Η αποχώρηση του ακραίου Μητροπολίτη Αμβρόσιου, μπορεί να γίνεται δεκτή με ικανοποίηση για ένα μεγάλος μέρος της κοινής γνώμης που διαθέτει δημοκρατικά αντανακλαστικά, πλην όμως στην Εκκλησία υπάρχουν πολλοί μικροί ή μεγάλοι «Αμβρόσιοι» που  θα συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο του.

Ads

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων ανακοίνωσε σε λειτουργία του ότι προτίθεται να καταθέσει επιστολή παραίτησης στην Ιερά Σύνοδο, κινώντας τις διαδικασίες αντικατάστασής του. Μια παραίτηση από ένα ισόβιο αξίωμα, μετά από 41 χρόνια, που δεν είναι τόσο «μεγαλόκαρδη» όπως φαίνεται, καθώς τον υπέργηρο Αμβρόσιο βαρύνει εκτός των άλλων και μια καταδίκη για ένα από τα κηρύγματα μίσους του, που του έχει δημιουργήσει προβλήματα. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. 

Ο Αμβρόσιος ως σύμπτωμα του δημόσιου βίου δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που η Ελλαδική Εκκλησία παραμένει για τη χώρα. Ίσως πρόκειται για την πιο ακραία περίπτωση ιεράρχη: Αξιωματικός της Χωροφυλακής τα χρόνια της δικτατορίας και νοσταλγός της έκτοτε, φανατικός αντικομουνιστής, υποστηρικτής ανοιχτά της Χρυσής Αυγής, με λόγο που εκπέμπει μίσος και σκοταδισμό και ξεπλένει συστηματικά τους νεοναζί. Τόσο τοξικός και που μόνο μια δημόσια παρουσία του με τον Π. Κουρουμπλή, επί της ουσίας, τερμάτισε την πολιτική του καριέρα.

Όμως αποτελεί απλώς μια μεγεθυμένη εικόνα της ίδιας της Εκκλησίας, που με ελάχιστες εξαιρέσεις μετριοπαθούς λόγου, συνεχίζει να είναι κήρυκας του υπερσυντηρητισμού και του σκοταδισμού, ταυτισμένη με το κράτος, ένας φορέας που αρέσκεται να διεκδικεί ρόλο πάτρωνα, αν όχι συνεταίρου, της πολιτικής εξουσίας, που δεν κρύβει την ενόχλησή της όταν δεν της προσφέρεται και μεταχειρίζεται το ποίμνιο ως μέσο πίεσης.

Ads

Μπορεί, θεωρητικά, ο Αμβρόσιος να αποχωρεί από το δημόσιο βίο, όμως οι περισσότεροι από όσους παραμένουν πίσω, ακόμη και αν δεν διαθέτουν τον ίδιο ακροδεξιό και μισαλλόδοξο λόγο, διατηρούν τις ίδιες αντιλήψεις και επιδιώκουν την ίδια ωμή παρέμβαση στην πολιτική, την κοινωνία και το κράτος, ώστε να διασφαλίσουν την ύπαρξη και τα συμφέροντά τους.