Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τι πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη -από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα- ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του συγγραφέα, Γιάννη Μακριδάκη.
Ads
Νομίζω ότι το βασικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε τη στάση ζωής μας στρεφόμενοι προς έννοιες βασικές, πρωταρχικές, τις οποίες ως σύγχρονοι άνθρωποι γνωρίσαμε μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά ουσιαστικά δεν τις αντιληφθήκαμε ποτέ.
Να κατανοήσουμε ότι οι κοινωνίες ανθρώπων δημιουργήθηκαν για να λειτουργούν προς όφελος όλων των μελών και όχι για να αποτελέσουν αρένες μέσα στις οποίες θα παγιδευτούν οι αδύναμοι, για να τους ξεκάνουν οι δυνατοί.
Να νιώσουμε ότι όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και αν σπάσει κάποιος, θα μείνουμε κι εμείς αιωρούμενοι.
Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους το ευρύτερο κλειστό σύστημα μέσα στο οποίο ανήκουμε και να πάψουμε να βλέπουμε μόνο το ατομικό μας σύμπαν, να πατάξουμε την ιδιώτευσή μας, να θεσπίσουμε δημόσιο χρόνο από τη ζωή μας ο καθένας στον μικρόκοσμό του, να βάλουμε ξανά στην καθημερινότητά μας την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στον άνθρωπο.
Απλά πράγματα. Τα οποία ξεχάσαμε ως ανθρώπινο είδος πλέον, έχοντας παρασυρθεί από μια πλασματική αίσθηση παντοδυναμίας που προσφέρει η τεχνολογία και η εξέλιξη της ζωής και έτσι καταντήσαμε να ζούμε μέσα στις κοινωνίες ως άτομα πια και όχι ως άνθρωποι.
Οφείλουμε να πατάξουμε λοιπόν επιτέλους τον ατομικισμό μας και να σκεφτούμε ότι δίχως τον «άλλον» δεν μπορούμε να ζήσουμε άρα επιβάλλεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρχει δίπλα μας αυτός ο «άλλος».
Οι κοινωνίες πάντα περνούσαν κρίσεις. Είτε από φυσικά αίτια δημιουργημένες είτε τεχνητές. Κάποιες ήταν καθοριστικές αφού κατέστρεψαν τις κοινωνίες, τις οδήγησαν στο ιστορικό τους τέλος. Η ελληνική ύπαιθρος έχει πολλά μικρά και ειδικά παραδείγματα να επιδείξει. Προσωπικά ζω σε ένα χωριό, τη Βολισσό της Χίου, το οποίο κατά τις τελευταίες δεκαετίες ψυχορραγεί. Μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια υπάρχει ένα μικρό πρώην χωριό που έσβησε και χάθηκε ύστερα από την κρίση που δημιούργησαν η δύσκολη διαβίωση στον ορεινό τόπο και η μειωμένη αγροτική παραγωγή αλλά βασικά η εξέλιξη της ζωής και η μετανάστευση κατά τη δεκαετία του 60. Πριν από λίγο καιρό βρήκα τον τελευταίο άνθρωπο που μετανάστευσε από εκεί και του ζήτησα να πάμε μαζί στο ερειπωμένο πλέον χωριό του. Είχε σχεδόν μισόν αιώνα να επιστρέψει. Περπατούσαμε ανάμεσα στα γκρέμια των σπιτιών και αναθυμόταν συγκινημένος, ονομάτιζε ποιος ζούσε εδώ και ποιος εκεί.
Οι άνθρωποι ήταν το παν. Εκτός από ονόματα και ανθρώπινες στιγμές δεν θυμόταν τίποτε άλλο. Κατόπιν μου είπε ότι ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει τότε και κρατιόταν με νύχια και με δόντια μαζί με την οικογένειά του στο χωριό, ενώ έβλεπε όλους τους συγχωριανούς του να το αποχαιρετάνε ανταποκρινόμενοι στις σειρήνες που τους καλούσαν μέσα από την αλληλογραφία με τους ήδη μετανάστες συγγενείς τους. Ο «δικός μου» όμως εκεί, δεν έλεγε να φύγει. Ένας ένας φύγανε όλοι και έμεινε τελευταίος. Μια οικογένεια σε ένα άδειο χωριό, το είχαν όλο δικό τους.
«Και τότε», μου λέει «πέσανε όλοι οι ποντικοί και οι όχεντρες μέσα στο δικό μου κελάρι. Και αναγκάστηκα να φύγω κι εγώ». Όσο ζούσανε κι άλλοι άνθρωποι στο χωριό λοιπόν, είτε είχανε έριδες μεταξύ τους είτε συμπάθειες, τα ζιζάνια του βουνού τρώγανε από όλα τα κελάρια, μοιραζόντανε παντού και δεν καταστρέφανε μόνο την παραγωγή του ενός αλλά παίρνανε λίγο απ’ όλους. Σαν έμεινε μόνος όμως, δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα μαζί τους.
