Διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο, στο οποίο κατέφυγαν για σωτηρία και εν τέλει βρήκαν τον θάνατο 27 από τους συμπολίτες μας, στη φονική πυρκαγιά, στο Μάτι.

Ads

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ’ αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας. Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση για «δημόσια δασική γη» είναι δικαστική απόφαση και ο ιδιοκτήτης φέρεται να το έχει παραδεχτεί.

41 χρόνια αυθαίρετο το κτίσμα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το news247.gr, το κτίσμα, εντός του οικοπέδου όπου πέθαναν οι 26 άνθρωποι, ήταν όχι μόνο αυθαίρετο από το 1977, αλλά είχαν καταπατηθεί όλοι οι νόμοι και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Ads

Επίσης στο ΠΔ/2003 για χρήση γης προβλέπεται ρητά πως σε μόνο σε μια συγκεκριμένη απόσταση (άνω των 500 μ.) από τον αιγιαλό μπορεί να χτιστεί κάτι. Σε μικρότερη από αυτή είναι απαγορευτικό. Το κτίσμα είναι αυθαίρετο, δεν έχει νομιμοποιηθεί από το 1977 και παραμένει σε χρήση. Την ίδια στιγμή το κτίσμα παραβιάζει και τον νόμο Τρίτση άρ.23 περί αιγιαλού, ενώ στο όριο του φρυδιού (όριο γκρεμού και οικοπέδου) υπάρχει απόφαση για ζώνη παραλίας.

Τι συμβαίνει με τους δασικούς χάρτες

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι οι δασικοί χάρτες είναι ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και ήταν σημαντικό να προχωρήσουν «και για να δείξουν πού είναι το δάσος και πού η αυθαιρεσία».

Όπως τόνισε, οι δασικοί χάρτες στην Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν το 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Ανέφερε ότι το ζήτημα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών προετοιμάζεται και θα αναρτηθεί σε διαβούλευση κι αυτό σε έναν μήνα, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε πυρόπληκτες περιοχές.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση αυθαιρέτου σε προστατευόμενες περιοχές, αιγιαλούς κλπ.