Συνεδρίασε χθες εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και αποφάσισε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».
Πάλι χθες, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να σφυροκοπά τον Λίβανο, όπου μέσα σε 10 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1500 άτομα, ενώ 1,2 εκατ. (περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας) έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και κοιμούνται σαν ζητιάνοι στους δρόμους της βομβαρδιζόμενης Βηρυτού. Γιατί το Ισραήλ έχει διατάξει την εκκένωση περιοχών που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της έκτασης του Λιβάνου.
Ξανά χθες, στη Γάζα δολοφονήθηκαν 65 άτομα από τις ισραηλινές επιχειρήσεις, ανάμεσα τους -όπως πάντα- γυναίκες και παιδιά. Οι νεκροί κοντεύουν να φτάσουν τις 45.000, οι τραυματίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες και το 65% των κατοικιών στη Λωρίδα έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.
Επίσης χθες, οι πύραυλοι του Νετανιάχου έπεσαν επίσης σε μία τρίτη χώρα, την Σύρια. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη συνοικία Μεζά της Δαμασκού.
Διαβάστε: Συρία / Ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό με νεκρούς και τραυματίες
Σε διπλωματικό επίπεδο, ναι χθες, η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε persona non grata τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα. Οπως είναι επίσης γνωστό το Ισραήλ έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια 31 αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (η Τουρκία έρχεται δεύτερη με 23) και γενικώς συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που δεν λογαριάζει παρά το ποιος είναι πιο δυνατός και νταής.
Πριν την προχθεσινή επίθεση του Ιράν, είχαν προηγηθεί μεταξύ των άλλων, δολοφονίες Ιρανών αξιωματούχων και επιστημόνων μέσα και έξω από τη χώρα τους από τη Μοσσάντ. Καθώς και μία επίθεση με πύραυλο μέρα μεσημέρι σε πολυκατοικία της Τεχεράνης τον Απρίλιο, στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, επίσημος προσκεκλημένος στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού πρόεδρου!
Προφανώς το ελληνικό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας(sic) θεωρεί όλες τις προηγούμενες βαρβαρότητες ανάξιες προσοχής. Διαφορετικά, γιατί για κανένα από τα παραπάνω εγκλήματα πολέμου δεν έβγαλε μία ανακοίνωση, έστω για τα μάτια του κόσμου;
Η πυραυλική ιρανική επίθεση φυσικά αποτελεί μέρος του αδιέξοδου κύκλου της βίας. Όπως και η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, στην οποία δολοφονήθηκαν εκατοντάδες αθώοι νέοι άνθρωποι. Αλλά μία τρίτη χώρα όπως η Ελλάδα, αν ήθελε να παίξει έναν έστω μικρό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, θα έπρεπε να κρατήσει ισορροπημένη στάση, αντί να ταυτίζεται πλήρως με την μία εμπόλεμη πλευρά, αγνοώντας τα εγκλήματα και τις γενοκτονίες της.
Πολύ περισσότερο αφού η χώρα μας διατηρούσε πάντα φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και τους Παλαιστίνιους και είχε καταφέρει να παίξει κρίσιμο μεσολαβητικό ρόλο, όπως το 1982 με την άλλη πολιορκία της Βηρυτού.
Διαβάστε: Δημοσκόπηση Palmos Analysis – Tvxs / Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Αλλά τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά. Ούτε καν οι λατρευτές του δημοσκοπήσεις, όπως της Palmos Analysis για το Tvxs, που δείχνει ότι οι Έλληνες θεωρούν περισσότερο υπεύθυνο για το μακελειό το Ισραήλ και τις εξωτερικές παρεμβάσεις, παρά τη Χαμάς.
Αν πρόκειται να υποβάλλει τα διαπιστευτήρια του στην Ουάσιγκτον -μήπως και στα ισραηλινά κεφάλαια;- δεν έχει πρόβλημα να είναι τόσο Νετανιάχου, όσο ακροδεξιός Νετανιάχου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >