Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) το τερμάτισε. Την ώρα που ο Σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ και ο αυτοεξόριστος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν μια συμφωνία που θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν Ντιντιέ Ρέιντερς αποφάσισε να το παίξει… βομβιστής.
Η συμφωνία του Πουτζδεμόν με τον Σάντσεθ, που εκτελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, προβλέπει αμνηστία για τους Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες, που το 2017 προκήρυξαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σε αντάλλαγμα, οι Καταλανοί θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης -και τους απαραίτητους ψήφους- στην κυβέρνηση Σοσιαλιστών- Αριστεράς που είναι στα σκαριά.
Η συμφωνία δεν κρατήθηκε μυστική. Οι τελικές διαπραγματεύσεις έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο, στο γραφείο του Πουτζδεμόν (φωτογραφία) και είναι συνηθισμένες στη χώρα. Το αναλογικό εκλογικό σύστημα και η πολυμορφία των κοινοβουλευτικών ομάδων λόγω διαφορετικής εθνικής προέλευσης (χώρα των Βάσκων, Καταλονία, Γαλικία κ.λπ.) κάνουν απαραίτητες τις συμμαχίες.
Διαβάστε: Ισπανία – Σοσιαλιστές / Εξασφάλισαν τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών για σχηματισμό κυβέρνησης
Αλλά στον Επίτροπο Δικαιοσύνης της Κομισιόν δεν άρεσε η εξέλιξη και αποφάσισε να βάλει βόμβα: έστειλε μήνυμα στην ισπανική κυβέρνηση, ζητώντας πληροφορίες για τον νόμο περί αμνηστίας.
Οι Καταλανοί πολιτικοί και οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών που οργάνωσαν το -παράνομο- δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2017, αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και κακοδιοίκηση. Κατηγορούνται ότι, δημόσια κονδύλια που προορίζονταν για άλλους σκοπούς, τα ανακατεύθυναν για τη χρηματοδότηση του αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας. Πρόκειται δηλαδή περισσότερο για «πολιτικές» κατηγορίες.
Η Κομισιόν έχει πάγια πρακτική να μην ανακατεύεται με τους νόμους που βρίσκονται υπό διαβούλευση στα κράτη μέλη. Αλλά ούτε και στους νόμους που έχουν ψηφιστεί. Κάθε τόσο ρωτάμε, και τον κ. Ρέιντερς, παραδείγματος χάριν για διάφορους χοντροκομμένους νόμους Μητσοτάκη, όπως αυτόν για τις υποκλοπές, που άλλαξε για να μην ενημερώνονται τα θύματα. Η μόνιμη απάντηση είναι ότι πρόκειται για θέματα εθνικής δικαιοδοσίας.
Διαβάστε: Στέλιος Κούλογλου / Στην Ισπανία η δημοκρατία αντιστάθηκε. ‘Η προοδευτική κυβέρνηση ή νέες εκλογές
Δεν τσίμπησε ξαφνικά μύγα την Κομισιόν. Αλλά μετά και την παραίτηση Κόστα στη γειτονική Πορτογαλία, η Ισπανία είναι η μοναδική χώρα που πρόκειται να κυβερνηθεί από « καθαρόαιμη» κυβέρνηση Σοσιαλιστών σε συμμαχία με την Αριστερά. Και αυτό δεν έχει αρέσει καθόλου στη δεξιά, που κυριαρχεί στην Κομισιόν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στην υπόθεση των προσφύγων, τα -πολύ θετικά- μέτρα υπέρ των Ουκρανών προσφύγων πολέμου βρίσκονται στους αντίποδες της «Ευρώπης-φρούριο» για την αποτροπή της εισόδου άλλων προσφύγων, επίσης θυμάτων πολέμου (που συχνά προκάλεσαν ευρωπαϊκές χώρες). Η σωστή καταδίκη της ρωσικής εισβολής και των επιθέσεων κατά Ουκρανών αμάχων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εξοργιστική ανοχή -και υποστήριξη- των Βρυξελλών στην εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα.
Αλλά εδώ, έχουμε πλέον ανοικτή παραβίαση των κανόνων του παιχνιδιού, μέσα στην ίδια την ΕΕ. Η Κομισιόν ρίχνει λάδι στις πραγματικές φωτιές που ανάβει η ισπανική ακροδεξιά τις τελευταίες μέρες, στους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων ισπανικών πόλεων.
Με την ανοχή και της κοινοβουλευτικής δεξιάς, τόσο αλλεργικής στη βία όταν πρόκειται για τη Βενεζουέλα. Επειδή, δήθεν, η Ισπανία γίνεται δικτατορία, όπως δήλωσε η Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο, σταρ των ψεκασμένων και περιφερειάρχης με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα στη Μαδρίτη.
Χαρακτηριστικό για τον ιδεολογικό δογματισμό των Βρυξελλών, είναι ότι η παρέμβαση του Επίτροπου Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην πράξη. Η κυβέρνηση θα σχηματιστεί τις επόμενες μέρες και τίποτα δεν μπορεί να την εμποδίσει.
Οπως άλλωστε δήλωσε ο Ισπανός υπηρεσιακός υπουργός προεδρίας, «οποιοδήποτε νομοσχέδιο θα προέρχεται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και όχι από το υπουργικό συμβούλιο», από το οποίο ζήτησε εξηγήσεις ο κ. Ρέιντερς. Άλλο νομοθετική, άλλο εκτελεστική εξουσία. Στις Βρυξέλλες των τριών μέτρων και σταθμών, έχουν ανάγκη και από απλά μαθήματα διάκρισης των εξουσιών…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >