Από την υπόθεση του 12χρονου θύματος μαστροπείας στον Κολωνό, μέχρι την τραγωδία των Τεμπών, είναι πολλές οι δίκες για τις οποίες η κοινή γνώμη ανέμενε μάταια την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Ads

Όπως όταν μαθαίναμε από την εισαγγελέα ότι το το 12χρονο κοριτσάκι «είχε σαγηνεύσει» τον δύστυχο 55χρονο ερωτευμένο, ή όταν παρακολουθούσαμε τις καθυστερημένες ενέργειες για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος.

Σε μία πρόσφατη έρευνα της Public Issue, το 70% των Ελλήνων δήλωνε ότι μάλλον δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη και μόλις το 27% ότι μάλλον την εμπιστεύεται.

Μάλιστα η κοινή γνώμη έχει χειρότερη εικόνα για την ελληνική δικαιοσύνη και από την πολιτικά ταραγμένη περίοδο του 2011. Η κατάσταση χειροτερεύει ραγδαία: το 2018, το 53% δήλωνε τότε ότι μάλλον εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη και μόνο το 33% ότι δεν την εμπιστεύεται.

Ads

Διαβάστε: Γιώργος Κουβελάκης / Η Ελληνική δικαιοσύνη σε κρίσιμη καμπή – Παθογένειες, υστερήσεις και σύγχρονες προκλήσεις

Σε ένα πρόσφατο εξαιρετικό άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Tvxs, o Γιώργος Ε. Κουβελάκης, Επίτιμος Σύμβουλος Επικρατείας και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης. εντόπιζε τις αιτίες του κακού. Που άλλωστε έχει επισημανθεί συχνά και από όλα σχεδόν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Ξαφνικά την Τρίτη, η Εισαγγελία Αρείου Πάγου προχώρησε σε παραγγελία για την κατ’απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον Απόστολο Λύτρα.

Δεκάδες παρόμοιες και σοβαρότερες υποθέσεις, όπως γυναικοκτονίες, δεν αξιώθηκαν την ίδια τιμή. Μάλιστα ο ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, έκανε λόγο για «επικοινωνιακού τύπου παρέμβαση», η οποία «δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του θεσμού και των λειτουργών του».

Διαβάστε: Πρόεδρος ΔΣΑ κατά Αρείου Πάγου / «Επικοινωνιακού χαρακτήρα» η παρέμβαση για την υπόθεση Λύτρα

Η υπόθεση ενός ευκατάστατου, γνωστού στην αθηναϊκή κοινωνία δικηγόρου που ξυλοκοπεί τη σύζυγο του προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και είναι ιδανική τροφή για τα πρωινάδικα. Μπορεί να προσφέρεται και για σαπουνόπερα.

Αλλά όταν παρόμοιες παρεμβάσεις γίνονται επιλεκτικά, δίνεται η εντύπωση ότι γίνεται ανέξοδη και εκ του ασφαλούς προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της Δικαιοσύνης. Γιατί στο κάτω κάτω έναν δικηγόρο αφορά, που ήδη αποδέχθηκε την ενοχή του. Δεν είναι μία παρέμβαση που στρέφεται κατά κάθε είδους ισχυρών πόλων εξουσίας.

Εκτός πια και αν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επηρεασμένη τόσο πολύ από τις εκπομπές που αναλώνονται σε κουτσομπολιά και τα λεγόμενα στα social media, ανοίξει και λογαριασμό στο tik tok.