξεκινούν ως πρώτο ουσιαστικό και συμβολικό βήμα.

Ads

Η απόφαση για επίσπευση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων σε ζώνες αιγιαλού, οριοθετημένα ρέματα, αναδασωτέες περιοχές και εθνικούς δρυμούς, αποτελεί μια αυτονόητη αναγκαιότητα που παρέμενε στα συρτάρια, και  αφορά 3.000 συνολικά ακίνητα. To Tεχνικό Επιμελητήριο, επίσημος συνομιλητής της Πολιτείας, συμφωνεί με τις κατεδαφίσεις και την καταπολέμηση χωροταξικών και πολεοδομικών στρεβλώσεων ενώ ο Πρόεδρός του -προερχόμενος από τη ΝΔ- ζητά διακομματική συμφωνία δίνοντας εθνικό χαρακτήρα στο σχέδιο.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι το οικόπεδο που έγινε παγίδα-θανάτου στο Μάτι ήταν καταπατημένη δασική έκταση, με αυθαίρετο κτίσμα από το 1977, όπου είχαν καταπατηθεί όλα τα προεδρικά διατάγματα ενώ ήταν φραγμένο παρότι είχε χαρακτηριστεί ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων. Είναι η πιο τραγική επιβεβαίωση  της κυνικής νοοτροπίας που οδήγησε σε μικρές και μεγάλες τραγωδίες, ενώ τα προηγούμενα 24ωρα οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου μιλούσαν σε κανάλια και sites, συμπληρώνοντας τις τραγικές ιστορίες των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην παγίδα θανάτου.

Ο χρόνος όμως δεν γυρίζει πίσω και η καταστροφή έχει συντελεστεί. Από την Ελλάδα των καταπατητών, των αυθαιρέτων και της πελατειακής αντίληψης που παράγει τραγωδίες υπάρχει μόνο ένας δρόμος διαφυγής. Για αυτό και το μέτρο των κατεδαφίσεων πρέπει να στείλει το μήνυμα κατεδάφισης των αντιλήψεων του παρελθόντος. 

Ads