Το χθεσινό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet υπό τον τίτλο «Ριζικές αλλαγές στο Κόκκινο Βιβλίο» αναφέρει ότι σχεδιάζονται ριζικές αλλαγές στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο φέρει το χαρακτήρα του χάρτη πορείας και περιέχει τις αρχές της Εθνικής Πολιτικής Ασφάλειας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ads

Το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας που είναι γνωστό στην κοινή γνώμη ως «Κόκκινο Βιβλίο» θα συζητηθεί στο τέλος του μηνός στην Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από το Έγγραφο, αναμένεται να αφαιρεθεί η έννοια της «οπισθοδρομικότητας».

Το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας είχε αλλάξει τελευταία φορά το 2005 και οι αλλαγές που έγιναν από χθες εστάλησαν στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στο Γενικό Επιτελείο και στους άλλους ενδιαφερόμενους θεσμούς του κράτους. Λέγεται ότι το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας των 22 σελίδων αυξάνεται σε 48 σελίδες.

Στο νέο Έγγραφο καταγράφονται οι εξής νέες επικεφαλίδες:
• Οι επιδράσεις των απειλών Κυβερνοχώρου στην Εθνική Ασφάλεια
• Γενικές πολιτικές έναντι των κλιματολογικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ασταθειών που προέρχονται λόγω αυτών.
• Τα μέτρα που θα ληφθούν έναντι της πιθανότητας μετατροπής της χώρας σε μια χώρα με γηραιό πληθυσμό από το 2049 -ενώ τώρα ο πληθυσμός της χώρας είναι νέος- με αποτέλεσμα να καταστεί δύσκολη η διοίκησή της.
• Η μετατροπή των πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα από τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας από διάφορα σημεία του κόσμου ως πλεονέκτημα και στην εθνική πολιτική
• Η χρησιμοποίηση με πιο αποτελεσματικό τρόπο της τεχνολογίας διαστήματος για τα συμφέροντα της χώρας.

Ads

Στο Έγγραφο συνεχίζει να θεωρείται ως αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 μίλια.

Και η εφημερίδα Sabah είχε άρθρο με τίτλο «Το Κόκκινο Βιβλίο στο ΣΕΑ», όπου ανέφερε ότι: το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην προσεχή Σύνοδο του ΣΕΑ. Στο Κόκκινο Βιβλίο έγιναν ορισμένες αλλαγές και προσθήκες και μεταξύ των αλλαγών είναι η αφαίρεση της λέξης «οπισθοδρομικότητα».

Οι αλλαγές που έγιναν θα παρουσιαστούν στον Πρόεδρο Γκιούλ στον πρωθυπουργό Ερντογάν και στα μέλη του ΣΕΑ. Στην θέση της λέξης «οπισθοδρομικότητα» που αφαιρείται συμπεριλαμβάνεται η διατύπωση «οργανώσεις που εκμεταλλεύονται την θρησκεία» και οι οργανώσεις αυτές παρουσιάζονται ως εσωτερική απειλή.

Με το θέμα ασχολήθηκε και το CNN Türk και το NTV, τα οποία μετέδωσαν πως: ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, γνωστό ως Κόκκινο Βιβλίο. Στο νέο βιβλίο σημειώνεται ότι αφαιρέθηκε ως απειλή η έννοια της «οπισθοδρομικότητας» ενώ συμπεριελήφθησαν νέες απειλές. Η νέα μορφή του βιβλίου θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από σημαντικά πρόσωπα της κυβέρνησης, τα 12 μίλια διατηρούνται ως αιτία πολέμου στο Κόκκινο Βιβλίο δεδομένου ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου για την κατάργησή της απαιτείται νέα απόφαση αυτής. Στο τμήμα των εξωτερικών απειλών όπου συμπεριλαμβάνονται οι γειτονικές χώρες, η Ελλάδα κάθε αυτή όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Ρωσία, δεν αποτελεί απειλή.

Διαβάστε επίσης:
«Τα 12 μίλια δεν είναι πλέον αιτία πολέμου»