Την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή απέστειλε προς την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο Μπέντζαμιν Αμπτάν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM).

Ads

 
Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε,
 
Σε εσάς, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, υπάρχει η ευθύνη για τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού. Εσείς, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, έχετε αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ιστορίας και τις μνήμες, προσφέροντας στις νεότερες γενιές την ευκαιρία να κατανοήσουν πλήρως τους κινδύνους του αντισημιτισμού και του ρατσισμού.
 
Επί τη ευκαιρία της 80ης επετείου της ανόδου του Αδόλφου Χίτλερ στο αξίωμα του Καγκελαρίου, εσείς επαναλάβατε τις αρχές της ευθύνης και της επαγρύπνησης με την οποία η Γερμανία πορεύτηκε για περισσότερα από 60 χρόνια. Σήμερα, αυτές οι αρχές αντηχούν στην Ευρώπη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δει την άνοδο του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ακροδεξιάς.
 
Όλοι όσοι μάχονται σε όλη την ήπειρο, για μια Ευρώπη της αδελφοσύνης, η οποία έχτισε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, όπως την είχε οραματιστεί ο φιλόσοφος Husserl το 1935, ως το μόνο μέσο για να ξεπεράσουμε τους κινδύνους του εθνικισμού κατά την άνοδο του Ναζισμού, σήμερα χρειάζονται την βοήθειά σας.
 
Η φωνή της Γερμανίας πρέπει να είναι καθαρή και εύηχη γιατί οι λαοί ακούν. Έχετε αυτή την ευθύνη εξαιτίας της επιρροής σας και της θέσης της χώρας σας στην ιστορία της Ευρώπης. 

 
Για να μετακινηθεί η Γερμανία, από την ηθική της καταδίκης την οποία εφαρμόζετε, στην ηθική της ευθύνης, όπως όλες οι χώρες της Ε.Ε., πρέπει να επενδύσει στην δημοκρατία και πάνω από όλα στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό, αρχές που πρέπει να αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της στάσης της. Αποφάσεις για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της Ευρώπης, κρίσιμα καθώς είναι για το μέλλον της Ε.Ε., πρέπει να αντιμετωπισθούν ανάλογα με το χτύπημα που καταφέρνουν στο δημοκρατικό αίσθημα στην Ευρώπη. Η προτεραιότητα στις αποφάσεις όπως έχει μέχρι στιγμής, πρέπει να αντιστραφεί και το κεντρικό ερώτημα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες πρέπει να είναι το εξής: «Πως θα δώσουμε ζωή στο πολιτισμικό έργο της Ευρώπης, που βασίζεται στην ειρήνη, την δημοκρατία, την ισότητα και στην προτεραιότητα της συλλογικότητας, του πλουραλισμού και της διαφορετικότητας απέναντι στην ατομική ταυτότητα;»
 
Σε αυτή την κατεύθυνση, η πίεση που ασκείται στα γκέτο των Ρομά στην Σλοβακία, στην Ρουμανία, στην Τσεχία, στην Βουλγαρία, οι αντισημιτικές δολοφονίες στην Γαλλία, αυτές των Ρομά στην Ουγγαρία και εκείνες των Τούρκων στην Γερμανία, η ετήσια παρέλαση των πρώην SS στην Λετονία, το μακελειό στην Ουτόγια στην Νορβηγία, ο στιγματισμός των Μουσουλμάνων, και η άνοδος του φυλετικού διαχωρισμού είναι περιπτώσεις απαράδεκτες, που πρέπει να καταγγελθούν σθεναρά.
 
Ειδικότερα, η αποσύνθεση του συνταγματικού κράτους της Ουγγαρίας και ο αυταρχικές τάσεις στο καθεστώς Ορμπάν, πρέπει να καταπολεμηθούν με την ίδια ένταση με την οποία προσπαθείτε να μειώσετε τα εθνικά χρέη.
 
Πάνω από όλα, οι πολιτικές της Γερμανίας και της Ευρώπης προς την Ελλάδα δεν θα φέρουν αποτελέσματα όσο περιλαμβάνουν ατελείωτη λιτότητα, η οποία βαθαίνει κάθε μέρα την κοινωνική απελπισία που ενορχηστρώνεται με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
 
Η Γερμανία δεν πρέπει να παραβλέψει την ανάπτυξη του ρατσισμού και των αντισημιτικών θέσεων καθώς και την αύξηση των ρατσιστικών δολοφονιών στις χώρες της Ευρώπης. Δεν μπορεί να αγνοήσει την ανεκτικότητα τμήματος του πολιτικού κατεστημένου προς αυτούς που έχουν αρχίσει να κερδίζουν επιρροή στη ήπειρό μας επειδή αντιμετωπίζονται ως η ιστορική συνέχεια της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ικανούς να συνδυάζουν νομικές και παράνομες πράξεις, να εκλέγονται στο Κοινοβούλιο και να ασκούν φυσική βία απέναντι σε μετανάστες στον δρόμο.
 
Πιο συγκεκριμένα, η δημοκρατική επαγρύπνηση της Γερμανίας θα πρέπει να σας πιέσει να απαιτήσετε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να τιμήσει την δέσμευσή του να απομακρύνει τους νεοναζί από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κάτι που είναι δυνατό, νόμιμο και δημοκρατικά αναγκαίο. Παρόλο που το είχε δεσμευτεί με σφρίγος τον Δεκέμβριο, γεγονός που ακολουθήθηκε από μια εντυπωσιακή κινητοποίηση στην Αθήνα από Ευρωπαίους πολίτες με την υποστήριξη αξιοσημείωτων διανοούμενων και νομπελιστών, όπως ο Έλι Βάισελ, ο Μπέρναρντ Κουσνερ, ο Σέργκε Κλαρσφελντ, ο Άνταμ Μισνικ, και ο Ντάριο Φο, τον Ιανουάριο χωρίς πολύ φασαρία έστειλε την αντιπροσωπεία συμπεριλαμβανομένης της νεοναζί, Ελένης Ζαρούλια.
 
Επειδή η χώρα σας έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού δεν μπορείτε να μείνετε αδρανής απέναντι σε αυτό το απαράδεκτο διπλό παιχνίδι, που ενισχύει τον νεοναζισμό, και πρέπει να απαιτήσετε από τον πρωθυπουργό να σεβαστεί την δημοκρατική του υπόσχεση.
 
Είναι ζήτημα προστασίας των αδυνάμων απέναντι στην βια σε δυο μέτωπα, το κοινωνικό και το φυλετικό, και ζήτημα καθήκοντος απέναντι στην προσπάθεια της δημοκρατίας να αντιταχθεί τους εχθρούς της. Συνοπτικά, είναι ζήτημα θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης και του πολιτισμικού της έργου, χωρίς το οποίο χάνει κάθε έννοια και θα οδηγηθεί στην βαρβαρότητα.