Τα σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και συνοχής που έχει προκαλέσει στη ΝΔ η προεκλογική της δημαγωγία με το Μακεδονικά, εκδηλώθηκαν για άλλη μια φορά με αφορμή το κοινό ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής υπέρ της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ads

Το ψήφισμα εκφράζει την απογοήτευση της Ευρωβουλής για το “πάγωμα” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και το χαρακτηρίζει στρατηγικό λάθος, αποτιμώντας θετικά τα βήματα που έχουν γίνει από τους βόρειους γείτονες, κυρίως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ένα ψήφισμα που κινείται παράλληλα με τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.  Πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία έχοντας τη στήριξη μεταξύ άλλων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πλην όμως δύο από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν αποχή και οι υπόλοιποι απουσίασαν, επισήμως λόγω της πτήσης προς την Αθήνα. Αυτό συγκέντρωσε την κριτική και τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι ευρωβουλευτές ψήφισαν θετικά και αναχώρησαν με την ίδια πτήση.

Πλην όμως φαίνεται ότι εντοπίζονται εσωτερικές διαφωνίες όπως συμβαίνει μετά την εντυπωσιακή κυβίστηση της κυβέρνησης υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενώ ο Πρωθυπουργός τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στο επίμαχο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάλιστα, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος εξέφρασε με tweet την ανοιχτή υποστήριξή του στο ψήφισμα αλλά αναγκάστηκε να απoσύρει την ανάρτηση μόλις διαπιστώθηκε ότι κινείται εκτός κομματικής γραμμής.  Αν υπάρχει τέτοια…

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τελικά τα έκανε χειρότερα καθώς επιχείρησε να προσδώσει εκ των υστέρων πολιτικό τόνο στην απουσία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι ζητούν την τήρηση των υποχρεώσεων των χωρών, κυρίως για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Πλην όμως, η απάντηση ήρθε “πληρωμένη” από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταθέσει δύο τροπολογίες για την προστασία της εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε αντίθεση με τη ΝΔ, που “κόπτεται”. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τις καταψήφισε!

Ads

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη δύο σοβαρά προβλήματα τόσο με τις εσωτερικές έριδες που την αναγκάζουν να κρύβεται από τα μείζονα πολιτικά ζητήματα, όσο και με την αξιοπιστία της στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής που ταλαιπωρείται από διγλωσσία και τον έντονο λαϊκισμό που μεταχειρίστηκε μέχρι να εκλεγεί. Και καλά για την Αλβανία, η κυβέρνηση διαφωνεί, για τη Βόρεια Μακεδονία τι θέση έχει;