Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης μετά την αποτυχημένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης με στόχο τη διαίρεση της Τράπεζας των 6, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, πλέον υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κέρδιζε την κάλπη με 56,7% των ψήφων

Ads

Ο Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του παλαιού καθεστώτος, κοινώς γνωστού ως βαθέως κράτους, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την κυρία Μεράλ Ακσενέρ, Πρόεδρο του Κόμματος IYI (Το Καλό Κόμμα, δεύτερος σχηματισμός της Τράπεζας των 6, από την άκρα δεξιά, 37 έδρες στη Βουλή) για να σαμποτάρουν το μπλοκ της αντιπολίτευσης.
Αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα του Μ. Κιλιτσντάρογλου, αρχηγού του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Κεμαλικό, 134 έδρες από 577) και είχε αποχωρήσει από την Τράπεζα.

Αυτή η επιχείρηση απέτυχε επειδή η κ. Ακσενέρ έπρεπε να επιστρέψει στο μπλοκ της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της υπέβαλαν την παραίτησή τους από το κόμμα IYI. Τα άλλα 5 κόμματα της Τράπεζας μπόρεσαν να διαχειριστούν πολύ καλά την κρίση και ήταν και πάλι ο κ. Κιλιτσντάρογλου που κέρδισε μια σπουδαία νίκη χάρη σε μια στρατηγική ενότητας που πραγματοποιήθηκε πολύ ψύχραιμα.

Η κ. Ακσενέρ, η οποία δεν έχει ένα πολύ συνεπές πολιτικό παρελθόν, εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο να δράσει σαν τον Δούρειο Ίππο εντός της αντιπολίτευσης. Αντιτάχθηκε σε έναν υποψήφιο Αλεβίτη (μειονοτική αίρεση) και αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμμαχία με τους Κούρδους (HDP, 56 έδρες) χωρίς τους οποίους η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κερδίσει.

Ads

Η ελπίδα και ο ενθουσιασμός κυριαρχούν στους κύκλους της αντιπολίτευσης καθώς ετοιμάζονται να κερδίσουν τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Κατά τη διάρκεια των 5 ημερών της κρίσης Ακσενέρ, ο Ερντογάν απουσίαζε από τα ΜΜΕ. Η Τουρκία ανακουφίστηκε, υπήρχε ένας αέρας δημοκρατίας στην κοινή γνώμη», σημειώνει ένας παρατηρητής από την Άγκυρα.

Επίσης, «οι πληγές του σεισμού της 6ης Μαρτίου δεν έχουν επουλωθεί ακόμη. Το κράτος αδυνατεί να βοηθήσει τα θύματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων», λέει ο Ατλάν Σανκάρ, ο ανταποκριτής του OzguruzRadio.

Το χιούμορ δεν λείπει μεταξύ των αντιπάλων: «Παρακαλώ φύγετε από το παλάτι. Ο παππούς μου κατάγεται από τη γενέτειρα του Κιλιτσντάρογλου του Ντερσίμ», απαιτεί ένας πολίτης. «Αφήστε το κλειδί κάτω από το χαλάκι της πόρτας» προσθέτει άλλος. «Σύζυγε της Εμινέ, παραιτήσου» διάβαζε κανείς σ’ ένα πλακάτ από τις διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου. «Ευχαριστώ πολύ τις γυναίκες που αρνήθηκαν να παντρευτούν αυτόν τον άντρα. Έτσι έγινε είδος υπό εξαφάνιση», λέει μια άλλη ταμπέλα με τη φωτογραφία του κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Προέδρου των Γκρίζων Λύκων.

Η αντιπολίτευση είναι πλέον βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Αλλά το πιο σημαντικό, ακόμη και ζωτικό, είναι ότι η εξουσία συνειδητοποιεί επίσης ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει.

«Προσωπικά, φοβάμαι. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει ο Ερντογάν για να μην χάσει την εξουσία. Πολιτική βία, πολιτικές δολοφονίες ή άλλοι ελιγμοί και γελοιότητες… Είναι κολλημένος, οπότε μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος. Επιπλέον, ακόμη κι αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις δύο εκλογές (Προεδρικές και γενικές) δεν είναι ικανή μεσοπρόθεσμα να λύσει τα τεράστια προβλήματα της χώρας. Η Τράπεζα των 6 είναι ένας δεξιός συνασπισμός με πολλές εσωτερικές συγκρούσεις και δεν έχει σχέδιο ή πρόγραμμα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία», ανησυχεί ο καθηγητής Τσενγκίζ Ακτάρ, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο άνεμος φυσάει προς το παρόν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά οι υποστηρικτές του κατεστημένου δεν περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Η ρατσιστική και αντικουρδική διαδήλωση από οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας της Προύσας, η οποία έπαιξε την περασμένη εβδομάδα με την Amedspor, την ομάδα του Ντιγιαρμπακίρ, ενθαρρύνθηκε δημόσια από τον κ. Μπαχτσελί.

Και η αποστολή της κυρίας Ακσενέρ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

* Ο Ραγκίπ Ντουράν είναι Τούρκος δημοσιογράφος.