Εκείνη τη στιγμή λοιπόν συνειδητοποίησα πως ακόμα και σήμερα ισχύουν όπως ακριβώς ίσχυαν πριν χιλιάδες χρόνια οι λόγοι που ώθησαν τότε τον άνθρωπο να γίνει ων κοινωνικό. Κι αν τους έχουμε «ξεχάσει» ή δεν τους έχουμε αντιληφθεί καν, αυτό δεν πάει να πει πως έχουν εκλείψει. Απεναντίας, έχουν δημιουργηθεί κι άλλοι. Και οι κρίσεις δεν είναι παρά ευκαιρίες για να τους αντιληφθούμε επιτέλους. Και να αλλάξουμε ρότα.-
—————–
Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί στο www.tvxs.gr οι απαντήσεις των:
- Κώστας Ακρίβος
- Αλέξανδρος Αντωνόπουλος
- Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης
- Νίκος Αραπάκης
- Γιώργος Αρμένης
- Νάνος Βαλαωρίτης
- Λαοκράτης Βάσσης
- Τασούλα Βερβενιώτη
- Κώστας Βεργόπουλος
- Χάρης Βλαβιανός
- Χρήστος Γιανναράς
- Θανάσης Γκαϊφύλλιας
- Γρηγόρης Γκιζέλης
- Μανώλης Γλέζος
- Φίλιππος Γράψας
- Γιάννης Γρηγοράκης
- Θεόδωρος Γρηγοριάδης
- Νίκος Δαββέτας
- Σωτήρης Δημητρίου
- Θανάσης Διαμαντόπουλος
- Νίκος Ερηνάκης
- Ηλίας Ευθυμιόπουλος
- Μάνος Ζαχαρίας
- Δημήτρης Ζερβουδάκης
- Αλέξης Ζήρας
- Γιάννης Ζουγανέλης
- Nίκος Ζούδιαρης
- Παναγιώτης Ήφαιστος
- Μίκης Θεοδωράκης
- Δημήτρης Καζάκης
- Νίκος Καλογερόπουλος
- Θύμιος Καρακατσάνης
- Βασίλης Καραποστόλης
- Nίκος Καρατζάς
- Γιώργος Κοντογιώργης
- Μάνος Κοντολέων
- Περικλής Κοροβέσης
- Θωμάς Κοροβίνης
- Στέλιος Κούλογλου
- Μένης Κουμανταρέας
- Νίκος Κούνδουρος
- Νίκος Κουνενής
- Γιάννης Κούτρας
- Kώστας Κουτσομύτης
- Γιώργος Λίλλης
- Λουδοβίκος των Ανωγείων
- Γιάννης Μακριδάκης
- Αντώνης Μακρυδημήτρης
- Κατερίνα Μάτσα
- Ευάγγελος Μαυρουδής
- Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
- Γιώργος Μεράντζας
- Μανώλης Μητσιάς
- Χρόνης Μίσσιος
- Αμάντα Μιχαλοπούλου
- Μαρία Μπέϊκου
- Μαρία Μπέλου
- Γιάννης Μπεχράκης
- Κώστας Νασίκας
- Ελένη Νίνα
- Γεράσιμος Νοταράς
- Κώστας Ντάρας
- Σπύρος Παπαδόπουλος
- Στέλιος Πελασγός
- Λευτέρης Πιταράκης
- Βαγγέλης Ραπτόπουλος
- Μανώλης Ρασούλης
- Ευανθία Ρεμπούτσικα
- Ειρήνη Ρέππα
- Κωνσταντίνος Ρήγος
- Λουκία Ρικάκη
- Στέφανος Ροζάνης
- Τέος Ρόμβος
- Παντελής Σαββίδης
- Σίλας Σεραφείμ
- Μαρία Σκιαδαρέση
- Θανάσης Σκρουμπέλος
- Αλέξης Σταμάτης
- Άρης Σφακιανάκης
- Πέτρος Τατσόπουλος
- Θόδωρος Τερζόπουλος
- Κωνσταντίνος Τζούμας
- Νικήτας Τσακίρογλου
- Διονύσης Τσακνής
- Πατήρ Φιλόθεος Φάρος
- Σωτήρης Χατζάκης
- Κωστής Χατζηδάκης
- Θανάσης Χειμωνάς
- Έλενα Χουζούρη
- Γρηγόρης Ψαριανός
H έρευνα συνεχίζεται για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν και επίσης για όσους θέλουν να προσθέσουν κάτι στην απάντησή τους, εφόσον τα γεγονότα συνεχώς εξελίσσονται: επικοινωνία cpatouli@yahoo.gr
Απαντήστε στο tvxs: *Εσείς από ποιον θα θέλατε να ακούσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο info@tvxs.gr με θέμα «Για το Τι πρέπει να κάνουμε;».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >