Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Κατά την εβδομάδα που πέρασε υπερβήκαμε σε θνητότητα το Βέλγιο & την Ιταλία (*). Η χώρα είναι πλέον 25η στην διεθνή κατάταξη της όλης πανδημίας όσον αφορά την θνητότητα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με τις προηγούμενες χώρες να έχουν πληθυσμό περίπου 750 εκατομμύρια κατοίκων.
Η Ελλάδα είναι δηλαδή σχεδόν στο top 10% της παγκόσμιας κατάταξης, πράγμα που σε αρκετούς θα φανεί παρήγορο δεδομένου ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν και χειρότερα».
Σε αυτά τα χειρότερα περιλαμβάνονται: 364 εκατομμύρια Νοτιαμερικανών, τα 334 εκατομμύρια των ΗΠΑ και 55 εκατομμύρια ανατολικοευρωπαίοι. Οι Μπολσονάρου, Τραμπ, Όρμπαν κλπ έχουν αφήσει σαφές αποτύπωμα που επηρεάζει ακόμη, καθοριστικά την παγκόσμια εικόνα.
Η περίοδος πλεύρη
Με την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ θα υπερδιπλασιαστεί ο αφετηριακός αριθμός των 13.622 απωλειών κατά την ορκωμοσία του κ. Πλεύρη (31/8). Εξετάζοντας κανείς την θνητότητα ειδικότερα του τελευταίου επταμήνου (περίοδος Πλεύρη) τότε από τις 25 χειρότερες ημών χώρες οι 14 γίνονται καλύτερες: Περού, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σαν Μαρίνο, Βραζιλία, Πολωνία, Γιβραλτάρ, ΗΠΑ, Αρμενία, Χιλή, Μολδαβία Αργεντινή Κολομβία είναι μεν χειρότερες στην όλη διετία αλλά όχι και στο επτάμηνο.
Διαβάστε επίσης: Ήταν μια πετυχημένη χρονιά και το 2022, αν εξαιρέσει κανείς τη… Μικρασιατική καταστροφή
Στο διαβόητο επτάμηνο Πλεύρη υπάρχουν πάνω από εμάς μόνο 11χώρες, με μόλις 54,5 εκατομμύρια πληθυσμού! Άρα στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον στο χειρότερο 10% του κόσμου αλλά στο χειρότερο 1%!
Από αυτές τις «11» αδιόρθωτες αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε χώρες είναι μικρές, φτωχές χώρες, ειδικών συνθηκών που όλες μαζί έχουν πληθυσμό ίσο με τον ελληνικό.(Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Γεωργία και Τρίνινταντ-Τομπάκο).
Στον ευρωπαϊκό Τρίτο Κόσμο
Ωστόσο οι υπόλοιπες 6 χώρες (με 44 εκατομμύρια συνολικό πληθυσμό) είναι μέλη της ΕΕ και συναποτελούν μαζί με εμάς τον τρίτο κόσμο της Ευρωπαικής Ένωσης! Συγκεκριμένα πρόκειται για τις: Λετονία και Λιθουανία, με εμβολιαστικό επίπεδο σαν της Ελλάδας και γενικά της ΕΕ., Ουγγαρία και Κροατία, με εμβολιαστικό επίπεδο σαφώς χαμηλότερο παρά τον αρχικό ενθουσιασμό τους για το Sputnik και τέλος οι Βουλγαρία και Ρουμανία με επίπεδα εμβολιασμού από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Κοινό στοιχείο όλων αυτών αποτελεί η έλλειψη πόρων για το σύστημα υγείας και τον περιορισμό της διασποράς καθώς κι η απόλυτη εκχώρηση προτεραιότητας στις ανάγκες της αγοράς. Με μια κουβέντα το καθοριστικό είναι το ΑΕΠ και η πολιτική του κυριαρχία!
Διαβάστε επίσης: Λοκ-ντάουν θα γίνει, όταν το πουν οι επικοινωνιολόγοι
Η ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ότι προσχωρήσαμε πλήρως σε αυτή την κατηγορία σχετικά προσφάτως και συνεπεία πολιτικών επιλογών που έγιναν με κρύο αίμα, όπως εξήγησαν καλύτερα από κάθε άλλον οι κκ Μητσοτάκης και Γεωργιάδης.
Ορμπάν της Μεσογείου
Φαίνεται ότι η χώρα δεν ορμπανοποιήθηκε μόνο όσον αφορά μισθούς και συντάξεις όπως μας εξηγούσε κάποτε η troika και αγανακτούσαμε, αν και «ανεπαισθήτως» πλέον το αποδεχθήκαμε.
Δεν ρέπει μόνο προς το ορμπανικό πακέτο αυταρχισμός-ξενοφοβία-ατλαντισμός αλλά φαίνεται πως και ψυχολογικά έχει μπει στο κοστούμι της «καθημαγμένης χώρας».
Μιας πατρίδας δηλαδή που δεν μπορεί παρά να θυσιάσει πολλά προκειμένου να προλάβει, ασθμαίνοντας, τους ‘αναπτυγμένους’! Και πρώτα από όλα να θυσιάσει τις ζωές των πιο ευάλωτων προς χάριν των αναγκών της αγοράς.
Η πολιτική Μητσοτάκη-Γεωργιάδη-Πλεύρη στην προμνημονιακή Ελλάδα θα είχε σηκώσει θύελλες αλλά φαίνεται πως η δεκαετία των μνημονίων λειτούργησε στο συλλογικό θυμικό ως το ανάλογο της καταστροφής των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης κατά την δεκαετία του 90. Μένουμε (ανατολική) Ευρώπη και ειδικότερα στον τρίτο κόσμο αυτής.
Στα πλαίσια αυτά η επιλογή του κ Πλεύρη δεν αποτέλεσε κάποιο ατύχημα του ανασχηματισμού, κάθε άλλο …Ρίχνοντας εξάλλου μια ματιά στους άλλους έξι μη υπέροχους συναντά κι Υπουργούς Υγείας χειρότερους όπως η υπουργός Υγείας της Λιθουανίας Rimantė Šalaševičiūtė που δήλωσε πως: «η ευθανασία θα μπορούσε να αποτελεί μία χρήσιμη εναλλακτική για όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και πάσχουν από βαριές ασθένειες».
(*) Η είδηση των «συγκρίσεων» απουσιάζει από τα κανάλια, εκεί όπου οι συγκρίσεις κάποτε έτρωγαν τα ¾ του δελτίου. Παραδόξως απουσιάζουν κι από τον επίσημο λόγο της Αντιπολίτευσης. Η επίδειξη ανωτερότητας προς ανθρώπους που έκαναν καριέρα με το Μάτι γεννά ποικιλία συναισθημάτων. Στον Αδώνειο τηλεοπτικό καταιγισμό εμένα πάντως μου θυμίζει και πάλι τον στίχο: «Εμείς δεν ευκαιρούμε, έχουμε έργα σοβαρά …».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >