Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ, απασχολεί ακόμη τους τούρκους σχολιαστές, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, τονίζουν το θέμα των πτήσεων των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα η Beril Dedeoğlu σε σχετικό της άρθρο, στην αγγλόγλωσση Today’s Zaman, αναγνωρίζει ως υπεύθυνο για τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών «το βαθύ κράτος» και καλεί τους Γιώργο Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν «να μην πέσουν στην παγίδα του».

Ads

«Στρατιωτικά αεροσκάφη και νέα πολιτική έξοδος του στρατού» είναι ο τίτλος του άρθρου του Ali Bayramoğlu, στην εφημερίδα Yeni Şafak, στο οποίο σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία.

Ο Ali Bayramoğlu διερωτάται «ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός πως την ώρα που αποβιβαζόταν ο Παπανδρέου στην Αθήνα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά». «Ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις για αυτές τις πτήσεις;», προσθέτει.

«Πόσο άδικο είχε ο Παπανδρέου;», διερωτάται ο Rahim Er σε άρθρο του στην Türkiye. «Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει δύο καλούς φίλους των οποίων οι πατέρες ήταν εχθρικοί προς την Τουρκία. Ο ένας είναι ο πρόεδρος της Συρίας Basar Asad και ο άλλος ο Γιώργος Παπανδρέου», σχολιάζει ο Rahim Er.

Ads

Ωστόσο, όπως τονίζει στο εν λόγω άρθρο, ο Γιώργος Παπανδρέου με την ομιλία του στη συνάντηση των τούρκων διπλωματών έφερε σε δύσκολη θέση το ακροατήριο μιλώντας για κατοχή στην Κύπρο. «Τελικά η Ελλάδα και η Τουρκία δεν επιθυμούν να είναι δύο φίλοι και γι αυτό το λόγο οι δύο πρωθυπουργοί ήλθαν αντιμέτωποι αν και με λεπτό τρόπο».

Η Beril Dedeoğlu σε άρθρο της στην αγγλόγλωσση Today’s Zaman σχολιάζει «Τουρκία- Ελλάδα: Δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω». Όπως σημειώνει είναι «παράλογο» η τουρκία από τη μία πλευρά να ζητά προσέγγιση με την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά να διατάζει πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

«Υπεύθυνο για τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών είναι το βαθύ κράτος και διατυπώνει την ελπίδα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών να μην πέσουν στην παγίδα του», καταλήγει η Beril Dedeoğlu, αναφερόμενη και στο σχέδιο Βαριοπούλα.

Στην ίδια εφημερίδα η Amanda Paul σε άρθρο της σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει λόγο για «έκπληξη» του ακροατηρίου στο Ερζερούμ σχετικά με τις τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και σημειώνει ότι οι θέσεις των δύο χωρών στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου είναι πάγιες. Παράλληλα, τονίζει ότι η ανάμειξη της Τουρκία στο θέμα της Κύπρου είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας.

Καταλήγοντας η Amanda Paul εκτιμά ότι η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται «σε καλό δρόμο αλλά θα χρειαστούν ακόμη μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων».