Έντονες επικρίσεις δέχεται ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς εξαιτίας των χθεσινών του δηλώσεων, με τις οποίες επέρριψε μερίδιο των ευθυνών για την ελληνική κρίση στους Ευρωπαίους, στο βαθμό που, όπως είπε, γνώριζαν ότι η Ελλάδα παραποιούσε τα στατιστικά της στοιχεία ήδη από την εποχή της ένταξής της στην ΟΝΕ και προτίμησαν να συγκαλύψουν την κατάσταση αντί να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες. Δριμύτατη κριτική κατά των Ευρωπαίων πολιτικών για τη συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα άσκησε και πρώην υπουργός του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι.

Ads

Σε διευκρινιστική του συνέντευξη σήμερα στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard, ο Ρέιντερς επανέλαβε τα όσα δήλωσε χθες, επισημαίνοντας: «Μήπως ακούτε κάτι καινούργιο; Αμέσως μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ -όχι πριν- η Eurostat άρχισε να έχει την υποψία ότι οι Έλληνες παραποιούσαν τα στατιστικά τους στοιχεία. Είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό διότι την εποχή εκείνη εκτελούσα χρέη προεδρεύοντος στην ΕΕ».

Σφοδρή κριτική σε βάρος του Βέλγου υπουργού Οικονομικών ασκεί η επίσης ολλανδόφωνη De Morgen σε άρθρο με τίτλο: Ο Ρέιντερς ψάχνει ήδη για δουλειά», κατηγορώντας τον για πολυπραγμοσύνη. Όπως ειδικότερα σημειώνεται, ο Βέλγος πολιτικός έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε μια γιγαντιαία εκστρατεία δημοσίων σχέσεων προσπαθώντας να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του αντί να κρατά χαμηλούς τόνους όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις και πράττουν οι άλλοι ομόλογοί του προκειμένου να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ελληνικής κρίσης.

Κατά την εφημερίδα ο Ρέιντερς, με την ομοβροντία των δηλώσεών του σε όλα ανεξαιρέτως τα διεθνή ΜΜΕ επί καθημερινής βάσης για την ελληνική κρίση, προσπαθεί να βάλει υποθήκη για το μέλλον εάν και εφόσον συσταθεί μια θέση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Στα πλαίσιο αυτό, αρέσκεται να εμφανίζεται ως ο πλέον κατάλληλος πολιτικός για να καταλάβει μια τέτοια θέση -ή οποιοδήποτε άλλο αξίωμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- στο βαθμό που δείχνει ότι εμφορείται από ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πνεύμα και δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομά του, εκφράζοντας την ευρωπαϊκή οπτική των πραγμάτων.

Ads

Η εφημερίδα σταχυολογεί παλιότερες δηλώσεις του Ρέιντερς τις τελευταίες εβδομάδες για την ελληνική κρίση και αναφέρει ότι είναι, μακράν, ο πλέον λαλίστατος από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, μη έχοντας την παραμικρή αναστολή να μιλήσει επί παντός επιστητού, κυριολεκτικά για τους πάντες και τα πάντα.

«Είναι πασιφανές ότι ο γαλλόφωνος φιλελεύθερος πολιτικός έχει αντιληφθεί ότι τα ψωμιά του είναι πλέον μετρημένα στην πολιτική σκηνή του Βελγίου και προσπαθεί να καλλιεργήσει το έδαφος, όπως τόσοι άλλοι συμπατριώτες του στο παρελθόν, για να μεταπηδήσει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», γράφει η εφημερίδα.

«Το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί κατά το ήμισυ»

Την άποψη πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να διαγραφεί κατά το ήμισυ και πως όλες οι άλλες λύσεις είναι απλώς «παραμύθια», διατύπωσε στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ», ο κορυφαίος Αυστριακός, πρώην πολιτικός της εποχής του Σοσιαλδημοκράτη ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράσκι, Χάνες Αντρος, ο οποίος είχε διατελέσει αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του.

Σύμφωνα με τον Αντρος, οι Έλληνες δεν έχουν το δυναμικό για να αποπληρώσουν τα 330 δισ. ευρώ και σε παρόμοια περίπτωση μια τράπεζα, προκειμένου να χάσει τα πάντα, διαγράφει το ήμισυ του χρέους. Απαντώντας στην ερώτηση, για το πότε θα το καταλάβουν αυτό οι πολιτικοί, ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «ελπίζω σύντομα, διότι διαφορετικά θα πρέπει κάποιος να επικαλεστεί τον Μαρκ Τουέν, ο οποίος έλεγε πως, ή θα κρατήσουμε μαζί ή θα απαγχονιστούμε ξεχωριστά».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Αντρος άσκησε δριμύτατη κριτική στους Ευρωπαίους πολιτικούς για την «ανεύθυνη αδυναμία» τους να αφήνουν σε ασάφεια την Ελλάδα, αναφέροντας πως δεν πρόκειται μόνον για την Ελλάδα, αλλά πως οι πολιτικοί, αν συνεχίσουν αυτή τη στάση τους, θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ασημαντότητα. Ο ίδιος κατήγγειλε ακόμη το γεγονός πως από τη δεκαετία του 1970 καμία κρίση κράτους δεν έτυχε τόσο αισχρής διαχείρισης από τους ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η τωρινή κρίση στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις της, πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, η νυν Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ (του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) τάχθηκε κατά της διαγραφής χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει την αλλαγή με τις δικές της δυνάμεις.

Σμιτ: Η ΕΕ να βοηθήσει «δραστικά» την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ κάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει «δραστικά» την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Αυτό ισχύει και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναμία πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών της. Ακόμα και τότε -και μάλιστα τότε ακριβώς- θα είναι πολύ σημαντικό να συμβάλει η Ευρώπη στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Σμιτ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, που κυκλοφορεί αύριο.

Σύμφωνα με τον Χέλμουτ Σμιτ, «δεν έχουμε κρίση του νομίσματος ευρώ», αλλά «έχουμε μια κρίση χρέους μεμονωμένων μικρών χωρών της Ευρωζώνης». Πρόσθεσε ότι «ακόμα και η χρεοκοπία ενός μεμονωμένου, μικρού κράτους μέλους θα είχε απλώς μια παροδική ψυχολογική επίδραση».

Ο πρώην καγκελάριος ζητά από την ΕΕ να καταρτίσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο «θα πρέπει να ακολουθεί βασικούς κατευθυντήριους άξονες, όπως απασχόληση, παραγωγικότητα και λαϊκό εισόδημα». Σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί μια προοπτική ευημερίας στους Έλληνες πολίτες μέσα από συγκεκριμένα έργα. «Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε μια στροφή στον ενεργειακό τομέα, έτσι ώστε να μπορεί να “εξαχθεί” ηλιακή ενέργεια από την Αθήνα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη».