Στιγμές έντασης βιώνει η Ισπανία και συγκεκριμένα η Μαδρίτη, με φόντο διαμαρτυρίες κατά του νομοσχεδίου αμνήστευσης Καταλανών αυτονομιστών.

Ads

Τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος βρίσκονται υπό διαρκή αστυνομική προστασία. Ωστόσο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η συγκέντρωση περίπου 7.000 ατόμων το βράδυ της Τρίτης συνοδεύτηκε από τρείς ελαφρούς τραυματισμούς και δύο συλλήψεις, όταν μία μικρή ομάδα επιχείρησε να προσεγγίσει το κοινοβούλιο και οι 300 άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής τους απέτρεψαν.

Οι συγκεντρωμένοι αποτελούνταν απο ένα συνονθύλευμα γνωστών φασιστικών οργανώσεων όπως η Falange Española και ομάδων νεοναζιστών. Ο κορμός τους όμως ήταν οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Βοξ του οποίου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ήταν παρούσα. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και διάφοροι γνωστοί ινφλουένσερ που διακινούν fake news με εμπρηστικό περιεχόμενο.

Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Το Σύνταγμα καταστρέφει το έθνος», «Ζήτω ο Φράνκο», φασιστικοί χαιρετισμοί και σημαίες της περιόδου της δικτατορίας. Ακολούθησαν ρίψεις αβγών και μπουκαλιών και καήκαν κάδοι και αυτοκίνητα.

Ads

Μάλιστα, ο ηγέτης της Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ ζήτησε σε δηλώσεις του πριν την συγκέντρωση, από τους αστυνομικούς να μην υπακούουν στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που ηγείται μειοψηφικού κυβερνητικού σχήματος, καταδίκασε τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα αποτρέψουν το κόμμα του από το να φθάσει στην υπερψήφιση του νόμου περί αμνηστίας. Κάτι που αν συμβεί, σύμφωνα με το euronews, σημαίνει ότι ποντάρει για το μέλλον στις ψήφους των αυτονομιστικών κομμάτων που διαθέτουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.