Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις μας οδηγούν στο ότι πρέπει επιτέλους να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα. Κι αυτά δεν σχετίζονται με το αν πρέπει να ανησυχούμε ή όχι με το αν θα έρθει εδώ το ραδιενεργό νέφος της Ιαπωνίας. Δεν λέω… μπορεί και να έρθει! Αλλά κυρίως σχετίζονται με τα υποψήφια Τσερνόμπιλ ή τα υποψήφια Φουκουσίμα που έχουμε στην περιοχή μας», τονίζει στο tvxs.gr, ο διευθυντής του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, κ. Θανάσης Αναπολιτάνος.
Ads
Όπως εξηγεί ο κ. Αναπολιτάνος, «είναι οι δύο αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι, που βρίσκονται 20 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορά μας, είναι οι δύο αντιδραστήρες στο Μπέλενε που ετοιμάζει η Βουλγαρία, αλλά ευτυχώς προς το παρόν αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και είναι και οι αντιδραστήρες που φιλοδοξεί να κατασκευάσει η Τουρκία στο Ακούγιου, απέναντι από τη Ρόδο μετά τη διακρατική συμφωνία που έχει συνάψει με τη Ρωσία τον περασμένο Μάιο».
Οι πυρηνικοί αυτοί αντιδραστήρες στη «γειτονιά» μας είναι που πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε, τονίζει ο διευθυντής του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, «μάλιστα υπό το πρίσμα ότι αυτές οι δραματικές εξελίξεις συμβαίνουν σε ένα από τους 25 μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς του κόσμου, στη μητρόπολη της πυρηνικής τεχνολογίας, που είναι η Ιαπωνία, όπου ξοδεύονται τεράστια ποσά για την έρευνα και την ασφάλεια. Είναι ένας πρόσθετος λόγος που πρέπει να κάνουν όλους όσους θέλουν να εγκαταστήσουν πυρηνικά στη γειτονιά μας να το ξανασκεφτούν. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε Οι συνθήκες ασφάλειας θα είναι περισσότερο ελλιπείς, αλλά και όσον αφορά τα ζητήματα της διαφάνειας θα είναι εδώ πολύ χειρότερα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί καμία χώρα της περιοχής μας ούτε σε τεχνογνωσία ούτε σε οικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητες με την Ιαπωνία. Επιπρόσθετα, η γειτονιά μας υποφέρει από διακρατικές εντάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις. Γι’ αυτούς τους λόγους παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο διασποράς ραδιενεργών υλικών με δυνατότητα να παραχθούν είτε από κράτη είτε από ανεξέλεγκτα κυκλώματα, πυρηνικά όπλα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται».
Η Τουρκία, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδιά της, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Tanr Yildiz, να δηλώνει πως ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδια της Τουρκίας για κατασκευή εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, λόγω του ισχυρού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία. Ο ίδιος διευκρινίζει πως η κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία θα υλοποιηθεί με χρήση τεχνολογίας τρίτης γενεάς, ενώ τα πυρηνικά εργοστάσια που έπαθαν ζημιές στην Ιαπωνία είχαν κατασκευαστεί το 1971. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Αναπολιτάνος απαντά: «Και στην Ιαπωνία, στη Φουκουσίμα, αντιδραστήρες τρίτης γενιάς ήταν. Ίσως θέλει να πει ότι είναι της λεγόμενης 3ης+ γενιάς, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο οι αντιδραστήρες που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στο Ακούγιου είναι τέτοιοι. Αλλά και πάλι, αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως. Οι ίδιοι οι πυρηνικοί επιστήμονες δηλώνουν ότι το μόνο μειονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι η πιθανότητα ατυχήματος. Οι ίδιοι το ομολογούν. Βεβαίως λένε ψευδόμενοι, ότι είναι πάρα μικρή η πιθανότητα, η ίδια όμως η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν είναι και τόσο μικρή αυτή η πιθανότητα και εν πάσει περιπτώσει δεν χρειαζόμαστε άλλο επιχείρημα αν οι ίδιοι ομολογούν ότι το μόνο μειονέκτημα είναι αυτό».
«Εμείς λέμε ότι δεν είναι το μόνο μειονέκτημα, υπάρχουν κι άλλα πολλά μειονεκτήματα, όπως είναι το θέμα των αποβλήτων… ένα άλυτο θέμα που δεν πρόκειται να λυθεί βεβαίως. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους και μάλιστα στη μητρόπολη της πυρηνικής τεχνολογίας, όπου ξοδεύονται τεράστια ποσά. Και μόνο με αυτά που έχουν συμβεί στα πυρηνικά εργοστάσια, πρέπει να οδηγηθούμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναληφθούν επειγόντως πολιτικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, ειδικά στην έτσι κι αλλιώς εύφλεκτη περιοχή μας», συνεχίζει.
Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία σήμαναν συναγερμό, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκαλεί σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια και στις ΗΠΑ να γίνονται προτάσεις για «ένα διάλειμμα» στην ανάπτυξη των πυρηνικών εργοστασίων, ενώ ο ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας ζητά να γίνει μια πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης κατάστασης κρίσης (stress test) για να διαπιστωθεί αν τα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης είναι αντισεισμικά και μπορούν να ανταποκριθούν σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της Ιαπωνίας. «Κι αυτοί έχουν τη φωλιά τους λερωμένη», σχολιάζει ο κ. Ναπολιτάνος και προσθέτει: «Όλους τους κάνει να σκέφτονται ότι κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί θα την πατήσουμε κι εμείς. Γι’ αυτό άκουσα την επείγουσα πρόσκληση του αρμόδιου Επιτρόπου για ζητήματα ενέργειας. Όλοι είναι σε μια κατάσταση αναμονής, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί».
«Η πυρηνική ενέργεια είναι μία όχι απλά επικίνδυνη, αλλά εγκληματική επιλογή. Είτε γίνεται σε σεισμογενείς χώρες είτε σε μη σεισμογενείς. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται σε σεισμογενείς χώρες όπως η Ιαπωνία ή οι χώρες της περιοχής μας. Η πυρηνική βιομηχανία πάντως πάντα είχε ως ρόλο να εξιδανικεύει την πυρηνική ενέργεια, να τη βαφτίζει πράσινη, φτηνή, ασφαλή. Όλους του αυτούς τους μύθους με τους οποίους μας έχουν πρήξει όλα αυτά τα χρόνια, απλώς ακουμπούν και πάνω στο επιχείρημα ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από το Τσερνόμπιλ και φυσικά αξιοποιούν το γεγονός ότι αμβλύνεται η μνήμη από τέτοιου είδους δυσάρεστα γεγονότα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >