Τα δακρυγόνα και τα συρματοπλέγματα έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι γιγαντοοθόνες του κτιρίου καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν, δεν είναι η καλύτερη εικόνα για τη δημοκρατία της Γηραιάς Ηπείρου. Ούτε οι εικόνες από τους Έλληνες αγρότες που αδειάζουν τα προϊόντα τους στη Θεσσαλονίκη, ταιριάζουν για το Τικ-Τοκ του πρωθυπουργού.

Ads

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι αγρότες μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομους, ορμούν με τα τρακτέρ στις μεγάλες πόλεις και  πετούν κοπριά μπροστά από σούπερ μάρκετ, συγκρούονται με την αστυνομία. Μερικά από τα αιτήματα τους διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά ο παρανομαστής είναι κοινός: αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και στο κόστος παραγωγής, την ώρα που καταρρέουν οι τιμές για πολλά από τα προϊόντα τους.

Διαβάστε: Αγρότες / Γιατί βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη – Τι διεκδικούν

«Χρεωμένοι, πιεσμένοι από σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές τροφίμων », εξηγούσε η Monde Diplomatique, «χτυπημένοι από επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και πλημμύρες, αναγκασμένοι να ευθυγραμμιστούν με τον ξένο ανταγωνισμό και τα φθηνά προϊόντα του, εξαρτημένοι από ένα σύστημα επιδοτήσεων που ευνοεί τους μεγάλους αγρότες…

Ads

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εικόνα έχει γίνει ακόμα πιο σκοτεινή. Με την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και τη δημιουργία των ‘’διαδρόμων αλληλεγγύης’’ που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες, τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα πλημμύρισαν την Ανατολική Ευρώπη, οδηγώντας σε πτώση των τιμών που επηρεάζει σε ολόκληρη την ήπειρο τα εισοδήματα των αγροτών, των οποίων οι διάφοροι λογαριασμοί (ενέργεια, νερό, εξοπλισμός, σπόροι κ.λπ.) απογειώνονται».

Στην Ελλάδα πρέπει να προσθέσει κανείς την κυβερνητική δημαγωγία και την κρατική ανεπάρκεια, ιδιαίτερα στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία. «Έχουν περάσει 4,5 μήνες και δεν έχουν λάβει όλοι οι αγρότες τα 6.600 από την πρώτη αρωγή, ενώ δεν μας χορηγείται και το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα παρά τις υποσχέσεις », είπαν οι εκπρόσωποι των Θεσσαλών αγροτών.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη / Ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica – Οι επόμενες κινήσεις

«Χάσαμε όλο τον αγροτικό εξοπλισμό μας και η κυβέρνηση μας λέει ”κάντε φάκελο και θα δούμε πότε θα πληρωθείτε”», δήλωσε ο Κώστας Τζέλλας επικεφαλής του  μπλόκου στην περιοχή. «Δεν υπάρχει καμία πρόταση από την κυβέρνηση για αναπλήρωση εισοδήματος εφόσον αυτά δεν καλλιεργηθούν..

Οι κτηνοτρόφοι έχασαν τα πρόβατα τους, τους στάβλους και τα μαντριά τους. Έχασαν το εισόδημά τους. Τους είπαν ότι μέχρι 10 Ιανουαρίου θα παραλάμβαναν τις αιτήσεις που θα κατέθεταν και δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα. Όμως, ακόμα και νέα ζώα να αποκτήσουν, θα περάσει ένας χρόνος για να βγάλουν γάλα. .. Την πράσινη μετάβαση την ”πληρώνουμε” εμείς. Για παράδειγμα, πριν από 6 χρόνια παίρναμε 100 ευρώ επιδότηση το στρέμμα το βαμβάκι και τώρα παίρνουμε 23 ευρώ, επομένως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχουμε υποστεί».

Διαβάστε: Γαλλία / Νίκη για τους αγρότες – Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μακρόν

Ορισμένες από τις κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Στη Γερμανία η κυβέρνηση υπαναχώρησε σε μέτρα που είχαν ξεσηκώσει τους αγρότες, στη Γαλλία έκανε σημαντικές παραχωρήσεις. Μια βασική αιτία είναι, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου,  ο φόβος ανόδου της εκλογικής ακροδεξιάς που δημαγωγεί πάνω στη δυσφορία και στα μέτρα για την πράσινη μετάβαση, που βεβαίως αν εφαρμοστούν δίκαια προστατεύουν μακροπρόθεσμα την αγροτική παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σίγουρος για την πολιτική του κυριαρχία, στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει μέτρα, τα περισσότερα διακοσμητικά, που δεν ικανοποιούν κανένα.

Αλλά ακόμη και στις χώρες όπου οι κυβερνήσεις είναι πιο ευέλικτες και υποκλίνονται λιγότερο στους νόμους της αγοράς, οι αγρότες δεν πείθονται και προειδοποιούν ότι θα επανέλθουν. Εκφράζουν με τον τρόπο τους μια γενικότερη κοινωνική αντίδραση: στην Ευρώπη οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχοί φτωχότεροι. Η Ευρώπη μυρίζει δακρυγόνα της αστυνομίας, αλλά και μπαρούτι.