Η αξέχαστη γελοιογραφία του 1986 του κ. Μητρόπουλου μας βάζει σε μια σειρά σκέψεων για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον.
Αποδείχθηκε πλέον περίτρανα ότι δεν είχαμε «αμυντικό δόγμα» για τον κίνδυνο εκ δυσμάς.

Ads

Όλα τα «όπλα» του παρελθόντος όπως «αλλαγή» , «εκσυγχρονισμός», «επανίδρυση», δήθεν «διαφάνεια», στην πράξη άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, που όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν, με αποκορύφωμα τη σημερινή που έχει ξεπεράσει και την απλή έννοια ξενοδουλείας.

Αν και μπορεί να ακουσθεί συνωμοσιολογικό θα πρέπει στο όνομα της πραγματικής διαφάνειας να μας πουν τι συζητήθηκε στη συνάντηση του φθινοπώρου του 2010 στο γνωστό «ιστορικό» ξενοδοχείο της Βιέννης, με μόνους έλληνες παρόντες τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Κωστόπουλο, πρόεδρο των ελληνικών τραπεζών.

Θα πρέπει ο κ. Παπακωνσταντίνου να μας ενημερώσει για το τι συζητήθηκε στο Σαιν Μόριτς στην ετήσια σύνοδο της Λέσχης Μπίλτεμπεργκ.

Ads

Θα πρέπει να μας πουν, πόσο άσχετα είναι μεταξύ τους το deal Άλφα-Γιουρομπανκ και του Κατάρ με φόντο το Ελληνικό!

Θα πρέπει να μας πουν, γιατί οι Γερμανοί και όχι μόνο, ενδιαφέρονται για φτηνό ρεύμα για τις επιχειρήσεις τους και ειδικά για τις ζώνες «γαλέρες» σε επιλεγμένα σημεία της επικράτειας.

Η απάντηση ίσως να είναι εξαιρετικά απλή , παρά τη συσκότιση που επιφέρουν οι διάφορες οικονομικές αναλύσεις.

Το προνομιούχο «οικόπεδο» που λέγεται Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε «εξ αδιαιρέτου αποικία» και με προίκα τους μέχρι τώρα ιθαγενείς κατοίκους της.

Έχει έρθει λοιπόν η ώρα για τις μεγάλες μάχες για όσους θέλουν να φυλάξουν Θερμοπύλες.

Δεν έχουν πλέον ιδιαίτερο νόημα οι μάχες για τα επιδόματα και τη διατήρηση των μισθών πείνας.

Η μάχη πρέπει να είναι καθολική και να αφορά και την ανθρώπινη αλλά και την εθνική αξιοπρέπεια.

Ο εκ δυσμάς κίνδυνος αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και στο παρελθόν. Πάλι στις Θερμοπύλες και τελείωσε με τη συντριβή των Γαλατών από την Αιτωλική συμπολιτεία, στη θέση Κοκκάλια της Ευρυτανίας.

Σήμερα η μάχη ενάντια σε όσους δολοφονούν τα ανθρώπινα όνειρα πρέπει να πάρει μαζικές παλλαϊκές διαστάσεις στις πλατείες , στους χώρους δουλειάς,στα Πανεπιστήμια, στα σχολεία ακόμη και στους χώρους διασκέδασης.

Τώρα είναι η ώρα για ένα γενικευμένο σύνθημα εκλογών αλλά οχι απλά για να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να αντικατασταθεί με άλλες δυνάμεις του συναινετικού τόξου, αλλά για αλλαγή συσχετισμών που θα οδηγούν σε πραγματικές ριζοσπαστικές λύσεις, χωρίς φοβικά σύνδρομα και ευρωμονόδρομους.

Στο εξαιρετικό άρθρο για το χρέος των Renaud Vivien Erik και Toussaint αναλύονται εξαιρετικά οι παράμετροι του χρέους και οι τρόποι παραγραφής του. Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάληξη του άρθρου ότι μερικά πράγματα δεν έχουν νόημα αν η λογική του συστήματος παραμένει άθικτη.

Απαιτείται λοιπόν μια κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις μιας συμπαραταγμένης και όχι απλά αθροισμένης αριστεράς που πρέπει να δηλώσει καθαρά ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για όλα.

Υπάρχουν όμως λύσεις που οδηγούν σε γρήγορη ευημερία.

Τα άμεσα μέτρα μιας τέτοιαας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι:

1)Ματαίωση μνημονίων και μεσοπρόθεσμων

2)Πάγωμα του χρέους και έναρξη ελέγχου του με στόχο την παραγραφή του.

3)Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με στόχο την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων

4)Εθνικοποίηση των Τραπεζών

5)Ελεγχος και νομοθετικές ρυθμίσεις ακόμη και για κατασχέσεις όσων κατασπατάλισαν το μόχθο των Ελλήνων

6)Εκδοση λαικών ομολόγων με αντίκρυσμα την ακίνητη δημόσια περιουσία

7)Ομογενειακά χωριά και χωριά ευρωπαίων και όχι μόνο συνταξιούχων που θα βοηθούσαν τη 12μηνη τουριστική περίοδο στη χώρα μας.

8)Παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα:τουρισμός, γεωργία με ταυτόχρονη αποκένρωση, αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, ενέργεια με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και αξιοποίηση ιδιαίτερα των ΑΠΕ

9)Ουσιαστική και όχι γραφειοκρατική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού ακόμη και με πρόσκληση Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.

10)Κατάργηση του «Καλλικράτη» και θέσπιση της «λαικής Αυτοδιοίκησης» που σε συνεργασία με νέου τύπου παραγωγικούς συναιτερισμούς όπου πέρα από όλα τα άλλα θα σπάσει και το κύκλωμα των μεσαζόντων και των καρτέλ.

11) Είναι φανερό ότι η εγκατάλειψη της βιοτεχνίας στη χώρα μας είχε καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη και ιδίως στην απασχόληση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η εκτίμηση του Πολ Γκρούκμαν ότι χώρες που δεν έχουν εθνικό νόμισμα είναι καταδικασμένες.

Το σημαντικό πρόβλημα της ανάπτυξης δε λύνεται με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα μας. Η ανάπτυξη δημιουργείται από την ανθρώπινη εργασία. Τα ποσοστά ανεργίας και ιδιαίτερα στο πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, τους νέους, δεν οδηγούν σε κανενός είδους ανάπτυξη αλλά σε μαρασμό και περιθωριοποίηση ανθρώοινων υπάρξεων.

Μια συστράτευση του λαού γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλάγών, αλλάζει γρήγορα τα δεδομένα με βάση την πρόβλεψη, ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι πολύ πυκνός.

Ήρθε η ώρα για μια μαχητική, ριζοσπαστική αριστερά, που θα ατσαλώνεται στο Σύνταγμα, στη ΔΕΘ και σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται.

*Ο Θανάσης Μπαρτσώκας είναι πρώην δήμαρχος Καισαριανής