Νέα βουτιά κατέγραψε ο ΓΔ την Πέμπτη κλείνοντας στις 1535,19 μονάδες με απώλειες 1,5% καθώς η ελληνική κρίση επιδεινώνεται με τη S&P να υποβαθμίζει εκ νέου ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζουν την πτώση τους και το κόστος του κρατικού δανεισμού να οδεύει και πάλι προς νέα ευρωπαϊκά ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.

Ads

Είναι προφανές πως το πολυδιαφημισμένο Σύμφωνο για το Ευρώ και οι χρηματοπιστωτική συμφωνία των Βρυξελλών δεν πέτυχε, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει, τίποτε περισσότερο από το να επιδεινώσει την ευρωπαϊκή κρίση καθώς από τη μία πλευρά το Σύμφωνο για το Ευρώ δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της τρέχουσας κρίσης και από την άλλη η χρηματοπιστωτική συμφωνία είναι μία μεταμφιεσμένη προσπάθεια της Γερμανίας και της Γαλλίας να προστατέψουν τις τράπεζες τους και να φορτώσουν το όποιο κόστος της αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στις αγγλοσαξονικές τράπεζες και σε άλλους δανειστές που δεν καλύπτονται από τα μνημόνια στήριξης.

Τα ομόλογα της Πορτογαλίας
κυριολεκτικά ξεπουλήθηκαν την Πέμπτη ενώ δεν ξέφυγαν από την οργή των αγορών ούτε τα ομόλογα της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και φυσικά της Ιρλανδίας. Παράλληλα οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν μεγάλη πτώση επηρεάζοντας έντονα αρνητικά και το ΧΑ ενώ το πετρέλαιο και το ευρώ κινήθηκαν ανοδικά, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην πλάτη της Ελλάδας και κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την έξοδο της από την οικονομική κρίση.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά ενώ πτώση κατέγραψε το 54% των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ΧΑ και άνοδο μόλις το 24%.

Από την άλλη πλευρά ο S&P 500
κινήθηκε σταθεροποιητικά την Πέμπτη παραμένοντας κοντά στο μηδέν και προσπαθώντας να χωνέψει τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Η στενά βραχυπρόθεσμη τάση του είναι ανοδική εδώ και αρκετές συνεδριάσεις σύμφωνα με το μετρητή τάσης του panagiotouvip.com ενώ ανοδική είναι και η μεσοπρόθεσμη τάση του. Πώς θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό αφού στο τρίμηνο που συμπληρώνεται την Πέμπτη ο S&P 500 ενισχύεται κατά 5,6%, άνοδος που είναι η μεγαλύτερη σε α’ τρίμηνο έτους από το 1998.

Η τεχνικοστατιστική ανάλυση
δείχνει πως ο S&P 500 έχει σημαντικές πιθανότητες να ενισχυθεί περαιτέρω στο υπόλοιπο του έτους όταν στο πρώτο τρίμηνο του καταγράφει άνοδο μεταξύ 5-7%. Ο δείκτης διαπραγματεύεται 13,7 φορές κέρδη του ενώ στα τελευταία 10 χρόνια διαπραγματεύεται κατά μέσο όρο 18,1 φορές τα κέρδη του, σύμφωνα με στοιχεία από το Bloomberg.

Τέλος το πετρέλαιο κατέγραψε μεγάλη άνοδο την Πέμπτη τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο ενώ ο χρυσός έκλεισε το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο του από το 1979.

Ads

Από την Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης – GSTA-EKTA